Війна — день 185: окупанти загальмували на Донбасі, а ЗАЕС знову подає енергію Україні

Читать на русском
Автор
9319
Вторгнення росії в Україну триває вже 185 днів
Вторгнення росії в Україну триває вже 185 днів

Оперативно про головне 27 серпня

Російське вторгнення в Україну триває вже 185 днів. Війська противника активувалися практично по всій лінії фронту, і особливо біля Бахмута, Сіверська і Соледара, крім того, вони намагаються проводити відволікаючі маневри на південному напрямку, проте це не увінчалося особливим успіхом. Наближати перемогу допомагають не лише впевнені дії ЗСУ, а й партизани, які ведуть полювання за колаборантами у глибоких тилах. Водночас надійшли й добрі новини із ЗАЕС, яка знову почала постачати енергію на потреби України.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 У Румунії перекинувся автобус із 43 українськими туристами, які їхали з Туреччини. 23 особи госпіталізовано.

22:00 Сербія та Косово домовилися про перереєстрацію документів та автомобільних номерних знаків, повідомив високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

21:00 Британський суперважкоатлет Тайсон Ф'юрі повертається в бокс заради чемпіонського поєдинку з українцем Олександром Усиком.

20:00 Протягом доби російські окупанти завдали ракетних ударів та обстріляли зі ствольної артилерії Нікополь та три громади Дніпропетровської області, є руйнування, обійшлося без жертв, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

19:00 Увечері російські окупаційні війська обстріляли Шевченківський район Харкова, постраждалих немає, повідомив міський голова Ігор Терехов.

"Приліт у Шевченківському районі Харкова на територію одного з підприємств. Вдарили касетним "Ураганом". Постраждалих та пожежі немає", — написав Терехов у своєму телеграм-каналі.

18:00 Казахстан призупинить експорт військової продукції, повідомила пресслужба уряду країни.

17:00 На Запорізькій АЕС бойовики російської ПВК "Вагнер" обладнали в'язницю, в якій насильно утримують та катують волонтерів, підприємців та звичайних місцевих жителів, повідомляє "Східна правозахисна група".

16:00 путін підписав указ про те, що громадяни України (а також власники "паспортів "днр" та "лнр"), які приїжджають до росії, можуть залишатися там безстроково. Але тільки після обов'язкових дактилоскопії, фото та медогляду.

15:00 "Плани ворога вдасться зірвати": у ГУР розповіли, коли чекати на вирішальний період війни.

14:00 У небі над окупованим Донбасом побачили дивні хвилі: з'явилися версії пояснень.

13:00 Міноборони росії визнало, що брехало про те, що її військ на ЗАЕС немає.

"Російське спеціалізоване військове формування здійснює охорону зовнішнього периметра Запорізької АЕС, важких озброєнь у районі станції немає", – заявили окупанти. Звичайно, знову збрехавши з приводу важких озброєнь.

12:00 Велика Британія передасть Україні підводні безпілотники та навчить українських військових ними керувати. Техніка призначена для використання в мілководних прибережних умовах, ефективно працює на глибині до 100 метрів для виявлення, визначення розташування та ідентифікації мін.

11:00 Супутник зафіксував наслідки нових ударів ЗСУ по Антонівському мосту.

10:00 Організація ADRA Ukraine, за підтримки ООН, організує видачу продуктових сертифікатів для українців. Послуга наразі доступна лише мешканцям Сумської та Чернігівської областей.

Українські розвідники перехопили розмову чергового російського окупанта, котрому не дуже подобаються умови війни в Україні. Втекти він не може, але думає про те, щоб завдати собі шкоди — раптом відправлять додому.

Тим часом український журналіст Олександр Швець випадково почув на хвилях українського радіо трансляцію гімна росії. У ситуації вже пообіцяла розібратися очільниця Нацради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк.

09:00 Курорти Азовського моря, під російською окупацією, повністю провалили сезон відпочинку. "Телеграф" з'ясовував, як зараз живеться під наглядом російських солдатів Скадовську, Залізному Порту та Лазурному.

Скадовськ в окупації серпень 2022
Фонтан у Скадовську запуску так і не дочекався

Російський політолог Андрій Піонтковський вважає, що ядерні загрози Кремля — порожній звук, адже є щонайменше три основні причини, через які путін не ризикне натиснути на "червону кнопку". Одна з них дуже прозаїчна — побоювання за власне життя.

Окупанти на Херсонщині отримали чергові оновлені методички для спілкування з місцевим населенням. Ворожих солдатів змушують запевняти мирних громадян у тому, що росія прийшла назавжди і відступати не збирається.

08:00 Україна успішно експортувала перший мільйон тонн зерна!

Ворог вночі, окрім Харкова та Запоріжжя, вже "традиційно", бив Дніпропетровщиною, повідомив керівник ОВА Валентин Резніченко.

Сім разів російську накривав вогнем Нікопольський район і тричі – Криворізький. У Нікополі постраждали близько десяти приватних будинків, навчального центру та ЛЄП. Нині без електроенергії перебувають близько 5000 батьківщин. Марганецька та Червоногригорівська громади під обстрілами "Градів", а також пошкодження домогосподарств. Під прицілом "Ураганів", як і раніше, опинився Криворізький район. Удар припав на дачний масив, також пошкоджено енергетичне підприємство.

На щастя, постраждалих та загиблих немає.

Дніпропетровщина обстріл 27.08
Деякі будинки серйозно пошкоджені
Дніпропетровщина обстріл 27.08
Дніпропетровщина обстріл 27.08

У свіжому зведенні Генштабу ЗСУ є деякі відмінності від інформації Інституту дослідження війни. Ми уважно вивчили дані, що допомогло зорієнтуватися у ситуації на фронті.

Свіжі карти боїв в Україні 27 серпня
Ворог атакує поблизу Сіверська

07:00 Проаналізували для вас свіжі карти боїв в Україні. Російські військові продовжують атакувати на східній лінії фронту. Вони не просуваються навіть за своїми заявами, але обстріл не припиняється. По східній лінії фронту окупанти атакували поблизу Ізюма, Бахмута та Донецька.

У Чорному морі росіяни вдвічі збільшили наявність ракетних носіїв. Мабуть, шторм, що бушував добу назад, трохи вщух, і ворог вирішив знову посилити психологічний тиск на українців.

З'явилися подробиці нічних обстрілів Харкова та Запоріжжя. Даних про постраждалих немає, але інфраструктура міст, звісно, ​​значно пошкоджена.

Харків вибухи сьогодні
Ось такий "подарунок" у вигляді вирви на Павлівській площі у Харкові лишили росіяни

06:00 Невелика підбірка новин, які, ймовірно, варто знати на ранок:

  • міжнародні експерти визначилися, що ракетний удар русні залізниці в Чаплиному 24 серпня має всі ознаки навмисного воєнного злочину. Про це свідчить те, що жертвами стали лише цивільні, а не військовослужбовці, пише Associated Press;
  • уночі звучали вибухи на Харківщині, Дніпропетровщині, а також у Запоріжжі. Дані про постраждалих поки уточнюються;
  • ворог збільшив корабельну присутністю у Чорному морі вдвічі — до чотирьох ракетних носіїв, які разом несуть до 24 "Калібрів";
  • у так званому "Нагірному Карабаху" росія "переметнулася" на бік Азербайджану — спокійно передала під управління іншої армії території, що контролювалися вірменськими військами близько 30 років;
  • ОК "Південь" повідомляє, що Антонівський та Даріївський мости повністю виведені з ладу. Слава ЗСУ!

04:00 Окупанти обстріляли Кам'янку Запорізької області: п'ятеро загиблих, зокрема двоє дітей.

03:00 У Харкові та Запоріжжі пролунали вибухи.

01:00 Пентагон уклав контракт на закупівлю систем NASAMS для України.

00:02 Окупанти випустили 140 мін та снарядів по Сумщині: є постраждалі.

Нагадаємо, інформація за 24 серпня доступна в онлайні дня: "Півроку війни: Україна відзначає День Незалежності під обстрілами та атаками росіян".

Про те, що відбувалося 25 серпня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 183: росія посилила ракетний терор України через провали на фронті".

А з інформацією за 26 серпня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 184: ядерний терор Росії на ЗАЕС, окупантів б’ють на Донбасі"