Пів року війни: Україна відзначає День Незалежності під обстрілами та атаками росіян

Читать на русском
Автор
19121
Війна в Україні — день 182
Війна в Україні — день 182

Оперативно про головне 24 серпня

У середу, 24 серпня, Україна в умовах повномасштабної війни, яка триває вже 182 дні, зустрічає 31-й День незалежності. Напередодні в США попередили, що рф найближчим часом активізує удари по цивільній інфраструктурі та державним об’єктам. Крім того, посольство Штатів закликало американців в Україні оперативно залишити Київ. Колишній нардеп Андрій Сенченко вважає, що росія спробує нашкодити Україні цього дня, а президент України Володимир Зеленський пообіцяв росіянам потужну відповідь у разі провокації. Щодо ситуації на фронті, то війська окупантів намагаються прорватися в Соледар (Донецька область).

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події, що відбулися в Україні та світі 24 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент США Джозеф Байден 25 серпня проведе телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським та обговорить питання постачання зброї, повідомляє CNN.

22:00 росія щодня скидає на Сіверськ Бахмутського району Донецької області понад 200 снарядів, у місті та навколишніх селах залишається 2 тис. жителів, повідомляє МВС України.

21:00 Окупанти завдали ракетного удару по залізничній станції Чаплине на Дніпропетровщині, загинуло 15 людей, близько 50 отримали поранення. Про це заявив президент Володимир Зеленський у виступі по відеозв'язку перед Радою безпеки ООН.

20:00 11-річна дитина загинула у результаті обстрілу російськими окупантами Синельниківського району Дніпропетровської області, повідомив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Ціна газу в Європі ввечері перейшла до активного росту і подолала планку $3100/тис. куб. м.

19:00 ТОП-10 найдорожчих втрат росії у війні: ЗМІ підрахували, скільки грошей рф спалила в Україні.

18:00 Зеленський онлайн виступає на Раді Безпеки ООН. росія наполягала, що виступ має бути тільки очним. Але виступ Зеленського все ж узгодили.

Рада безпеки ООН розглядає питання наслідків вторгнення росії в Україну. Ініціаторами виступили США та країни Європи.

Окупанти завдали ракетного удару по Хмельниччині. Є прильоти.

17:00 Знову без анонсу: Борис Джонсон несподівано приїхав до Києва. І повідомив, що Велика Британія надасть нашій країні ще один пакет військової допомоги у розмірі 54 мільйони фунтів стерлінгів.

16:00 Ракета на Дніпропетровщині влучила у приватний будинок, під завалами опинилися двоє дітей, вони врятовані, повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

РосЗМІ повідомляють, що двох співробітників Запорізької АЕС окупанти затримали за звинуваченням у "співпраці з українськими військовими".

14:45 Повідомляється про вибухи у Синельниківському районі Дніпропетровщини, після чого там видно стовп диму. Інформація уточнюється.

Президент США Джо Байден підписав виділення для України 2,8 млрд. доларів.

13:30 Деякі джерела заявили про вибухи у Білій Церкві на Київщині, проте місцеві канали кажуть — що то фейк.

Тим часом тривога на всій території України крім Криму, залишайтеся в укриттях.

12:50 Україною пройшла хвиля "мінувань". За інформацією ДСНС, у Рівному невідомі повідомили про мінування ринку та двох вокзалів. У Львові місцеві ЗМІ пишуть про можливе замінування одразу п'яти об'єктів: залізничного вокзалу, Автовокзалу, ТЦ "Магнус", Винниківського та Краківського ринків. Телеграм-канали також пишуть, що повідомлення про мінування надійшли у Вінниці, Хмельницькому та Мукачевому.

Наразі карта тривог виглядає так:

11:50 Під час повітряної тривоги сили ППО збили над Черкащиною ворожу ракету, — підтвердив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Внаслідок обстрілу інфраструктури Миргорода загиблих та поранених нема.

11:20 Звуки вибухів чули на Черкащині, попередньо працює ППО. Також відлуння вибухів чули у сусідній Київській області.

11:00 У більшості областей України знову тривога. З окупованого Енергодару ведеться обстріл Нікопольського району. Також закликають перебувати у укриттях мешканців Сумщини.

Чотири прильоти у Миргороді Полтавської області.

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що найгірший варіант завершення війни для України вже залишився позаду, і зараз слід очікувати на новий етап з контрнаступом "в іншому напрямку".

Тим часом міністр оборони росії Сергій Шойгу запевняє, нібито "спецоперація йде за планом" і дуже цікаво пояснює всі провали рф в Україні за півроку.

09:15 Президент України Володимир Зеленський привітав українців з Днем Незалежності України:

Тим часом президент Білорусі олександр лукашенко також привітав українців з Днем Незалежності, висловив надію, що "сьогоднішні протиріччя" не зруйнують "фундамент щирих добросусідських відносин" білорусів та українців, а також побажав Україні "мирного неба".

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні на 24.08.2022
Втрати росії в Україні на 24.08.2022

08:25 Офіційно про нічні обстріли Дніпропетровщини:

  • дві ракети Х-22 прилетіли під Дніпром, спричинили пожежу, інформація щодо жертв уточнюється;
  • по Нікопольському району чотири рази вдарили важкою артилерією та "Градами", а по Криворізькому району, — "Ураганами", постраждало подружжя і багато житлових будинків.

Тим часом стало відомо, що близько першої ночі на східному напрямку Повітряні сили ЗСУ знищили російський вертоліт Ка-52.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі потужні вибухи чули в Запоріжжі та Дніпрі;
  • генсек НАТО Єнс Столтенберг на фоні чуток про "втому" світу від війни в Україні запевнив, що Альянс може роками підтримувати Україну;
  • якщо ЄС не заборонить видачу туристичних віз громадянам росії, Литва може розглянути це питання на регіональному рівні та почати питати на кордоні "Чий Крим?";
  • шойгу потрапив у немилість після провалів в Україні, і путін спілкується з генералами через його голову, — російське видання "Важные истории".

В Україні масштабна тривога:

05:00 В оперативному командуванні "Південь" розповіли про свої успіхи на південному напрямі фронту. Варто відзначити результативність авіаційних атак ЗСУ, які за останню добу тричі відпрацювали по позиціях росіян за допомогою бойових гелікоптерів. Ворог був атакований у Нововознесенському, Правдиному та Архангельському. Втратив щонайменше 13 осіб особового складу, самохідну гаубицю "Мста-С" та автомобілі. Також знищено склад боєприпасів на території Нововоскресенська.

03:00 Глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс, яка претендує на пост прем'єр-міністра країни після відставки Бориса Джонсона, заявила, що готова застосувати ядерну зброю у разі потреби. Також вона пообіцяла частіше розсекречувати розвіддані про росію у разі обрання її прем'єром.

01:00 Запоріжжя зазнало ракетного обстрілу.

00:00 Україна 24 серпня відзначає День незалежності.

Росіяни тричі за минулу добу обстріляли Шевченківський район Харкова, останній раз все пізно ввечері. У міслі "прильоту" виникла пожежа, повідомив мер міста Ігор Терехов.

Про те, що відбувалося 21 серпня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 179: росіяни намагаються тиснути на Донбасі, а в Криму чути все більше вибухів"

А про події за 22 серпня можна дізнатися у зведенні: "Війна — день 180: окупанти заворушилися по всій лінії фронту, а українців попередили про підготовку провокацій".

Нагадаємо, інформація за 23 серпня доступна в онлайні дня: "Війна — день 181: посилення обстрілів та удар по "адміністрації" пушиліна в Донецьку".