Війна - день 181: Кримська платформа та удар по "адміністрації" пушиліна в Донецьку

Читать на русском
Автор
15984
Вторгнення в Україну триває вже 181 день
Вторгнення в Україну триває вже 181 день

Оперативно про головне 23 серпня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже 181 день. Противник продовжує атакувати південніше Ізюму, на Сіверськ, у бік Бахмута, проте аналітики вказують, що окупанти не здатні перевести тактичну перевагу в оперативну. Тим часом все частіше вибухи чують на території росії та в окупованому Криму, а керівництво країни-окупанта вже почало лякати підготовкою "спеціальної заяви" по Україні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події, що відбулися в Україні та світі 23 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряні сили України за добу збили 5 безпілотних летальних апаратів та гелікоптер Ка-52 російських окупантів, повідомила пресслужба Повітряних сил ЗСУ.

22:00 Російські загарбники заборонили роздачу гуманітарної допомоги для немовлят в окупованому Енергодарі, повідомив міський голова Дмитро Орлов.

21:00 "По міжнародному праву, Крим має бути повернутий Україні", — заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

20:00 Зеленський заявив, що не планує переводити Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних Сил України.

19:00 Росіяни обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС, щоб підняти хмари радіоактивного пилу.

18:00 Бійці зенітно-ракетних військ Сил оборони сходу знищили російський гелікоптер К-52.

17:00 У мережі активно обговорюють фото з церемонії прощання з донькою Дугіна, яка у труні виглядає напрочуд добре для людини, яку підірвали в автомобілі.

16:00 Дуже багато заяв на Кримській платформі.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц: "Захід ніколи не визнає анексію росією українських територій… Канада та Німеччина погодили новий пакет військової допомоги Києву, що включає системи ППО, ракетні системи, "тонни" боєприпасів."

Президент Франії Еммануель Макрон: "Не можна виявляти слабкість щодо росії йти з нею на компроміси… росія зробила свій вибір, незважаючи на прийняті на себе зобов'язання… Ми не повинні виявляти жодної слабкості, ніякого духу компромісу, тому що йдеться про свободу для всіх і мир у всіх частинах земної кулі".

Президент Польщі Анджей Дуда: "Крим – це Україна. Так, як Гданськ чи Люблін є частиною Польщі, так Крим є і буде частиною України… Ми не можемо повернутися до тої лінії, що була 23 лютого. Треба звільнити усю територію України, разом з Кримом".

15:00 В онлайн-режимі триває саміт Кримська платформа.

Після ракетного удару по Дніпру зруйновано один будинок і пошкоджено ще один, у той час як по Нікополю вдарили 20 снарядів "Град" та три дрони-камікадзе. Обійшлося без жертв. Також у Дніпропетровській області збили три розвідувальні безпілотники, — повідомляє керівник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

14:00 Зеленський пообіцяв потужні удари по окупантах, якщо ті обстрілюватимуть українські міста в святкові дні: "Будуть нас бити, будуть отримувати відповідь, все сильніше і сильніше".

13:10 У центрі Донецька був приліт у "адміністрацію" ватажка "ДНР" деніса пушиліна, почалася пожежа, сам пушилін попередньо не постраждав.

У Синельниківському районі Дніпропетровщини чули вибух — попередньо системи ППО збили ворожий безпілотник.

12:30 Смерть Дар'ї Дугіної стала лише початком, скоро спецслужби росії продовжать спроби настроїти росіян проти України, — секретар РНБО Олексій Данилов.

11:35 У Дніпрі чули кілька вибухів, — попередньо спрацювали системи ППО, після чого уламки ракет впали на житлові будинки. Також вибухи чути у Нікополі.

10:55 Посольство США закликало своїх громадян залишити Україну. "Держдепартамент володіє інформацією, що росія нарощує зусилля для завдання ударів по цивільній інфраструктурі України та урядовим об'єктам найближчими днями", – йдеться у заяві.

Новий пакет допомоги від США Україні може включати озброєння, яке може стати в нагоді в боях з росіянами на ближчих дистанціях, — The Washington Рost. Це може бути сигналом про те, що Україна бачить можливість контрнаступальних дій.

09:45 Президент Польщі Анджей Дуда завітав до Києва.

Анджей Дуда у Києві 23.08.2022
Анджей Дуда у Києві 23.08.2022

09:00 Внаслідок агресії росії проти України на сьогодні загинуло 374 дитини, ще понад 723 постраждали, — ювенальні прокурори.

Втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 23.08.2022
Втрати росії в Україні 23.08.2022

08:35 В Чорному морі серед 13 кораблів, що маневрують вздовж кримського узбережжя, укриваючись в ракетно-безпечних для себе районах, 4 ракетоносії, серед яких 1 підводний, споряджені 28 ракетами типу "Калібр", — ОК "Південь".

07:45 Дніпропетровщина: внаслідок обстрілу Зеленодольської громади загинула жінка, її чоловік ушпиталений; у Марганці внаслідок обстрілу постраждали дві жінки, пошкоджені будинки, газогон, мережа водопостачання; У Червоногригорівській ТГ пошкоджено будинки та лінія електропередач.

07:10 Кілька важливих новин на ранок:

  • росія планує завдати нових ударів по цивільній інфраструктурі і державних об'єктах України найближчим часом, — Reuters з посиланням на офіційне джерело в США;
  • українські військові знищили склад з російськими боєприпасами в Каховці, а також підтвердили ураження двох мостів на півдні;
  • членам так званих "добровольчих батальйонів" у росії, які готові їхати воювати в Україну, платять понад $3 тис. у місяць, — експерти американського Інституту дослідження війни;
  • Нідерланди заявили, що виділять Україні додатковий пакет допомоги на суму понад 80 мільйонів євро;
  • США включили високоточні боєприпаси Excalibur для 155 мм артилерії в новий пакет озброєнь для України;
  • Польща і Україна працюють над новим договором, який ще більше зміцнить взаємні відносини, — Polskier Radio 24;
  • з окупованої території Харківської області вдалося евакуювати 825 людей, 238 з них – діти, — Верещук.

06:00 Радник Офісу президента Олексій Арестович розповів, що Україна не має такого озброєння, яке змогло б зруйнувати Кримський міст. За його словами, зробити це можна тільки тактичною ядерною зброєю.

03:00 Минулої доби на півдні України ЗСУ знищили 17 осіб живої сили агресора та 7 одиниць ворожої техніки, в тому числі: 1️ ЗРК "Бук", 1️ буксируємий мінометний комплекс "Сані" 120 мм калібру, 5 одиниць автомобільної та броньованої техніки, повідомляє Оперативне командування "Південь".

01:00 Кабінет міністрів України пропонує розширити види блокування активів, введені як санкцію щодо українських ексміністр оборони Павла Лебедєва, освіти та науки Дмитра Табачника, бізнесмена Сергія Курченка та російського олігарха Олега Дерипаски.

00:00 До Києва прибула міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Нагадаємо, інформація за 20 серпня доступна у трансляції: "Війна — день 178: ЗСУ посилюють удари, а у росіян паніка через вибухи" .

Про те, що відбувалося 21 серпня, можна дізнатися у матеріалі: "Війна — день 179: росіяни намагаються тиснути на Донбасі, а в Криму чути все більше вибухів"

А події за 22 серпня можна дізнатися у зведенні: "Війна — день 180: окупанти заворушилися по всій лінії фронту, а українців попередили про підготовку провокацій"