Війна — день 192: ЗСУ зачищають Херсонщину від окупантів, а росіяни готують удар на Донбасі

Читать на русском
Автор
19507
Вторгнення триває 192 дні
Вторгнення триває 192 дні

Оперативно про головне 3 вересня

Вторгнення російських військ в Україну триває вже 192 дні. Українські військові продовжують операцію зі звільнення Херсонської області від загарбників, однак у Генштабі докладної інформації не розкривають, натомість західні аналітики зазначають, що незабаром ескалація бойових дій може відбутися і на Донеччині, куди окупанти стягують війська. Тим не менш, на тимчасово окупованих територіях все частіше чути вибухи на складах боєприпасів і в розташуваннях російських військ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ЄС має негайно розв'язати питання щодо енергетичної кризи.

22:00 В "Енергоатомі" повідомили, що енергоблок №5 ЗАЕС відключено через обстріли росіян: "після обстрілів ліній зв’язку станції з енергосистемою України та через недостатню для двох енергоблоків пропускну спроможність резервної лінії енергоблок №5 ЗАЕС був відключений".

21:00 Блок №5 захопленої росіянами Запорізької АЕС знову відключено від мережі, станція працює одним блоком №6, постачання електроенергії здійснюється в енергосистему України через резервну лінію електропередачі, повідомили у МАГАТЕ.

20:00 Російські окупанти обстріляли Зеленодольськ Дніпропетровської області, внаслідок чого загинув 9-річний хлопчик, за попередньою інформацією постраждали 10 людей, повідомляє голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

19:00 Ердоган запропонував путіну виступити посередником для вирішення кризи із Запорізькою АЕС, пишуть турецькі офіційні ЗМІ.

18:00 У росіян немає сил: американський генерал дав оптимістичний прогноз щодо контрнаступу України.

17:00 Глава Чечні рамзан кадиров записав несподіване звернення, в якому заявив, що "засидівся" на своїй посаді.

Мер окупованого росіянами Мелітополя Іван Федоров повідомляє: "5 гучних вибухів на захопленому окупантами аеродромі Мелітополя, де вони певно разів з 10 намагались розставити свою військову техніку. Проте наші сили спротиву вкотре перетворили їхні невдалі спроби на густий чорний дим".

16:00 У Чернігові на виставці боєприпасів стався вибух, поранено дітей.

15:00 Колаборантська "влада" Енергодару заявляє, нібито подача енергії із Запорізької АЕС на підконтрольні Україні території призупинена після пошкодження ЛЕП "через українські обстріли".

14:00 Росіяни вдарили по Миколаївщині, є загибла дитина та багато поранених.

13:00 Ердоган зателефонував путіну, щоб обговорити Україну, пишуть російські змі.

Зокрема, говорили про приїзд місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Крім того, обговорювалася і реалізація укладеної у Стамбулі "зернової угоди".

За лічені дні: завдяки Bayraktar ЗСУ "демілітаризували" техніки росіян на десятки мільйонів доларів.

12:00 Можливий "wow-ефект": Кім розповів, як довго звільнятимуть південь.

11:00 Дуже неспокійно минула ніч на Донеччині. За словами губернатора Павла Кириленка, найсильніші обстріли "дісталися" Слов'янську та Краматорську.

Народний депутат Микола Тищенко здав кров для військових в Одесі, що стало причиною нового потоку жартів для українців.

10:00 У Німеччині узгодили кандидатуру нового посла України. Ним, найімовірніше, стане Олексій Макєєв. Наразі цьому дипломату доведеться працювати над продовженням отримання військової допомоги від Берліна замість свого попередника Андрія Мельника.

Олексій Макеєв
Олексій Макеєв

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим підрахунком втрат російської армії в Україні. За добу наші захисники "денацифікували" мінімум 350 ворожих солдат. Так тримати!

Втрати росії в Україні 3 вересня
Втрати росії в Україні 3 вересня

Жителі тимчасово окупованої Кирилівки помітили у морській воді нафтові розводи. З чим це пов'язано, невідомо, але швидше за все вина лежить на російських окупантах. Як живе курортне місто під контролем ворожих солдатів, докладно розповів "Телеграф".

Якась біда з цим Босфором — третього вересня у протоці перекрив рух суховантажного судна BRIZA. Корабель прямував до України за черговим зерновим вантажем.

Корабль BRIZA Босфор
Корабль BRIZA в порту

Тим часом росіяни зазнають величезних труднощів через міжнародну ізоляцію. Так, наприклад, делегація рф не може отримати візи до США, щоб взяти участь у вересневому засіданні ООН.

В оперативному командуванні "Схід" показали світлини всіх п'яти збитих "Калібрів" над Дніпропетровщиною. Слава ЗСУ!

08:00 Ніч на 3 вересня у Дніпропетровській області була дуже "гучною". За словами очільника ОВА Валентина Резніченка, росіяни стріляли по мирних людях ракетами, "Градами" та іншою артою.

Дніпро вибухи сьогодні
Так окупанти "не стріляють" по мирних

Із хорошого: наші засоби ППО змогли збити всі 5 ракет, які ворог випустив по Дніпру. Із сумного: через уламки снарядів сталося кілька пожеж, однак їх швидко ліквідували. У Марганці розбито кілька будинків, пошкоджено авто і газозони. У Криворізькому районі теж є руйнування жилого сектору.

Дніпро вибухи сьогодні
Ракета, яку збили над Дніпропетровщиною
Дніпро вибухи сьогодні
Один із гаражів вигорів повністю разом із авто

На щастя, серед людей постраждалих немає.

07:00 Проаналізували для вас свіжі карти боїв на різних напрямках фронту від Інституту вивчення війни (США). Росіянам серйозно "насипають" на півдні, проте на Донбасі вони можуть готувати серйозний удар по позиціях ЗСУ.

Карта боїв в Україні 3 вересня
Карта боїв в Україні 3 вересня

Більше деталей про те, що відбувається на лінії зіткнення, розповіли також і у свіжому зведенні Генштабу ЗСУ. Примітно, що на Запорізькому напрямку окупантам доводиться використовувати цілі колони вантажівок, щоби вивозити тіла своїх загиблих солдатів.

06:00 Головні новини ночі, які ви могли проспати:

  • вночі під обстрілом ворога були Харків (Новобаварський район, у школі вибиті вікна), Дніпропетровщина (південь області крили артою, а над Дніпром збили мінімум одну ракету), Миколаївщина (ймовірно, є приліт) та Запорізька область (було чутно звуки вибухів);
  • неспокійно було і на тимчасово окупованій Херсонщині — в районі Нової Каховки детонувало чергове скупчення техніки та сил ворога;
  • українські та іноземні політики влаштували флешмоб, під час якого одним словом мали описати свій стиль життя. Долучилися і Зеленський, і Джонсон, і навіть Байден;
  • лісова пожежа на Сумщині, що розпочалася через російський обстріл, зачепила і лісові масиви на росії. Цікаво, що вже станом на 22:00 на українській території загоряння не було. Чого не можна сказати про рф.

05:00 ЗСУ на півдні знищили понад 100 окупантів та 60 одиниць ворожої техніки.

03:00 У Дніпрі та Харкові пролунали вибухи.

Повідомлення від ПК "Схід"

00:20 Байден запросив у Конгресу США майже 12 млрд доларів на допомогу Україні.

Про події 31 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 189: експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, на півдні тривають запеклі бої".

Про те, що відбувалося 1 вересня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 190: День знань під час війни, контрнаступ нового типу від ЗСУ".

А інформація за 2 вересня доступна у трансляції: "Війна — день 191: місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, ЗСУ б’ють по тилах окупантів"