Фетр на вікнах, акумулятори та інвертори: як українці протидіють спробам ворога залишити їх без світла та тепла (відео)

Читать на русском
Автор
45451
Саморобна система отримання електроенергії
Саморобна система отримання електроенергії. Фото Скрін із відео

Нехитрі пристрої допомагають зберегти тепло в будинку і навіть користуватися деякими побутовими приладами

Попереджені владою про можливість холодної зими без світла і тепла через ворожі обстріли, багато хто з жителів нашої країни закупилися усіма необхідними речами і тепер, схоже, почуваються не гірше, ніж британці, які звикли жити без центрального опалення.

Такий висновок напрошується із сюжету ТСН (ролик розміщений трохи нижче), в якому розповідається про те, як українці протистоять спробам рашистів залишити їх без світла та тепла.

Хтось, наприклад, запасся свічками та туристичними ліхтариками, — найпростішими альтернативами освітленню оселі.

Але є й такі, хто застосовує більш дієві методи "добування" електрики. Приміром, киянин Ярослав зібрав цілу систему, за основу якої звичайний автомобільний акумулятор.

"Потрібен інвертор, який перетворює 12 вольт від акумулятора в 220, від яких ми живемо всі наші прилади. Нам потрібна акумуляторна зарядочка від розетки. Коли блекаут закінчується, нам потрібно підзарядити акумулятор", — розповідає Ярослав.

Залежно від ємності самого акумулятора в будинку може бути електроенергія від кількох годин до кількох діб. У Ярослава завдяки цій системі безперебійно працює його маленьке кафе. Сюди підключили і світлодіоди, планшет і банківський термінал. Але можливості цієї саморобної системи все ж таки обмежені, тому потужну піч або кавоварку не підключиш. Щоб зварити власну каву – використовують газовий пальник.

Ярослав підрахував витрати на таку автономну систему обігріву. Вийшло начебто небагато, але єдина проблема — зараз усі ці прилади дефіцитні.

"Акумулятор я купив новий у звичайному автомагазині за 4 тисячі гривень. Зарядний пристрій коштує близько 1,5 тис., інвертор 1,5-2 тис.", — підраховує Ярослав.

У приватних будинках деякі наші співгромадяни роблять ставку на твердопаливні котли, інші – на збереження тепла.

Наприклад, герой сюжету на ім’я Юрій успішно застосовує рулон фетру — ним він закриває зовні вікна, щоб житло не остигало.

"Фетр завтовшки приблизно з три міліметри служить завісою, яка не пропускає холодне повітря і не випускає тепло з дому ", – показує свою розробку чоловік.

Тримається фетр на стандартних магнітиках.

До того ж, крім збереження тепла завдяки фетру в будинку стало тихіше, а на вікнах не з’являється конденсат. Крім того, це якийсь захист від дрібних "прильотів" у вікна (камінців і т.д.).

Раніше "Телеграф" публікував рекомендації досвідченого українського мандрівника про те, як вижити у квартирі без світла та газу.