Війна — день 289: окупанти обстрілюють населені пункти по всій лінії фронту

Читать на русском
Автор
17961
Вторгнення триває 289 днів
Вторгнення триває 289 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 9 грудня

Широкомасштабне вторгнення військ російської федерації в Україну триває 289 днів. Енергосистему України продовжує лихоманити, при цьому найскладніша ситуація в самому густонаселеному місті країни — Києві. Також зберігається загроза ворожих ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України. На фронті росіяни обстрілюють із артилерії населені пункти та позиції ЗСУ по всій лінії зіткнення. Найзапекліші бої йдуть у Донецькій області, де окупанти продовжують намагатися вибити ЗСУ із займаних ними позицій у районі Бахмута.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Генсек НАТО Єнс Столтеберг висловив побоювання, що вторгнення росії в Україну може перерости у повномасштабну війну проти НАТО. Водночас він сподівається, що такого сценарію вдасться уникнути.

22:00 Німеччина передасть Укренерго 32,5 мільйона євро на ремонт підстанцій, які постраждали внаслідок російських обстрілів

21:00 США оголосили новий пакет військової допомоги Україні на 275 мільйонів доларів. Він буде включати ракети до HIMARS, 155-мм снаряди і бронеавтомобілі "Хамві"

20:00 Україна отримає від Німеччини новітні системи ППО Skynex. Компанія Rheinmetall уклала контракт на виготовлення двох таких систем вартістю 182 мільйони євро.

Система може збивати безпілотники та крилаті ракети з близької відстані. Як зазначає видання Handelsblatt, завдяки Skynex та поставленим раніше ракетам Iris-T (дальність дії 40 км) Україна отримує найсучасніше обладнання для захисту від нальотів російської авіації.

19:00 росія перегляне ядерну доктрину? Слова путіна про превентивний удар схвилювали західні ЗМІ.

18:00 Комітет гуманітарної політики Верховної Ради на своєму засіданні рекомендував парламенту прийняти законопроект 8221 "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій", який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, афілійованих з росією. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Тобто, мова йде про законодавче обгрунтування заборони діяльності УПЦ МП.

17:00 Забагато погрожував ядерною зброєю: путін отримав "ножа у спину" від важливого союзника — Індії.

16:00 "росія мала раніше розпочинати "операцію" в Україні, але розраховувала домовитися в рамках "Мінських угод", — заявив путін. При цьому "спецоперація" йде своєю чергою, все стабільно, жодних питань і проблем у нас там немає" .

15:00 Відомий російський опозиціонер Ілля Яшин отримав 8,5 роки в'язниці за "фейки про російську армію" — а саме за свій стрим у соцмережах на тему вбивства російськими військовими мирних українців у Бучі.

14:00 "Чітка українська формула": Зеленський озвучив п'ять умов миру.

13:00 "Перепутав": у росії вагнерівець-дезертир розстріляв копів і знайшов абсурдне виправдання.

12:00 Окупанти на ЗАЕС продовжують терор, повідомляє Енергоатом. Вчора російські військові вдерлися до приміщення, в якому розташоване Управління соціальних програм ЗАЕС, та у присутності інших працівників сильно побили начальника управління Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова. Після жорстокого побиття загарбники вивели їх з приміщення та вивезли в невідомому напрямку. Крім того, рашисти затримали та "кинули на підвал" начальника зміни ЗАЕС Костянтина Бейнера, котрий безпосередньо відповідає за ядерну і радіаційну безпеку.

11:30 Останні вибухи на російських аеродромах та нафтобазах доводять: окупантам тепер ніде не можна бути в безпеці, — заявив в ефірі телемарафону речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

10:00 У Житомирі та околицях сьогодні може бути чутно вибухи, — це будуть планові роботи, попереджає голова ОВА Віталій Бунечко.

росія втратила ще орієнтовно більше 300 окупантів в Україні за добу:

Втрати росії в Україні 09.12.2022
Втрати росії в Україні 09.12.2022

09:30 Вночі російські окупанти обстріляли Херсон, — постраждав житловий будинок та медичний заклад, попередньо без жертв.

08:00 США не забороняють Україні використовувати американську зброю проти Криму, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • до Нового року ЗСУ можуть зайти в Кремінну, а в 2023 році повністю звільнити Луганську область, — голова ОВА Сергій Гайдай;
  • США ввели санкції проти мережі міжнародних компаній на чолі з турецьким бізнесменом Сіткі Аяна, які торгували іранською нафтою в обхід міжнародного ембарго;
  • Франція передала Україні 100 генераторів;
  • партнери з Риги передали Києву 49 генераторів та теплові гармати;
  • Нідерланди анонсували допомогу Україні в придбанні обладнання для ремонту енергетичної інфраструктури на 20 млн доларів.

06:00 Україна має стати членом НАТО, а рф — вивести свої війська — Волкер про гарантії безпеки в Європі.

05:45 У Держдепі порівняли дії російських військових із ІДІЛ.

05:30 Сербія має намір відправити до Косова до 1000 своїх силовиків.

05:00 США планують передати Україні новий пакет військової допомоги на суму 275 мільйонів доларів.

03:00 Залужний обговорив ситуацію на фронті із французьким колегою.

01:40 Загострення у Косові: спецназ увійшов до муніципалітету, де мешкають серби.

01:00 Росія скликає Радбез ООН через підтримку України Заходом.

00:00 Франція передала Україні 100 генераторів середньої потужності для проходження опалювального сезону, повідомляє Міністерство енергетики України. Зокрема, це генератори потужністю від 5 кВт до 10 кВт, а також від 12 кВА до 40 кВА.

Інформація за 6 грудня доступна у зведенні: Війна — день 286: Україна оговтується після масованого ракетного удару, а росіяни штурмують Бахмут

Про те, що відбувалося 7 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 287: в Україні тривають аварійні відключення електроенергії, важкі бої на Донбасі

З даними за 8 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна – день 288: окупанти намагаються наступати на Бахмутському та Авдіївському напрямках.