Війна — день 292: важкі бої за Бахмут, ЗСУ мають успіхи на Луганщині

Читать на русском
Автор
36934
Війна — день 292-й
Війна — день 292-й. Фото Телеграф

Оперативно про головне 12 грудня

Російське вторгнення в Україну триває 292 дні. Незважаючи на сильні пошкодження енергетичної інфраструктури в більшості українських регіонів зменшуються терміни відключень електроенергії. На фронті залишається важкою ситуація в районі Бахмута, проте ЗСУ мають певні успіхи на Донбасі. Зокрема, є інформація, що північна "артерія" окупантів у напрямку Сватова (Луганська обл.) потрапила під повний вогневий контроль ЗСУ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Країни "Великої сімки" заявляють про наміри створити міжвідомчу Координаційну платформу донорів для фінансування відновлювальних робіт та реформ в Україні.

22:00 Києву не вистачає більше третини об'ємів споживання електроенергії, — гендиректор Yasno.

Нанесено удар по мосту між окупованими Мелітополем та Костянтинівкою, впала одна з опор мосту.

21:00 Одеситам не розповідатимуть, коли у місті дадуть світло, оскільки інформацію про ремонти окупанти використовують для завдання нових ударів, заявив голова ОВА Максим Марченко.

20:00 Троє піротехніків ДСНС загинули та ще двоє отримали поранення під час проведення робіт з розмінування на Донеччині, повідомляє пресслужба ДСНС.

19:00 На Луганщині воїни ЗСУ поранили понад 100 загарбників, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу. Так у місцевій лікарні Кремінної, що на Луганщині, перебувають понад 100 окупантів з пораненнями різного ступеня важкості.

18:00 Україна просить у Франції системи ППО Mamba, повідомив український прем'єр Денис Шмигаль.

Україна потребує більшої кількості зброї та боєприпасів для перемоги та пропонує три способи підвищення цієї допомоги з боку ЄС та держав-членів, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

17:00 Співробітники СБУ затримали трьох жителів Херсонської області – членів незаконно створених окупантами в області виборчих комісій, – які залякували місцевих жителів, змушуючи голосувати за приєднання регіону до росії.

Європейський Союз застеріг Іран від будь-яких нових поставок зброї росії, у тому числі балістичних ракет малої дальності, що може призвести до подальшої ескалації війни проти України.

16:00 Херсон під масованим обстрілом окупантів, ворог атакував мікрорайон ХБК. Наразі відомо про 7 постраждалих, 2 з них – загинули, повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янкушевич. Він додав, що також бригади екстреної медичної допомоги разом із Червоним Хрестом прямують на мікрорайон Острів. Кількість постраждалих наразі невідома.

Військові запаси Євросоюзу виснажилися на тлі підтримки України, проте ЄС продовжить підтримувати Україну всупереч усьому, заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

15:00 На вихідних ЗСУ вдарили по пункту базування аналітиків ФСБ у Мелітополі, і тепер росія перекидає війська, щоб їх захистити, — заявив мер Мелітополя Іван Федоров.

14:00 росія зараз виготовляє приблизно по 40 ракет на місяць, і вже випустила близько 240 точних крилатих ракет Х-101 і 120 "Калібрів" з початку війни, — New York Times.

У Вишгородському районі Київської області знищуватимуть вибухонебезпечні предмети. Жителі регіону знову можуть чути звуки вибухів, попереджають у Київській ОВА.

13:00 Словаччина готова передати ЗСУ винищувачі МіГ-29 — вже найближчим часом до Братислави для вирішення цього питання приїде українська делегація, розповів міністр закордонних справ Словацької Республіки Растислав Качер.

12:20 Херсон під обстрілом, є прильоти та пожежі.

Сценарій повного блекауту в Україні є реалістичним, проте відтоку людей з країни не очікується, — міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

11:00 У місті Гірник Донецької області росіяни вдарили "Ураганами" по ринку в центрі, вісім людей постраждали.

Наслідки удару по Гірнику на Донеччині 12.12.2022
Наслідки удару по Гірнику на Донеччині 12.12.2022

09:25 Головним пріоритетом російського командування залишається захоплення усієї Донецької області і є сподівання окупувати територію чотирьох південних областей — але сподівання марні, бо у рф не вистачить на це ресурсів, повідомляє британська розвідка.

08:00 В порушення норм Міжнародного гуманітарного права противник продовжує використовувати мирне населення в якості живого щита. В селищі Троїцьке тимчасово окупованої Луганщини російські окупанти розміщують військову техніку та облаштовують вогневі позиції поблизу житлових будинків, де проживає цивільне населення, — Генштаб ЗСУ.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • на вечір енергетики відновили більшість генеруючих потужностей в енергосистемі країни, однак ще не можна використовувати ТЕС повною мірою, — голова "Укренерго";
  • Зеленський поговорив по телефону з Байденом, обговорив постачання ППО і відновлення енергетики, та запропонував скликати глобальний саміт миру;
  • Зеленський підписав указ про санкції РНБО проти семи митрополитів, настоятелів та архієпископа УПЦ МП;
  • росіяни продовжують завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі України, оскільки розраховують на початок переговорів, — Резніков;
  • Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну, — ISW;
  • Україна у війні з рф захищає не лише власну свободу, але й свободу Молдови, — президентка Молдови Майя Санду;
  • у виправній колонії Калузької області рф бійці спецпідрозділу Федеральної служби виконання покарань побили в'язнів, які не захотіли їхати воювати проти України.

06:00 рф підштовхує лукашенка на війну, щоб посилити контроль над Білоруссю, — ISW.

05.00 У Запорізькій області окупанти тримають у полоні понад 230 місцевих жителів, – голова ОВА.

04:00 ЗСУ продовжать контрнаступальні дії, коли ґрунт замерзне і стане більш придатним для проходу військової техніки — Резніков.

02:40 У Білгородській області рф вночі пролунали звуки вибухів — ЗМІ.

01:00 Війна рф проти України стала тривожним сигналом про військові можливості ЄС, – Боррель.

00:35 Зеленський поговорив із Байденом: обговорили ППО та відновлення енергетики України.

00:10 У Херсоні пролунали вибухи.

00:00 Швеція розширюватиме підтримку Україні та розглядає цю допомогу як інвестицію у спільну безпеку, сказав міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

Він зазначив, що збільшення допомоги для України — це відповідь на ескалацію, що наростає з боку росії.

Глава Міноборони Швеції додав, що новий пакет допомоги включатиме системи ППО, амуніцію та спеціальний пакет для проходження зими.

Про те, що відбувалося 9 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 289: окупанти обстрілюють населені пункти по всій лінії фронту.

З даними за 10 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 290: ворог збирає сили для наступу на Бахмутському напрямку.

Інформація за 11 грудня доступна у зведенні: Війна — день 291: окупанти обстрілюють Україну та отримують "хлопки" у відповідь