"Надзвичайний сум": в УПЦ МП знову скаржаться — звідки вигнали московських попів цього разу

Читати російською
Автор

Доступ у печери закрито вже від сьогодні, 21 березня

Наприкінці цього березня представники УПЦ МП мають залишити всю територію Києво-Печерської лаври, але вони все ніяк не можуть заспокоїтися з цього приводу і продовжують бити на сполох. Чергову паніку серед московських попів викликав лист із повідомленням, що тепер доступ до Ближніх та Дальніх печер лаври їм буде припинено.

З цього приводу в УПЦ МП записали відеозвернення.

"20 березня 2023 року на адресу монастиря надійшов лист від керівництва заповідника Києво-Печерська лавра, тобто музею, з повідомленням про те, що з завтрашнього дня (21 березня) доступ до Ближніх і Дальніх печер музею буде припинено через роботу комісії, яка визначатиме рівень збереження культурних цінностей… Також у зв’язку з цим припиняється доступ до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатівського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських (Теплий храм). Тобто, молитва в цих храмах буде неможлива", – заявив голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент.

Закриття доступу до печер у церкві назвали "безпрецедентним проявом обмеження прав українських віруючих", які їдуть із різних регіонів вклонитися києво-печерським святиням. Там зазначили, що сприйняли цю звістку з надзвичайним сумом і благають Бога, щоб їх не позбавили місця для молитов.

Дії влади, зокрема, Мінкульту, в УПЦ назвали "абсолютно атеїстичним та безбожним підходом" стосовно великих православних святинь.

До речі, у Мінкульті вже відповіли на звернення УПЦ МП і зазначили, що мощі преподобних та інші святині вважаються культурними та історичними цінностями, а про комісію представників церкви попередили заздалегідь.

Комісія визначатиме рівень збереження культурних цінностей, а в цей час молитва буде неможлива і в декількох храмах поблизу печер — припиняється доступ до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатіївського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських (Теплий храм).

Також там нагадали, що Українська православна церква Московського патріархату має піти з Києво-Печерської лаври до 29 березня.

Для довідки: у системах печер Києво-Печерської лаври спочивають мощі святих (у Дальніх— 49, у Ближніх — 79) серед яких преподобний Нестор Літописець, іконописці Аліпій Печерський та Григорій, а також останки епічного героя Іллі Муромця. Для церкви вони мають велике значення, адже щодня вклониться святим нетлінним мощам преподобних отців Печерських приходять сотні віруючих.

У печерах також знаходяться церкви, доступ, до яких, відповідно, також буде закрито для представників УПЦ.

Нагадаємо, раніше ми писали, що секретар РНБО Олексій Данілов відповів, чи застосують силу до тих, хто не хоче виїжджати з Лаври.

Також ми повідомляли, що верхівка УПЦ МП приїхала скаржитися до Зеленського.