Війна — день 405: окупанти змінюють тактику обстрілів і штурмують Бахмут

Читать на русском
Автор
21107
Бої за Україну тривають 405 днів
Бої за Україну тривають 405 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 4 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 405 днів. Епіцентром боїв залишаються Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка, а в російських джерелах повідомляють про успіхи біля Кремінної. При цьому всупереч заявам пропагандистів про взяття Бахмута у ВСУ з таким твердженням не погоджуються і зазначають, що до захоплення міста росіянам ще дуже далеко. При цьому окупанти змінили тактику використання своїх ударних дронів і все частіше посилають їх із північного напрямку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 квітня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський провів військову нараду у спеціальному форматі, де обговорили ситуацію на фронті та потреби Збройних сил.

22:00 Мандат Незалежної міжнародної комісії ООН продовжено на один рік для продовження розслідування всіх порушень міжнародного права в галузі прав людини, міжнародного гуманітарного права та пов'язаних з ними злочинів у контексті російської збройної агресії проти України.

21:00 Україна приєднається до Північноатлантичного альянсу після перемоги у війні, яку розпочала росія, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

20:00 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі. "Розповів про обстановку на лінії фронту. Ситуація складна, але контрольована. Особливу увагу було приділено питанню постачання озброєння та боєприпасів. Наголошували на важливості посилення системи протиповітряної оборони України. Обговорили майбутні кроки Збройних Сил щодо деокупації території нашої держави", — написав Залужний у телеграм-каналі.

19:00 В Україні вирішили примусово евакуювати дітей із 21 населеного пункту Донецької області, де ситуація безпеки залишається критичною.

18:00 На полігонах Білорусі зараз проходять підготовку понад чотири тисячі російських військових. Ударного угруповання на кордоні з Україною поки що не фіксують, заявляють у Держприкордонслужбі України.

17:00 Норвегія запровадила новий пакет санкцій проти президента рф владімира путіна та російського режиму. Зокрема, до списку санкцій включено 87 фізичних та 34 юридичні особи; тепер він охоплює 1 тис. 678 фізичних та юридичних осіб. Також розширено перелік організацій, пов'язаних із військово-промисловим комплексом рф.

16:00 У Херсоні лунають вибухи, повідомляють місцеві та Telegram-канали. Офіційних коментарів щодо поточної ситуації у місті наразі немає.

15:00 Адміністрація США готується найближчим часом оголосити про надання чергового траншу військової допомоги Україні, повідомляє Associated Press. Йдеться про передачу найближчим часом Києву снарядів та різного військового обладнання, що зберігаються на складах американської армії. Ця допомога оцінюється в $500 млн. Крім того, ще $2,1 млрд планується виділити на надання підтримки Україні в більш довгостроковій перспективі: йдеться, зокрема, про виробництво ракет для систем ППО NASAMS, радарів.

14:00 Європейський Союз та Сполучені Штати протистоятимуть будь-яким спробам дестабілізувати глобальні енергетичні ринки та обійти санкції.

13:00 Останнім часом фіксується активність ворога у повітрі. Це може свідчити про пошук окупантами нової тактики атак, заявила прессекретарка Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

12:00 Боротьба з представниками країни-окупанта продовжується навіть за кордоном. За даними росЗМІ, литовський сейм заборонив росіянам купувати у країні нерухомість.

11:00 Президент України Володимир Зеленський розповів про зустріч із колишнім держсекретарем США Майком Помпео.

"Такі візити, зустрічі є потужним сигналом підтримки українців у нашій боротьбі за свободу та демократію. Сполучені Штати поруч з нами, і разом з нами боряться за спільні цілі. Ми відчуваємо двопартійну підтримку, підтримку з боку Білого дому. Всебічна американська підтримка для нас дуже важлива", — наголосив глава держави.

В Міноборони Великої Британії переконані, що росія прагне розвивати інші приватні військові компанії як альтернативу "вагнерівцям". Головна мета кремля у цьому — замінити зрештою "Вагнер" на фронті в Україні повністю.

10:30 У Херсоні лунають вибухи, — місцеві Telegram-канали.

10:00 Глава МЗС України Дмитро Кулеба здійснює робочий візит до Брюсселя. Він розпочав його із зустрічі з головою дипломатії Євросоюзу Жозепом Боррелем.

"Ми зосередилися на кроках щодо прискорення ініціативи ЄС щодо закупівлі боєприпасів для України, а також на шляхах розширення підтримки в рамках Європейського фонду миру. Крім того, ми обговорили майбутні контакти між ЄС та Китаєм", — повідомив Кулеба у Twitter.

У Дніпропетровській області працівники ДБР виявили ще склад, де зловмисники ховали крадені у військових продукти. Здебільшого там знаходилися консервовані овочі та фрукти, тушонка, згущене молоко, крупи, макарони, соки тощо — усього близько 3 тонн.

У межах досудового розслідування за ч.4 ст.191 КК України повідомлено про підозру головному бухгалтеру логістичного центру, трьом експедиторам, завідувачу складу та головному менеджеру. Встановлюється повне коло осіб, причетних до схеми. Частину вилучених продуктів вже передали армії, решта надійде до військових частин після проведення експертизи.

9:00 Ордер на арешт російського диктатора володимира путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом в Гаазі, є "символічним". Про це заявив заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Модьор в коментарі "Суспільному".

"Ми переконані, що символічні дії не наблизять завершення цієї війни. Я думаю, що цей конкретний випадок (ордер МКС), скоріше символічний, тому що, очевидно, російський президент не поїде в жодну країну, де його можуть заарештувати. Отже, це повідомлення, але лише символічне повідомлення", — сказав Модьор.

На ранок 4 квітня загальна кількість загиблих росіян на фронті в Україні сягнула 175 690 осіб. Також за останню добу було знищено 15 БПЛА та 8 танків ворога, — Генштаб.

Втрати армії рф в Україні 4.04.2023
Втрати армії рф в Україні 4.04.2023

8:30 Під російським вогнем за минулу добу опинилася і Харківщина. За даними очільника ОВА Олега Синєгубова, росіяни обстріляли населені пункти в Куп'янському, Чугуївському та Харківському районах області.

Останній приліт у Куп'янську стався близько 5 ранку 4 квітня, пошкоджено нежитлову будівлю. Через обстріли Вовчанська та села Вовчанські хутори є поранений — 28-річний мирний житель.

Ворог продовжить спроби встановлення повного контролю над центром Бахмута і намагатиметься просуватися на захід до Хромового, пише Інститут вивчення війни. Також за останню добу армія рф атакувала і за іншими напрямками в Луганській та Донецькій області. Подробиці — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв за Бахмут 4.04.2023
Карта боїв за Бахмут 4.04.2023

У Генштабі ЗСУ також прозвітували про події на фронті минулої доби:

8:00 Одеська міська рада, посилаючись на дані ОК "Південь", повідомила, що за минулу ніч над областю було знищено 13 ворожих безпілотників. Усього, нагадаємо, південні регіони атакували 17 "шахедів", ще один був збитий над Миколаївщиною.

В Одесі було зафіксовано влучання на одному із місцевих підприємств, через що розпочалася пожежа. До ранку рятувальники ліквідували загоряння, обійшлося без людських жертв.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ООН зафіксувала 8451 загиблого та 14 156 поранених серед цивільного населення.

З 1 по 31 березня в організації зафіксували дані про загибель 178 людей і поранення 587, заявили в Управлінні верховного комісара ООН з прав людини.

7:00 Окупанти в Каховському районі на Херсонщині забороняли місцевим жителям залишати помешкання і виходити з дому. Протягом доби були зачинені усі громадські місця: торгові центри, магазини, лікарні тощо, повідомляє Генштаб ЗСУ.

6:00 Нідерланди виділяють Києву 274 млн євро допомоги з 2,5 млрд євро на підтримку України 2023 року. 180 млн підуть на гуманітарну допомогу, сільське господарство та відновлення, 94 млн — на нелетальну підтримку ЗСУ

5:00 Уночі 4 квітня 2023 року російські окупанти атакували Україну з південного напрямку ударними безпілотниками іранського виробництва Shahed-136/131.

Загалом зафіксовано до 17 пусків ударних БпЛА, збито 14 "шахедів", повідомляє ПК "Південь".

3:00 Одесу атакували щонайменше 15 БПЛА, більшу частину з яких вдалося збити ППО. Втім, місцеві telegram-канали повідомляють, що у місті зафіксовано щонайменше один приліт, на місці якого почалася велика пожежа.

1:30 Одеса зазнала атаки російських безпілотників. У місті чути вибухи, повідомляється про роботу ППО

1:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг запропонував країнам Альянсу виділяти по 500 мільйонів євро щороку на підтримку ЗСУ.

00:00 Нідерланди виділяють Україні пакет допомоги на 274 млн євро. З них 180 мільйонів євро призначено на гуманітарну допомогу, сільське господарство та відновлення, а решта 94 млн євро – на не летальну допомогу ЗСУ.

Інформація за 1 квітня доступна у зведенні: Війна — день 402: окупанти спалили резерви під Авдіївкою, але продовжують обстріл міст

З даними за 2 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 403: росіяни атакують Бахмут і готуються до нового ракетного удару

Про те, що відбувалося 3 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 404: на Донбасі тривають важкі бої, росіяни атакують мирні міста