Війна — день 402: окупанти спалили резерви під Авдіївкою, але продовжують обстріл міст

Читать на русском
Автор
15410
Бої за Україну тривають 402 дні
Бої за Україну тривають 402 дні

Оперативно про головне 1 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 402 дні. Найбільш гарячою точкою на фронті залишається Бахмут, але окремі наземні атаки продовжуються поблизу Куп’янська та лінії Сватове-Кремінна. При цьому є підстави вважати, що окупанти мають намір посилити мобілізацію на непідконтрольних територіях, щоб поповнити свої втрати. Тим часом росіяни ні на день не припиняють обстрілу міст, через що продовжують гинути мирні жителі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 квітня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Одне з об'єднань українців Молдови подало скаргу на експрезидента Ігоря Додона за його публічний виступ, фрази з якого можна трактувати як схвалення російської агресії та надію на вторгнення росії до Молдови.

22:00 У Херсоні пролунали звуки вибухів, в області оголошено повітряну тривогу. Раніше Telegram-канали повідомляли про ворожі пуски ракет.

21:00 росія має відповісти за свій терор в Україні, а не ставати головою Ради безпеки ООН, заявив президент України Володимир Зеленський.

20:00 В основних пунктах пропуску на кордоні з Польщею ("Шегині", "Краковець") відзначається збільшення пасажирського транспорту на в'їзд до України у зв'язку з переддень Великодніх свят, повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби.

19:00 Ворог завдав ракетного авіаудару по місту Авдіївка. Перша ракета влучила в адмінбудівлю, а друга також потрапила в інфраструктурний об‘єкт. Люди перебували в укритті, обійшлося без жертв та постраждалих.

18:00 У складі сил оборони України за час повномасштабної війни загинули вже 40 бійців з Грузії.

17:00 Російські окупанти кілька разів били по прикордонним районам Чернігівської та Сумської областей.

16:00 Під Бахмутом, захищаючи Україну, загинув доброволець із Білорусі Ляшук Данііл із позивним "Моджахед".

Ляшук Данііл із позивним "Моджахед"

15:00 Російські окупанти обстріляли Херсон та область. У Херсоні влучили у приватний будинок — загинула людина на вулиці.

14:00 Українські артилеристи знищили на фронті радянський станковий протитанковий гранатомет "Спис" за допомогою британської гармати L119. Кадри роботи українських воїнів показав Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у своїх соціальних мережах.

13:00 Кількість атак окупантів на Бахмутському напрямку зменшилась за останній тиждень. Якщо раніше було близько 50 атак за добу, то за минулі 10 днів їхня кількість коливається від 17 до 25. Але, незважаючи на це, Бахмут залишається пріоритетною метою росіян.

12:00 Армія росії завдала удару по смт Дворічна на Харківщині близько 12:00. Внаслідок обстрілу загинув 43-річний цивільний чоловік, повідомив голова місцевої ОВА Олег Синєгубов.

11:00 Дивовижно, але факт — з 1 квітня росія головуватиме у Раді безпеки ООН. Це стало можливим завдяки наявності порядку черговості країн, які мають на це право. Триватиме процес лише один місяць.

Речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров заявив, що санаторії на морському узбережжі в Заозерному (окупований Крим) не зможуть розпочати курортний сезон у травні. Це пов'язано із наявністю оборонних споруд на пляжах.

10:00 Боротьба з "рускім міром" триває за всіма напрямками, включаючи релігійний. 1 квітня вранці СБУ вручила підозру митрополиту УПЦ МП Павлу Лебедю (більш відомий як "Паша Мерседес"). За даними джерел "Телеграфа", священнослужителю вже сьогодні можуть обрати запобіжний захід. Найімовірніше, це буде домашній арешт.

09:00 Новим генсеком НАТО може стати хороша подруга України, нинішня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Про це повідомляє The Sun, посилаючись на дані із дипломатичних джерел. Нагадаємо, що повноваження нинішнього генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга закінчуються вже у вересні 2023 року.

08:00 Генштаб ЗСУ розповів про свіжі втрати окупантів на фронті. Своє професійне свято — День дурня — у пеклі відзначать іще 630 загарбників.

Втрати армії росії в Україні 1.04.2023
Втрати армії росії в Україні 1.04.2023

07:00 Російські війська продовжують атакувати на сході. Намагання просунутися ворог не полишає одразу на чотирьох напрямках — Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському. Детальніше розповіли в свіжому аналіз карт боїв в Україні від ISW.

Карта боїв на Донбасі 01.04.2023
Карта боїв на Донбасі 01.04.2023

Генштаб також поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті:

За повідомленням очільника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, за минулу добу обстріляв область 54 рази. Зокрема, використовувалася авіація, артилерія та "Гради". Тільки по Херсону вдарили 5 разів. На жаль, без загиблих не обійшлося — мінімум троє. Також є поранені.

06:45 Зібрали для вас основні новини ночі, які ви могли проспати:

  • США готують для України новий пакет військової допомоги. Як повідомляє Reuters, він коштуватиме Вашингтону 2,6 млрд доларів. До нього мають увійти радари повітряного спостереження, паливозаправники і протитанкові ракети;
  • президент Володимир Зеленський підбив підсумки першого Бучанського саміту і підкреслив, що на російських військових злочинців чекає обов'язковий новий "Нюрнберзький процес". На його думку, трибунал над росіянами може відбутися саме в Бучі;
  • генерал армії США Марк Міллі вважає, що росіяни не досягнуть своєї мети на війні в Україні, однак і Києву навряд чи вдасться перемогти у 2023 році;
  • у одній із багатоповерхівок Львова прогримів вибух, відомо про одного загиблого і одного постраждалого;
  • постпред ЄС при ООН Олаф Ског закликав Білорусь одуматися і відмовити путіну щодо розміщення ядерної зброї на своїй території;
  • за останню добу армія рф завдала по українських позиціях 5 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснила 39 обстрілів із РСЗВ — Генштаб ЗСУ;
  • у Троїцькому районі Луганщини після чергової "бавовни" у місцях розташування живої сили російські окупанти посилили контррозвідувальний режим. Проводиться перевірка місцевих жителів, у окремих населених пунктах відключено мобільний зв'язок.

06:00 ЗСУ відновили позиції навколо Бахмута, — ISW.

05:00 США не будуть надавати Україні ATACMS, але розглядають інші варіанти, — Міллі.

03:00 США не забудуть українців, які постраждали та були вбитими росіянами під час війни, — Блінкен.

02:00 Бойові позиції під Бахмутом замело снігом.

01:00 У Львові прогримів потужний вибух, одна людина загинула, ще одна – постраждала, повідомив депутат Львівради Зінкевич.

00:00 Окупанти використали на Авдіївському напрямку майже всі резерви, заявив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашковський. За його словами, росіяни там потребують значного поповнення живої сили, і цим пояснюється зниження темпів бойових дій.

З даними за 29 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 399: важкі бої під Бахмутом та погіршення ситуації поблизу Авдіївки.

Про те, що відбувалося 30 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 400: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ готуються до контрнаступу.

Інформація за 31 березня доступна у зведенні: Війна — день 401: річниця деокупації Бучі, на Донбасі важкі оборонні бої.