Війна — день 400: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ готуються до контрнаступу

Читать на русском
Автор
13344
Бої за Україну продовжуються 400 днів
Бої за Україну продовжуються 400 днів

Оперативно про головне 30 березня

Російське вторгнення в Україну триває 400 днів. Окупанти продовжують тиснути на Бахмут, де могли взяти під свій контроль комплекс АЗОМ, крім того, росіяни продовжують спроби атакувати у Харківській, Луганській та Донецькій областях, зазнаючи при цьому величезних втрат. При цьому в Міноборони України кажуть, що час українського контрнаступу наближається, а точні його терміни залежатимуть від погоди.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни обстріляли Харків ракетами.

22:00 Уряд Північної Македонії на засіданні в середу ухвалив рішення про безоплатну передачу Україні 12 гелікоптерів Мі-24, які раніше закуплені у самої України, але нині не використовуються, повідомило македонське видання "Фокус" з посиланням на міністра оборони Слов'янку Петровську.

21:00 Держави-члени Організації з безпеки та співробітництва в Європі ініціювали використання так званого Московського механізму для розслідування депортації дітей із окупованих росією територій України.

20:00 У Чернігівській області з 1 квітня буде скорочено тривалість комендантської години та збільшено проміжок часу для продажу алкоголю.

19:00 Українські військові за добу відбили 47 атак російських окупантів на Донбасі, а також знищили два склади боєприпасів загарбників, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Німеччина передала Україні ще одну партію військової допомоги, до якої увійшли 18 танків Leopard 2 та 40 БМП Marder. Окрім цього ЗСУ отримали танки для розмінування, броньовані ремонтно-евакуаційні машини, аптечки та турнікети.

17:00 На Тернопільщині змінюють комендантську годину. З 1 квітня він діятиме з 00:00 до 05:00, повідомив голова ОВА Володимир Труш.

16:00 Україна може стати членом ЄС за рік, вважає Дмитро Кулеба. Глава українського МЗС повідомив під час дискусії, організованої Chatham House, що переговори про членство в Євросоюзі Україна планує розпочати протягом цього року.

15:00 Перші чотири винищувачі МіГ-29 від Словаччини вже захищають небо над Україною на Харківщині. Ці літаки були модернізовані в 2000 році і тепер оснащені електронікою західного виробництва, системою навігації та сучасними моніторами у кабіні пілота.

14:00 Володимир Зеленський під час відеозвернення до парламенту Австрії заявив, що в Україні зараз російськими снарядами та мінами забруднено 174 тисячі квадратних кілометрів. Це вдвічі більше за площу Австрії. Замасковані вибухонебезпечні предмети щодня забирають життя українців на звільнених територіях.

Під час виступу Зеленського депутати проросійської ультраправої "Партії свободи" залишили зал. На своїх столах перед цим вони залишили таблички з написами "місце для нейтралітету" та "місце для миру".

13:00 Полковник ЗСУ Владислав Селезньов на 400-й день повномасштабної війни розповів, чого чекати у найближчому майбутньому. За його словами, росіяни зараз активно накопичують ресурси та знімають з довготривалого зберігання бронетехніку.

12:00 В українській розвідці оцінили шанси росії у разі спроби повторного наступу на Київ. Зараз кордони надійно укріплені, система ППО працює і має додаткові можливості, ефекту несподіванки окупантам створити не вдасться, а тому такий крок стане суїцидальним для рф.

11:00 Очільник українського Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба назвав головування росії в Раді безпеки ООН з квітня "поганим жартом".

10:00 Аналітики ISW опубл ікували новий звіт, в якому припускають, що російський диктатор володимир путін може використати побоювання лідера Чечні рамзана кадирова щодо втрати прихильності до нього серед бойовиків, аби збільшити роль "кадирівців"у війні проти України.

09:00 Внаслідок агресії рф проти України загинуло 466 дітей, ще понад 943 постраждали, — ювенальні прокурори.

08:00 Уряд Японії виділив Україні новий пакет гуманітарної допомоги у розмірі 470 млн доларів, — кошти переважно підуть на розмінування територій та відновлення енергетичної системи.

За минулу добу росія втратила в Україні засіб ППО, 12 артсистем і орієнтовно 560 окупантів:

Втрати росії в Україні 30.03.2023
Втрати росії в Україні 30.03.2023

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч минула доволі спокійно, проте були повідомлення про вибухи на Херсонщині;
  • в окремі дні у боях на Донбасі рф втрачає у 10 разів більше військовослужбовців, ніж Україна, — заступниця міністра оборони Маляр;
  • за Бахмут воюють близько 6 тисяч "вагнерівців" та 20-30 тисяч завербованих рекрутів, — генерал США Марк Міллі;
  • намісник Лаври митрополит Павло заявляє, що "Господь не пробачить" Зеленському виселення духовенства УПЦ МП з Києво-Печерської лаври;
  • путін вперше після видачі ордеру може здійснити закордонний візит та 27 квітня взяти участь у відкритті атомної станції "Аккую" в Туреччині;
  • гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі вдруге після вторгнення росії відвідав ЗАЕС та провів ротацію спостерігачів.

5:00 Експрезидент Франції Франсуа Олланд в інтерв'ю австрійській газеті Der Standard заявив, що Україна має перемогти росію, аби дати урок всім авторитарним режимам. Якщо ж цього не станеться, інші держави теж можуть розпочати боротьбу за зміну власних кордонів воєнним шляхом.

"Якщо путін здобуде хоча б один квадратний кілометр порівняно з довоєнною ситуацією, інші країни будуть думати, що вони теж можуть отримати територіальні здобутки", — заявив колишній французький президент.

3:00 Уряд Німеччини схвалив виділення Україні довгострокової воєнної допомоги у 12 мільярдів євро, з яких 3,2 мільярда закладено на 2023 рік. За ці гроші Україна зможе закуповувати озброєння за підтримки Берліна

1:00 Словаччина вже передала Україні військову допомогу у розмірі 10% свого оборонного бюджету, заявила заступник спікера Верховної Ради Олена Кондратюк

00:00 США не виявили серйозних порушень, пов’язаних за допомогою України, про що в.о. генерального інспектора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ніколь Анджареллі під час спеціального засідання у Сенаті.

Інформація за 27 березня доступна у зведенні: Війна — день 397: окупанти загрузли під Бахмутом і отримали нову порцію "бавовни".

З даними за 28 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна – день 398: бої на Донбасі та нова атака безпілотників.

Про те, що відбувалося 29 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 399: важкі бої під Бахмутом і погіршення ситуації поблизу Авдіївки