Війна — день 399: важкі бої під Бахмутом та погіршення ситуації поблизу Авдіївки

Читать на русском
Автор
18722
Бої за Україну тривають 399 днів
Бої за Україну тривають 399 днів

Оперативно про головне 29 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 399 днів. Окупанти могли перекинути підрозділи "вагнерівців" до Авдіївки, де в останній тиждень ворог демонструє певні успіхи. Також важкою ситуація залишається біля Бахмута та Мар’їнки, а на півдні помічено розгортання підрозділів російських десантників. Також противник не припиняє тактику нічних ударів з використанням дронів, а місцями й авіації.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На Запорізькому напрямі ЗСУ почали тіснити окупантів, заявляє депутат облради Ашурбеков.

22:00 Російські окупанти завдали авіаційного удару по Авдіївці (Донецька обл.) і влучили у дитячий садочок, повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

21:00 Іспанія направить першу партію із шести танків Leopard 2A4 до України 9 квітня.

20:00 Російські окупанти за добу завдали одного ракетного та 16 авіаційних ударів по території України, а також здійснили 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

19:00 Російські військові досягли часткового успіху в районі Бахмута. У той час як українські захисники знищили склад боєприпасів та два склади пально-мастильних матеріалів ворога, повідомляє Генштаб ЗСУ.

В анексованому росією Криму пролунав вибух в селі Гвардійське Сімферопольського району, де розташована російська військова авіабаза.

18:00 Російські військовослужбовці намагаються зробити провокації на українсько-білоруському кордоні, повідомляє СБУ з посиланням на перехоплення розмови військової росії на кордоні.

17:00 Польща планує збільшити виробництво боєприпасів напередодні контрнаступу ЗСУ на фронті. Закликає союзників, приватні, державні та іноземні компанії ухвалити виклик, заявив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

16:00 До кінця травня завершиться другий етап випробувань жіночої військової форми українських виробників, повідомляють у Міноборони України.

15:00 Танки Leopard можна буде побачити в дії під час контрнаступу ЗСУ у квітні-травні, — міністр оборони Олексій Резніков.

В Міноборони росії заявили про початок навчання військ стратегічного призначення з комплексами "Ярс", які нібито запускають міжконтинентальні балістичні ракети на відстань до 11 тисяч кілометрів.

Російський посол в Стокгольмі заявив що вступ Швеції та Фінляндії до НАТО зробить ці країни "законною мішенню" для росії. Тепер його викликають до МЗС Швеції.

14:00 Прес-секретар президента рф дмитро пєсков заявив, що війна — це надовго, і що цілі росії в Україні будуть досягатися військовим шляхом через неможливість їх досягнення політико-дипломатичним шляхом.

Колишній глава Держдепу, майбутній кандидат у президенти США Помпео найближчими днями приїде до України, — Politico.

13:00 Делегація МАГАТЕ на чолі з Рафаелем Гроссі прибула на територію Запорізької АЕС в Енергодарі. Три експерти від організації залишаться на ЗАЕС після ротації приблизно на два місяці.

У російському Ростові чули вибух.

На півдні спостерігається зменшення кількості ворожих обстрілів, ворог засів глибоко в обороні і не вдається до активних дій, — речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

12:00 Іспанія має намір передати Україні перші танки Leopard 2 після Великодня, зараз машини проходять підготовку після ремонту, — El Pais.

Російські спецслужби залучають дітей до фейкових мінувань в столиці та інших регіонах України, для цього створили спеціалізовану інтернет-спільноту, до якої регулярно залучали неповнолітніх мешканців різних регіонів, — Служба безпеки України.

11:00 В МЗС Китаю заявили, що зустріч Сі Цзіньпіна із Зеленським не планується, але Пекін продовжує "підтримувати спілкування" з Києвом.

10:00 Зеленський запросив лідера Китаю Сі Цзіньпіна до України після його візиту до Москви.

Одна з країн Європи відправила Україні систему ППО, яка не працювала, через що її довелося замінювати "знов і знов", — Зеленський в інтерв'ю Associated Press.

08:50 За минулу добу росія втратила в Україні 4 безпілотники, 7 танків, літак і орієнтовно більше 600 окупантів;

Втрати росії в Україні 29.03.2023
Втрати росії в Україні 29.03.2023

08:00 У Мелітополі після нічних вибухів зникла електрика, окупанти підтверджують влучання по залізничному депо.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі чули серію вибухів в різних районах Мелітополя, зокрема в районі аеродрому, попередньо є прильоти;
  • в епіцентрі бойових дій залишаються Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка та їх околиці, — Генштаб ЗСУ;
  • з кожним днем виїзд з Авдіївки все складніший, і місті залишається п'ятеро дітей, — поліція Донеччини;
  • біля захопленої росіянами Запорізької АЕС посилилися бойові дії, — гендиректор МАГАТЕ;
  • Україна обов’язково має отримати винищувачі F-16 чи інші літаки IV покоління в майбутньому, проте зараз партнери мають зосередитися на передачі систем ППО, ракет та бронетехніки, — голова Пентагону Ллойд Остін
  • 31 березня буде проведено засідання Радбезу ООН для обговорення погроз путіна розмістити ядерну зброю на території Білорусі.

3:00 У Білому домі кажуть, що не бачать жодних ознак того, що росія має намір застосувати ядерну зброю в Україні, а також підготовки до такого кроку

1:00 У США вважають, що Україна має всі шанси провести успішний контрнаступ навесні 2023 року

00:00 У Португалії повідомили, що три їхні танки Leopard 2A6 вже прибули до України.

Про те, що відбувалося 26 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 396: окупанти штурмують Бахмут і готують новий наступ.

Інформація за 27 березня доступна у зведенні: Війна — день 397: окупанти загрузли під Бахмутом і отримали нову порцію "бавовни".

З даними за 28 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна – день 398: бої на Донбасі та нова атака безпілотників.