Війна — день 459: окупанти сповільнилися під Бахмутом, а ЗСУ б’ють по тилах

Читать на русском
Автор
22564
Бої за Україну тривають 459 днів
Бої за Україну тривають 459 днів

Оперативно про головне 28 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 459 днів. Темпи бойових дій у Бахмуті та навколо нього продовжують знижуватися, що пов’язано з передачею позицій "вагнерівців" російської армії. На думку експертів, це може дати ЗСУ ініціативу щодо проведення нових операцій навколо міста. Українські захисники тим часом продовжують підготовку до контрнаступу і вже проводять етапи зі знищення логістики та складів окупантів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Деякі керівники районних та обласних рад попереджають, що в ніч на 29 травня може повторитися російська атака, у зв'язку з чим вони закликають не нехтувати укриттями у випадку оголошення повітряної тривоги.

22:00 росія передала Білорусі черговий комплект зенітного ракетного комплексу С-400. Його привезли у 25-й ракетний арсенал у Мінській області.

21:00 Начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов в інтерв'ю Донбас Реалії розповів, скільки винищувачів F-16 необхідно українським військовим: "Щоб спланувати від А до Я операцію, я думаю, варто говорити хоча б про ескадрилью, хоча б про 12-16 літаків. Якщо це буде хоча б 3-4 ескадрильї, я думаю, що на окремому напрямку ми зможемо завоювати перевагу в повітрі і змусити ворога взагалі відмовитись від тих ударів, які вони зараз завдають на певній ділянці, на певній смузі оборони".

20:00 У мережі повідомляють про вибухи в окупованих Маріуполі, Бердянську та Волновасі.

За уточненою інформацією, вночі рф завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА "Shahed", 58 із 59 було знищено нашими захисниками, — Генштаб ЗСУ.

Міністр оборони України Олексій Резніков про далекобійні ракети Storm Shadow: "Зі всієї кількості пусків, які вже відбулися, всі 100% влучні ураження по цілях".

19:00 Зеленський про нічну атаку дронів: "Наша держава пройшла через одну із найбільших російських атак "Шахедами" – одночасно 54 дрони. Майже всі вони збиті. На жаль, є влучання на Житомирщині. Але все ж більшість руйнувань вдалося відвернути, більшість життів, які могли забрати ці "Шахеди", вдалося зберегти. Кількісно найпотужніший удар був спрямований саме проти Київщини. Саме так Росія відзначає День нашого древнього Києва".

18:00 Внаслідок атаки безпілотників у ніч на неділю в Житомирі пошкоджено принаймні 26 будинків, а також заклади освіти та охорони здоров’я, — повідомляє Житомирська міська рада.

Ключовим чинником для завершення війни може стати запрошення України до НАТО, — вважає голова Офісу президента Андрій Єрмак.

17:00 Мер Києва Віталій Кличко заявив, що дивна вібрація, яку вночі чули у Києві та Київській області, може бути пов'язана з перекиданням військової техніки до фронту.

16:20 Керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк про нічну атаку росіян: "Це говорить про те, що з ракетами в них поки що скрутно, але цілком імовірно, що саме "шахедами" намагалися помітити для себе напрямки наступних атак. Вони продовжують вишукувати системи протиповітряної оборони і планують їх ураження".

15:00 Кортеж самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка вчора, 27 травня, прямував до резиденції диктатора. Ймовірно, чутки про його госпіталізацію у Москві неправдиві.

14:00 Під час нічної масованої атаки росіян "Шахедами" по столиці, до збиття БПЛА була залучена авіація. Про це йдеться у повідомленні речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната.

"Авіація, яку ми залучаємо до збиття, зокрема, до БПЛА, не є такою ефективно, як нам цього б хотілось. Якби в нас був F-16, безумовно цей літак зі своїм потужним радаром й озброєнням, міг би 100-% реалізовувати свої завдання в небі", — пояснив Ігнат.

13:00 Австрія передасть Україні техніку для розмінування на 2 мільйони євро.

Про це повідомив канцлер Карл Нехаммер. При цьому він наголосив, що "жоден австрійський солдат не увійде на українську землю для розмінування, поки це зона бойових дій".

12:00 Кількість загиблих внаслідок російського удару по Дніпру, 26 травня, зросла до чотирьох осіб. Підтверджено загибель трьох людей, які зникли безвісти.

11:00 Під час нічної атаки дронів на столицю загинув 41-річний чоловік, ще двоє осіб отримали поранення. Пошкоджень зазнали житлові та нежитлові будівлі та більше шести автомобілів, повідомив відділ комунікації поліції Києва

10:00 У Житомирі після нічної атаки "Шахедів" є пошкодження, повідомляє мер міста Сергій Сухомлин. За його словами, жертв в результаті атаки немає, а подробиці він повідомить пізніше.

09:00 Двічі протягом ночі російські окупанти атакували Нікополь. Били по місту з важкої артилерії.

Люди не постраждали. Пошкоджень зазнали шість приватних будинків, декілька господарських споруд, газогін та лінії електропередач. Наслідки ще уточнюються.

08:00 У ніч на 28 травня 2023 року ворог атакував Україну іранськими ударними дронами "Shahed-136/131" з північного напрямку – Брянська область, та південного – Краснодарський край. Загалом зафіксовано пуски рекордної кількості дронів-камікадзе – 54, що стало рекордом.

07:00 Окупанти під час нічної атаки по Україні шахедами використали нетрадиційні маршрути, про що заявила керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталя Гуменюк

"Вони намагалися максимально обійти південну ППО, тому вони обходили в основному тимчасово окупованими територіями і потім розосереджувалися по Україні. Те, що вони намагаються обходити південь, — це пошук нової тактики. Вони тяжіють до русла річок, щоб приховувати напрямки руху "шахедів", — сказала вона.

06:00 У Зеленського прокоментували нічну атаку ворога на столицю.

05:20 Пожежу в Голосіївському районі столиці на площі 700 м.кв, локалізували. Зруйновані будівельні конструкції на загальній площі 1000 кв м.

05:00 Внаслідок удару дронів по Києву одна людина загинула та одна постраждала.

03:00 Ворог атакував Київ з повітря: є загиблі та постраждалі, збито більше 20 дронів.

01:49 В низці областей оголошено повітряну тривогу, працює ППО.

01:00 Окупанти 18 разів за день обстріляли Сумську область, — ОВА.

00:00 Західні країни почали побоюватись дій українського ГУР. Зокрема молдавська влада просить американців застерегти ГУР від атак на окуповане Придністров’я.

Дізнатися про головні події 25 травня можна у публікації: Війна — день 456: окупанти сповільнилися під Бахмутом і продовжують обстріл України

З даними за 26 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 457: українські військові тримають Бахмут та б’ють за позиціями окупантів

Про те, що відбувалося 27 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 458: ЗСУ успішно атакують російські позиції, а окупанти продовжують обстріли