Війна — день 457: українські військові тримають Бахмут і б’ють по позиціям окупантів

Читать на русском
Автор
14779
Бої за Україну тривають 457 днів
Бої за Україну тривають 457 днів. Фото telegraf.com.ua

Оперативно про головне 26 травня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 457 днів. Противник продовжує проводити атаки на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямах, також російські військові активізувалися на Куп’янському напрямі. Українські військові продовжують усіма силами тримати Бахмут і завдають ударів по позиціях ворога на окупованих територіях, зокрема, російська авіація зазнала втрат у районі аеродрому під Мелітополем у Запорізькій області.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Вийшло нове воєнне інтерв'ю Дмитра Комарова, — тепер його героєм став голова СБУ Василь Малюк:

22:00 росія може напасти на Запорізьку АЕС та звинуватити в цьому Україну, — повідомляють джерела "Телеграфу". В Головному управлінні розвідки Міноборони України цю інформацію підтверджують, при цьому уточнюють, що удару по території ЗАЕС може бути завдано вже в найближчі години.

Це потрібно, щоб здійняти скандал, запросити для розслідування експертів МАГАТЕ, припинити бойові дії довкола станції, та отримати паузу для перегрупування та зупинки українського контрнаступу.

21:00 В окупованому Маріуполі пролунав вибух в районі "Азовсталі". Росіяни заявили про приліт двох ракет.

Вибух в районі Азовсталі в Маріуполі 26.05.2023
Вибух в районі Азовсталі в Маріуполі 26.05.2023

20:00 В окупованих Мелітополі та Криму зник інтернет, повідомляють місцеві телеграм-канали. Проблеми з домашнім інтернетом виникли одразу у кількох містах.

19:00 Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача щодо оперативної ситуації на фронті, а також темпів оснащення технікою та всім необхідним бригад наступу.

18:00 Після того, як Валерій Залужний знову з'явився на людях, Анатолій "Штірліц" Штефан виклав нове відео з головнокомандувачем ЗСУ.

17:00 Папа Римський Франциск знову зробив заяву про війну в Україні: за його словами, повернення росією окупованих українських територій є "політичною проблемою", а для досягнення миру сторони мають "розмовляти один з одним".

16:00 Зеленський підписав два закони щодо удосконалення роботи військово-лікарських комісій та питань оформлення документів для лікування військовослужбовців. Очікується, що законопроекти знизять черги та приберуть зайву бюрократію під час проходження військово-лікарських комісій.

15:00 Російські окупанти завдали удару по Гуляйполю Запорізької області. Під завалом опинилися двоє людей. Їм дивом удалося вижити. Ворог ударив по цивільному сектору. Зруйновано житлові будинки та господарські споруди. Про це заявив голова Запорізької ОВ Юрій Малашко.

14:00 Російські окупанти, ймовірно, вдарили по Дніпру зенітними керованими ракетами С-300 або С-400. Про це повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

13:00 Нідерланди передадуть Україні винищувачі F-16 після навчання пілотів, пише Bloomberg, посилаючись на власні джерела. Проте їхня підготовка може зайнятися багато місяців.

12:00 Фотокореспондент "Телеграфа" Євгеній Завгородній побував на обміні військовополонених 25 травня. Фотографії, які вийшли, говорять самі за себе — наші захисники змучені перебуванням у російських в'язницях, але дуже раді повернутися додому.

Президент Володимир Зеленський відреагував на приліт по Дніпру. Він повідомив, що росіяни вдарили по місцевій лікарні. Уже відомо про одного загиблого та понад десяток поранених.

11:00 СБУ затримала чергового зрадника, який інформував росіян про переміщення військових. Ним виявився житель Миколаєва.

10:40 У Дніпрі пролунав гучний вибух. Повітряну тривогу оголосили лише після. Над містом здіймається дим, імовірно, є приліт.

10:00 Вночі від безпілотників дісталося і Харківщині. Внаслідок прильоту "шахіда" там пошкоджено щонайменше одне цивільне підприємство, на ньому спалахнула серйозна пожежа.

Іспанія планує передати Україні черговий пакет військової допомоги. До нього увійдуть ще чотири танки ки Leopard 2 та бойові машини піхоти M-113 TOA.

09:00 Пресслужба Повітряних сил ЗСУ відзвітувала про наслідки нічної атаки ворога. Слід зазначити, що були знищені всі десять крилатих ракет, котрі росіяни випустили по Україні із Каспійського моря. На жаль, снаряди С-300/С-400 вчасно ліквідувати не вдалося.

08:00 В Генштабі ЗСУ розповіли про втрати російської армії за останню добу:

Втрати армії росії в Україні 26.05.2023
Втрати армії росії в Україні 26.05.2023

Стали відомі наслідки нічної атаки на Дніпро — у місті сталося кілька пожеж, є постраждалі.

07:00 ЗСУ продовжують контратакувати за кількома напрямками, спричиняючи серйозний тиск на ворога. При цьому росіяни намагаються наступати у Луганській, Харківській та Донецькій областях, водночас із цим вдаючись до тактики масованих обстрілів на півдні країни. Детальніше – у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на сході України 26.05.2023
Карта боїв на сході України 26.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальним зведенням щодо подій на фронті:

06:00 У російському Краснодарі пролунали вибухи.

05:00 Україна має всі можливості для того, щоб відновити кордони 1991 року, — Держдеп США.

03:00 Джо Байден офіційно оголосив про заміну очільника Генерального штабу США – посаду після генерала Марка Міллі може зайняти Чарльз Браун.

01:44 В низці областей України оголошено повітряну тривогу.

01:00 Шведськы САУ Archer прибудуть в Україну протягом літа 2023-го року, — Міноборони.

00:00 Біля Морозовська в Ростовській області росії пролунав вибух, — влада заявляє, що там ППО збила українську ракету.

У тимчасово окупованому Бердянську також сильні вибухи. У мережі пишуть, що уражено склад боєприпасів, паливно-мастильних матеріалів та місце дислокації особового складу росіян. Офіційних коментарів української сторони з цього приводу ще не було.

З даними за 23 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 454: ЗСУ досягли переваги під Бахмутом, а окупанти не припиняють обстрілу

Про те, що відбувалося 24 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 455: нещадні обстріли Бахмута, метушня в Бєлгородській області

Дізнатися про головні події 25 травня можна у публікації: Війна — день 456: окупанти сповільнилися під Бахмутом і продовжують обстріл України