Війна — день 458: ЗСУ успішно атакують російські позиції, а окупанти продовжують обстріли

Читать на русском
Автор
19572
Бої за Україну тривають 458 днів
Бої за Україну тривають 458 днів

Оперативно про головне 27 травня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 458 днів. Українські військові продовжують стійко тримати оборону у Луганській, Харківській та Донецькій областях, а також демонструють успіхи у контратаках. Окупанти продовжують застосовувати тактику нічного терору і б’ють по цивільній інфраструктурі мирних міст. У відповідь на це ЗСУ завдають точкових ударів по військових об’єктах у тилах росіян.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міноборони України відреагувало на умови для завершення війни, висунуті росією.

"Чим більше росія розчаровується і незадоволена своєю нездатністю досягти своїх цілей, тим необґрунтованішими стають її вимоги до України. Коли росія підпише документ про свою капітуляцію, останньою вимогою кремля, швидше за все, буде повісити висячий замок на вхід до Міжнародного кримінального суду", — йдеться у повідомленні.

22:00 Президент Володимир Зеленський виступив із черговим вечірнім відеозверненням.

21:00 Україна вже почала попередні операції з підготовки до контрнаступу проти російських окупаційних військ, заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк

20:00 В районі Соледара на окупованій території Донецької області семеро окупантів із числа колишніх ув'язнених самовільно залишили військову частину, пишуть росЗМІ. Троє з них були затримані в районі Брянки на території, яку контролюють бойовики "ЛНР". Це вже не перший подібний випадок хза останні дні.

19:00 Влада Ірану звинуватила президента Володимира Зеленського в нібито "антиіранській пропаганді" через його звернення до народу Ірану, повідомляє Reuters.

24 травня Зеленський у зверненні до народу Ірану заявив, що Іран, підтримуючи росію, доб'ється тільки ще більшої ізоляції від світу та ще більших проблем, і закликав перестати постачати рф дрони-камікадзе

18:00 Росіяни завдали удару по Запорізькій області, внаслідок інциденту постраждали двоє людей, заявив голова Запорізької ОВ Дмитро Малашко.

17:00 Вибухає щось і у Шебекіно Бєлгородської області рф.

16:00 Окупований Бердянськ вдруге за день струсили потужні вибухи. За попередніми даними, вдень "прилетіло" до району заводу "Азовкабель" на вулиці Промисловій, де розташована база військових рф.

15:00 Російські війська втратили РСЗВ "Град" на околицях Бахмута. Його знищили за допомогою безпілотників-камікадзе "Пегас".

14:00 Журналіст Андрій Цаплієнко поділився подробицями удару по позиціях ворога у Бердянську.

13:00 Перша група з близько 400 українських військових почала навчання на американських танках Abrams M1 в Німеччині.

Про це заявив речник Пентагону підполковник Гаррон Гарн, пише The New York Times.

12:00 російська федерація вивела в Чорне море ракетоносій. Напоготові до восьми "Калібрів". Про це розповів речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

"Станом на 10:30, на бойове чергування в Чорному морі ворог терміново вивів ракетоносій. Таким чином, напоготові до 8 "Калібрів", — пише Назаров.

11:00 Псковська область рф була атакована безпілотником у ніч на 27 травня, пишуть місцеві ЗМІ. Також інформацію про вибух підтвердила місцева влада

10:00 Пабліки тимчасово окупованого Бердянська повідомляють, що в місті відбулося влучання в об'єкт поблизу порту

09:00 У Дніпрі завершилися пошуково-рятувальні роботи та розбирання завалів лікарні, — ДСНС

Атака росіян по лікарні забрала життя двох людей, 32 поранені, 13 досі у лікарні, п'ятеро — важкі, доля ще трьох людей досі невідома.

08:00 За 26 травня росіяни вбили 2 жителів Донеччини: у Васюківці та Часовому Яру. Ще 5 людей в області дістала поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

07:00 У російських окупаційних військах все частіше відзначаються випадки невиконання наказів командирів та дезертирства, — Генштаб

Так, 25 травня, близько 20 колишніх ув’язнених, які нещодавно пройшли прискорену підготовку та прибули для посилення підрозділу, що розташований в районі населеного пункту Сватове, викрали автомобіль КамАЗ та вибули у невідомому напрямку.

06:00 У Бєлгородській області російська влада втекла з кількох селищ, — ГУР.

05:00 Безпілотник атакував будівлю МВС у селищі Майський Білгородської області.

03:50 В низці областей оголошено повітряну тривогу.

03:00 Протягом дня в п'ятницю, 26 травня, російський ворог здійснив 11 обстрілів Сумської області, зафіксовано 58 вибухів, — ОВА.

01:00 У Маріуполі в районі "Азовсталі" прогриміли потужні вибухи, — радник мера.

00:00 Окупанти запустили безпілотники по південних областях України. Повідомляється про роботу ППО над Миколаївською областю

Про те, що відбувалося 24 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 455: нещадні обстріли Бахмута, суєта у Білгородській області

Дізнатися про головні події 25 травня можна у публікації: Війна — день 456: окупанти сповільнилися під Бахмутом і продовжують обстріл України

З даними за 26 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 457: українські військові тримають Бахмут та б’ють за позиціями окупантів