Нові пустелі та зупинка десятків заводів: як підрив росіянами Каховської ГЕС відіб'ється на Україні

Читать на русском
Автор
97099
Вода від підрива дамби росіянами вже підійшла до центру Нової Каховки
Вода від підрива дамби росіянами вже підійшла до центру Нової Каховки. Фото t.me/oleksiihoncharenko

Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції

Каховська гідроелектростанція в ніч на 6 червня була підірвана російськими окупантами, підрив може стати причиною підтоплення окремих районів Херсонщини. Це призведе до страшних екологічних, економічних, та техногенних наслідків. Це - воєнний злочин, який прирівнюється до підриву атомної бомби, чи АЕС.

Про загрози та наслідки підриву Каховської ГЕС розповів експерт з урбаністики, співзасновник Волонтерської ініціативи (Сміливі відновлювати, голова Ради з урбаністики Києва, який допомагав відновлювати будинки в Ірпені, Віталій Селик.

"Моделювання найгіршого випадку руйнування росією дамби показує (якщо підірвані всі шлюзи на ширині 200 метрів), що найбільше затоплення відбудеться на лівому (південно-східному) березі річки. За інформацією гауляйтера Нової Каховки — зруйновано 11 із 28 прольотів греблі. Тобто орієнтовно ширина пробою — 177 метрів. Хвиля висотою 4 — 5 м вдарить по Антонівському мосту на схід від Херсона після 19 годин. Після цього почнеться підйом води вгору по річці Інгулець, а через 4-5 днів — підйом води вгору по річці Буг до Миколаєва. Декілька менших міст і сіл по обидва боки Дніпра будуть затоплені, і коли хвиля дійде до них, це може бути дуже небезпечно і призвести до людських жертв", — прогнозує він.

Так виглядає Каховська дамба

Він додав, що приблизно через 50 годин після прориву дамби, перешийок в кінці затоки за межами дельти Дніпра (Кінбурнська коса) буде майже повністю затоплений.

Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції. Руйнування ГЕС вважається зброєю масового знищення і воєнним злочином невибіркової дії, згідно Статті 56 Додаткового протоколу I 1977 року.

Вторинні наслідки

Запорізька АЕС

Імовірно відбудеться припинення подачі охолоджувальної води на найбільшу в Європі атомну електростанцію ЗАЕС, яка потребує охолодження навіть для зупинених реакторів.

Північно-Кримський канал

"Знову припиниться постачання води до Криму. Просто, постріл собі в ногу. Вони ж довго збиралися там лишатися. Чи ні?", — пише Селик.

Меліорація Таврії та Каховський канал

Зупиниться постачання води у системи зрошення полів Херсонської, Дніпропетровської та Запорізької областей: причому в основному на окупованих землях. Без питної води залишаться багато міст і сіл, які споживають її з Каховського каналу, зокрема окупований Бердянськ.

Заводи

Без достатньої кількості води доведеться зупинити роботу великих промислових підприємств металургійної галузі у Марганці, Нікополі, Покрові.

Екологія

Найстрашніші наслідки стосуються екологічної ситуації: загибель великої кількості риби, заболочення осушених земель і зміна кліматичного режиму регіону.

"З іншого боку відкриється піщане дно і ми отримаємо нову пустелю з усіма кліматичними наслідками, як то зменшення опадів, пилові бурі, підйом температури у регіоні. А відповідно більший ризик посухи на полях центру і півдня України", — попереджає експерт.

Він додає, що за умови повного звільнення Херсонщини, на відновлення дамби може піти від 1 до 3 років. Треба багато часу не тільки на бетонування основної споруди, але і на реконструкцію берегових укріплень і подальше контрольоване наповнення чаші водойми.

"Відсутність води у Каховському морі призведе до осушення полів півдня України з подальшим запустеленням. Доведеться закрити Запорізьку АЕС і десятки(якщо не сотні) крупних заводів, які не матимуть достатньої кількості води та електроенергії для виробничих процесів. Відповідно населення масово виїде з цього регіону через неможливість жити у важких кліматичних умовах і через відсутність води і робочих місць. Тому вся надія на Сили оборони і західних партнерів, які допоможуть якнайшвидше звільнити Нову Каховку і приступити до відновлення ГЕС і Каховського моря", — резюмував Віталій Селик.

Раніше "Телеграф" розповідав, що підрив Каховської ГЕС негативно вплине на роботу Запорізької атомної електростанції. В "Енергоатомі" зазначають, що наразі ситуація контролюється, однак рівень води у Каховському водосховищі стрімко зменшується.