Війна — день 470: порятунок Херсонщини, локальні успіхи та просування ЗСУ

Читать на русском
Автор
13392
Бої за Україну тривають 470 днів
Бої за Україну тривають 470 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 8 червня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 470 днів. Херсонську та частково Миколаївську області продовжує затоплювати внаслідок підриву Каховської ГЕС росіянами. Також продовжуються бої на багатьох ділянках фронту. При цьому інформації про якесь просування росіян десь немає, зате ЗСУ локально переходять у контратаку і вибивають росіян із займаної ними території.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У тимчасово окупованому Бердянську пролунали сильні вибухи та спалахнула пожежа. Деякі канали пишуть, що є прильоти об'єктами окупантів.

22:00 Маємо два прильоти на Черкащині. Є влучання по промисловому об'єкту та автомийці на Уманщині. У другому випадку внаслідок влучання виникла пожежа, повідомляє голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Попередньо восьмеро потерпілих, двоє з них — тяжкі.

21:00 Попередньо, сили ППО в Черкаській області збили декілька крилатих ракет "Калібр", що запустили окупанти з Чорного моря.

20:00 Станом на 20:00 невідома повітряна ціль, що влетіла в повітряний простір України з боку Чорного моря, пролетіла Одеську область і прямує на північ-північний захід. У більшості регіонів оголошено повітряну тривогу.

19:00 Російські військові продовжують зосереджувати зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. На вказаних ділянках фронту сталося 26 бойових зіткнень, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 рф продовжує обстрілювати затоплені райони Херсона. За даними ХОВА, вже відомо про 9 постраждалих.

17:00 Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомляє:

"Сьогодні:

Схід

На Бахмутському напрямку ведуться активні дії наших військ. Тривають бої.

Подекуди ворог намагається перейти у наступ, але безуспішно.

На Куп’янському, Шахтарському напрямках — ворог завдає авіаційні удари, здійснює обстріли.

На Авдіївському та Лиманському напрямках противник робить спроби наступати, але безуспішно.

На Мар’їнському — тривають бої. Наші захисники відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка, завдавши йому значних втрат.

Південь

Тривають бої за Велику Новосілку на Новопалівському напрямку.

На Запорізькому напрямку в районі Оріхова ворог в активній обороні".

16:00 Зустріч Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" відбудеться наступного тижня, заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

15:00 "Було б несправедливо": Зеленський розповів, де зараз його діти.

14:00 У Конгресі США члени Демократичної партії наполягають на тому, щоб адміністрація президента Байдена надіслала Україні боєприпаси великої дальності, оскільки довгоочікуваний контрнаступ Києва, схоже, розпочався, пише Politico.

13:00 У Міноборони Литви заявили, що Україна має затверджені терміни початку контрнаступу, вона почнеться незалежно від підриву російськими окупантами Каховської ГЕС.

Тим часом у районі Бахмута 3-я штурмова бригада за добу відкинула окупантів із територій за 1,8 км уздовж фронтової лінії та на 1,2 км у глибину фронту.

12:00 Підрив Каховської ГЕС вплинув, зокрема, і на ситуацію з електропостачанням країни. В "Укренерго" вже попереджають про те, що користувачам краще економити споживання енергії, особливо у вечірні години.

11:00 Нідерланди разом з Україною тиснуть на Іспанію, аби і ця крана приєдналася до передачі Києву систем Patriot, пише El Pais.

В окупованому Донецьку сьогодні теж гучно — над містом виднілися сліди збиття ракет.

10:00 В тимчасово окупованому Луганську прогриміли кілька гучних вибухів, над містом видно чорний дим.

Вибух у Луганську сьогодні
Вибух у Луганську сьогодні

9:00 В донецькому Українську через російські обстріли загинула ціла родина. Серед вбитих є діти. Прокуратура вже розпочала слідство.

08:30 Стало відомо, скільки загарбників та їхньої техніки вдалося знищити за останню добу. За даними Генштаба ЗСУ, наші захисники працюють максимально ефективно!

Втрати армії рф в Україні 8.06.2023
Втрати армії рф в Україні 8.06.2023

07:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням із різних напрямків фронту:

07:00 Затоплення, спричинені підривом Каховської гідроелектростанції, зруйнували багато укріплень першої лінії оборони росіян на лівому березі Дніпра у Херсонській області, заявляють в Інституті вивчення війни.

03:00 У Херсоні підтоплено понад 1800 будинків у Корабельному районі міста. У МВС заявляють, що вода продовжує прибувати, але темпи зменшилися. Загалом підтоплено 20 населених пунктів на правому березі Дніпра.

"Спільними зусиллями вдалося евакуювати понад 1900 осіб, із них — 103 дитини. Служби МВС продовжують рятувальні операції. Розгорнуто дев'ять евакуаційних пунктів у Херсонській області", — зазначили у МВС.

02:00 Російські війська відпливають зі своїх позицій на Херсонщині. По мережі розповсюджують відео, на яких окупанти, стоячи по груди у воді, скаржаться на прибуття води. Вони спробували врятуватись у якомусь будинку, але той теж виявився наполовину затоплений.

01:00 У НАТО вітають стримані коментарі представників влади України щодо контрнаступу ЗСУ. Йєнс Столтенберг зазначив, що по всій лінії фронту почастішали бої, але оперативні деталі і справді краще не розголошувати, щоб "отримати такий підсумок цієї війни, який забезпечить збереження України як суверенної та незалежної країни".

00:00 Графік початку настання ЗСУ затверджений, заявив Володимир Зеленський в інтерв’ю Bild.

"Ми затвердили графік початку руху наших військ, рішення ухвалено", — сказав він.

Дізнатися про головні події 5 червня можна у публікації: Війна — день 467: окупанти намагаються наступати на Харківщині, а партизани "господарюють" у росії

З даними за 6 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 468: росіяни підірвали Каховську ГЕС, ЗСУ просуваються під Бахмутом

Про те, що відбувалося 7 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 469: Україна намагається локалізувати наслідки підриву окупантами Каховської ГЕС