Війна — день 467: окупанти намагаються наступати на Харківщині, а партизани "господарюють" у росії

Читать на русском
Автор
23969
Бої за Україну тривають 467 днів
Бої за Україну тривають 467 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 5 червня

Повномасштабне вторгнення в Україну триває 467 днів. Окупанти продовжують робити спроби наступу на Куп’янському напрямку, проте це не приносить особливих успіхів, своєю чергою ЗСУ тримають оборону на сході України та досягають успіхів у контратаках на окремих ділянках. Водночас у самій росії триває протистояння між збройною опозицією та путінськими військовими на території Бєлгородської області.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський у вечірньому відеозверненні подякував бійцям Збройних сил України на Бахмутському напрямку за "ті новини, на які очікуємо".

22:00 Російські війська завдали удару по аміакопроводу в Харківській області, внаслідок чого стався витік хімічної речовини.

21:00 Авіація сил оборони України за добу завдала 18 ударів по районах зосередження особового складу та два – по зенітно-ракетних комплексах російських окупантів. Українські підрозділи ракетних військ та артилерії протягом доби вразили два пункти управління, 10 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки російських окупантів, а також один склад боєприпасів, зенітно-ракетний комплекс і три артилерійські підрозділи противника на вогневих позиціях, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 У російській Новій Таволжанці Білгородської області вбито старшого оперативного угруповання "Білгород" полковника ВС Росії Андрій Стесєв, повідомляє ГУР МОУ.

19:00 Російські окупанти вдарили по Балаклії, повідомляє голова Харківської ОДА Синєгубов.

Станом на зараз відомо про одного загиблого чоловіка та 8 поранених. На місцях працюють усі профільні служби.

18:00 Українські війська продовжують оборонну операцію, яка містить, зокрема, і контрнаступальні дії, епіцентром бойових дій залишається Бахмутський напрямок, повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

17:00 Литва готує новий пакет військової допомоги для України, до якого, зокрема, увійдуть мільйони одиниць боєприпасів та антидрони, повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

16:00 Уряд Німеччини може переглянути свою позицію щодо можливого постачання Україні сучасних західних винищувачів. Остаточне рішення буде ухвалено протягом наступних двох тижнів, заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус в інтерв'ю DW.

15:00 Звідки дрони прилетіли? В США розповіли про хитрість українців для атак по росії.

14:00 У Генштабі ЗСУ спростували заяви Міноборони рф про те, що українські війська нібито розпочали великий контрнаступ. Там також зазначили, що не коментуватимуть фейки ворога.

13:00 ЗСУ і НАТО вже вторглися: "звернення" путіна по радіо не на жарт перелякало росіян.

12:00 Винищувачі F-16 навряд стануть частиною літнього контрнаступу ЗСУ, заявив міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, Україна буде готова прийняти іноземні літаки після повної підготовки наших пілотів восени та взимку.

У Херсоні внаслідок ранкового обстрілу міста загинула одна людина — охоронець підприємства, котре потрапило під ворожий вогонь.

11:00 Одразу у трьох областях України — Одеській, Вінницькій та Дніпропетровській — викрили російських інформаторів, котрі передавали дані російським спецслужбам. Їхнім завданням було слідкувати за "центрами прийняття рішень".

10:00 Цієї ночі ворог потужно обстріляв Херсон із РСЗВ. На щастя, постраждалих серед мирного населення немає. Однак множинні удари призвели до руйнувань інфраструктури, повідомили в Офісі генпрокурора України.

Херсон обстріл сьогодні
Наслідки обстрілу Херсону
Херсон обстріл сьогодні
Все, що лишилося від авт

09:00 Представники Стратегічних комунікацій ЗСУ закликали українців не довіряти інформації про контрнаступ, котра розповсюджуватиметься російськими Telegram-каналами та ЗМІ. Як зазначають військові, ворог планує посилити свій пропагандистський тиск, використовуючи фейки.

08:00 В Генштабі ЗСУ розповіли про свіжі втрати противника на фронті:

07:00 Українські військові активізувалися на Запорізькому напрямку і могли мати окремі успіхи у просуванні на півдні країни. Детальніше читайте у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта бойових дій у Запорізькій області 05.06.2023
Карта бойових дій у Запорізькій області 05.06.2023

Генштаб ЗСУ також поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті:

06:00 Влада "БНР" заявила про пожежу на енергооб'єкті біля Бєлгорода через начебто атаку дрона.

05:00 Дуже "переживає": дон-дон кадиров запропонував відправити свої "війська" на Бєлгородщину.

03:00 Латвія передала Україні 66 автомобілів, конфіскованих у п'яних водіїв.

01:01 В Курській області рф стверджують, що нібито збили безпілотник бригади "Азов" Національної гвардії України.

00:00 Окупанти обстріляли Чугуєв (Харківська область) ракетами С-300, повідомили у поліції.

Дізнатися про головні події 2 червня можна у публікації: Війна — день 464: спроби наступу росіян на Донбасі продовжуються, але ЗСУ "перемелюють" окупантів

З даними за 3 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна – день 465: окупанти зупинилися під Бахмутом, але намагаються прорватися в інших місцях

Про те, що відбувалося 4 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 466: окупанти активізувалися на Харківщині та продовжують ракетний терор