Війна — день 469: Україна намагається локалізувати наслідки підриву окупантами Каховської ГЕС

Читать на русском
Автор
14448
Бої за Україну тривають 469 днів
Бої за Україну тривають 469 днів

Оперативно про головне 7 червня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 469 днів. Уся країна намагається мінімізувати наслідки страшної техногенної катастрофи, влаштованої окупантами — підриву Каховської ГЕС у Херсонській області. При цьому бої з армією вторгнення також не припиняються на хвилину.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Франції Емманюель Макрон висловив солідарність українським народом після атаки на греблю Каховської ГЕС. "Франція засуджує цей жахливий акт, який ставить під загрозу населення. Протягом вже найближчих годин ми надішлемо допомогу для задоволення негайних потреб", — додав він.

22:00 Окупанти протягом дня завдавали ударів по Нікополю та Мирівській громаді (Дніпропетровська обл.), пошкоджено приватні будинки, навчальний заклад, підприємства, лінії газопостачання та електромережі, повідомляє голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко

21:00 Росіянам жодними діями не вдасться відстрочити контрнаступ ЗСУ. Тим більше залишилося не так довго на нього чекати, стверджує секретар РНБО Олексій Данілов.

20:00 Авіація сил оборони України за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та 2 – зенітно-ракетних комплексів противника, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Протягом доби противник завдав 28 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціям наших військ та населених пунктах. На превеликий жаль, крім зруйнованої інфраструктури, постраждали мирні люди, повідомили у Генштабі ЗСУ.

18:00 Німеччина поставить Україні ще 20 бойових машин піхоти Marder.

17:00 Контрнаступ української армії ще не розпочався, попри заяви російських пропагандистів. Його початок стане очевидним для всіх, заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов.

16:00 Європейський Союз задіяв Механізм цивільного захисту для надання допомоги Україні у зв'язку із руйнуванням Каховської гідроелектростанції та вже спрямовує необхідне обладнання та техніку.

15:00 За оцінками США, українські військові добре підготовлені "до всього, що вони роблять – вибираючи воювати в наступі чи в обороні", сказав в інтерв’ю Associated Press голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі.

14:00 Додавили: нейтральна Швейцарія ухвалила рішення щодо зброї для України.

13:00 ЗСУ на Бахмутському напрямку перейшли з оборони до наступу. Минулої доби є просування до 1100 метрів на різних ділянках, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

12:05 По Україні пішли відбої повітряної тривоги.

12:00 Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявив, що під Авдіївкою ворог не проводить наступальних операцій. При цьому окупанти застосовують авіацію для бомбардування міста.

11:34 По всій Україні оголошено повітряну тривогу. Вона пов'язана зі зльотом винищувача, який може бути носієм балістичних ракет, на російському аеродромі "Саваслейка".

Повітряна тривога в Україні 7.06.2023
Повітряна тривога в Україні 7.06.2023

11:00 На думку голови Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерала Марка Міллі, останнім часом бої на території України стали активнішими, передає Associated Press. Він також назвав ЗСУ вельми підготовленими і такими, що розуміють, що варто робити — "воювати в наступі або в обороні". При цьому генерал зауважив, що боротьба з росіянами має бути довга і непроста.

10:00 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що на Бахмутському напрямку у ЗСУ є значні успіхи, а ворог втрачає позиції.

09:00 Зранку 7 червня росіяни вдарили по Сумщині. В Юнакіївській громаді загинуло двоє людей, ще одна отримала поранення. Чоловік від отриманих ран помер на місці, жінка — у кареті "швидкої". За даними ОВА, удар був нанесений "Шахедом". Також є інформація, що дрон влучив у приватний будинок, там сталася пожежа.

08:30 Генштаб ЗСУ поділився актуальними даними щодо втрат окупантів на сході. За добу наші військові "відмінусували" у ворожої армії ще 880 солдатів!

Втрати армії росії в Україні 7.06.2023
Втрати армії росії в Україні 7.06.2023

07:00 Напередодні ворог почав спроби наступати на сході країни, зокрема на ділянці фронту Авдіївка-Донецьк. При цьому ЗСУ намагаються контратакувати. Продовжуються і запеклі бої під Бахмутом. Детальніше – у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв на Донбасі 07.06.2023
Карта боїв на Донбасі 07.06.2023

Генштаб ЗСУ також поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті:

06:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • ніч в Україні пройшла відносно спокійно, але у деяких регіонах оголошували повітряну тривогу. Також вибухи могли чути жителі Запорізької та Херсонської областей – росіяни вкотре атакували наші міста, попередньо за допомогою КАБ та артилерії. Дані уточнюються;
  • президент США Джо Байден відреагував на підрив Каховської ГЕС, підкресливши, що Штати не покинуть Україну і продовжать всебічну підтримку;
  • до кінця липня Німеччина планує передати Києву ще 20 бойових машин піхоти Marder, пише видання RND;
  • президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зведенні заявив, що на Бахмутському напрямку ЗСУ мають окремі успіхи у просуванні. Зокрема, він подякував за докладені зусилля представникам 3 окремої штурмової бригади та 57 окремої мотопіхотної бригади.

03:00 В ООН заявили, що руйнування Каховської ГЕС — це найбільш значний інцидент завдання шкоди цивільній інфраструктурі з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Негативні наслідки у вигляді затоплень будинків та сільгосппродукції, викинутих на узбережжя мін та іншого зазнають також і окуповані росією регіони України.

02:00 Під час підриву Каховської ГЕС передові позиції окупантів були затоплені. Як розповів офіцер ЗСУ капітан Андрій Підлісний у коментарі CNN, ніхто з окупантів не зміг врятуватися, їх просто змило натиском води і вони потонули. Військовий вважає, що загарбників на місці не попередили, бо, можливо, командування рф хотіло зберегти елемент несподіванки для ЗСУ.

01:00 ЗСУ стали більш активними на фронті і, ймовірно, вже готові до контрнаступу, вважає керівник Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі. Але, за його словами, незважаючи на хорошу підготовку українських захисників, війна триватиме довго і швидко не закінчиться.

00:00 Кожен російський теракт, включно з підривом Каховської ГЕС, лише збільшує суму репарацій, які рф виплатить за скоєні злочини, а не за шанси окупантів залишитися на українській землі, заявив президент України Володимир Зеленський.

Дізнатися про головні події 4 червня можна у публікації: Війна — день 466: окупанти активізувалися на Харківщині та продовжують ракетний терор

З даними за 5 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 467: окупанти намагаються наступати на Харківщині, а партизани "господарюють" у росії

Про те, що відбувалося 6 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 468: росіяни підірвали Каховську ГЕС, ЗСУ просуваються під Бахмутом