"Соромно запитувати": в ОП сказали, що може означати для іноземних партнерів справа Князєва

Читать на русском
Автор
2173
Всеволод Князєв
Всеволод Князєв. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Кейс Князєва доводить, що існуючий шаблон про касту недоторканних не працює

В Офісі президента України розуміють, як можуть реагувати іноземні партери на кейс ексглави Верховного суду України Всеволода Князєва, впійманого на мільйонному хабарі. У той самий час ця історія показала один позитивний момент.

Про це сказав заступник глави Офісу президента з питань судів Андрій Смирнов в інтерв’ю РБК-Україна. За його словами, в ОП про кейс Князєва ніхто не знав і для всіх це стало справжнім шоком.

"Не знав ніхто. Звичайно, був шок, і я про це говорив публічно – моя реакція була амбівалентна. З одного боку, мені було дуже неприємно, що вища посадова особа, яка ще кілька тижнів тому відвідувала США, фотографувалася з головою Верховного суду США, з прокурором США, з конгресменами, розповідало про те, як погано живеться судова влада в Україні, як законодавча влада ледь не пригнічує, коли приймаються не ті закони, і відразу повертаються додому і складають у себе мічені долари у службовому кабінеті", — сказав він.

Щодо реакції закордонних партнерів на цю історію, то, як зазначає співрозмовник видання, йому навіть соромно заводити з ними розмову на цю тему, оскільки відповіді будуть очевидними.

"Я навіть соромлюся у них про це питати. Я спробував поставити себе на їхнє місце і подивитися на цю проблему їхніми очима, коли вони допомагають країні, підтримують у неспровокованій агресії росії проти України, і тут вища посадова особа судової влади була ось так спіймана", — наголосив Смирнов.

За його словами, є й позитивніші почуття. Кейс Князєва доводить, що існуючий шаблон про нібито касту недоторканних не працює. Водночас не так багато випадків, коли силовики приходили б до голови Верховного суду.

"Тому за відчуттями для мене це амбівалентна історія. Вона пригнічує, це все відбувається під час війни, де Україна зі своїми найкращими людьми бореться за кожен сантиметр землі, і голова Верховного суду, фотки з американцями, мічені долари...", — підсумував заступник голови ОП.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що у травні 2023 року слідчі НАБУ затримали голову Верховного суду України (ВС) Всеволода Князєва, викривши масштабну корупційну схему у ВС. Тоді ж колишній народний депутат України Борислав Береза заявив, що Князєв отримав хабар у розмірі 3 млн доларів.