Чи зможе росія влаштувати Україні блекаут? Чого чекати від можливих обстрілів восени

Читать на русском
Автор
642
Ворог знову спробує залишити Україну без світла
Ворог знову спробує залишити Україну без світла. Фото Колаж

Росіяни шукають нову тактику

За словами радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, з погляду енергопостачання, майбутня зима буде набагато складнішою, ніж попередня, оскільки Україна має гірші "стартові позиції". Росіяни також можуть знову спробувати влаштувати українцям блекаут у холодну пору року, проте вони вже не мають достатньої кількості ракет для таких масованих атак, як минулого року.

Про це заявив заступник начальника ГУР генерал-майор Вадим Скибіцький, пише "РБК-Україна". Він зазначив, що навіть минулого року росія не досягла своєї мети повністю залишити Україну без електрики.

"Однак таких масованих обстрілів, як це було в жовтні, листопаді, грудні, коли вони випускали по 70-100 ракет одночасно — найімовірніше, вже не буде. Росіяни усвідомлюють, що вони можуть не досягти своєї мети, а тільки виснажать свої запаси, як це було минулого року", – наголосив Скибицький.

Ймовірно, росіяни вдадуться до тактики комбінованого залпу – пуску 10-30 різних ракет та значної кількості "шахедів". Одна із серпневих атак рф показала, що така тактика дозволяє деяким ворожим об’єктам обходити нашу ППО.

Минулого сезону від безпілотників найбільше страждали підстанції, що є критично важливим елементом енергосистеми. Спікер Командування Повітряних сил полковник Юрій Ігнат також вважає, що у разі обстрілів енергетики ворог активно застосовуватиме БПЛА.

"Нам відомо, що росіяни нарощують виробництво ракет. Однак цього все одно недостатньо, щоб підтримувати таку ж інтенсивність ударів, як це було минулої осені та взимку – щотижня, кожні 10-14 днів по 70-100 ракет протягом п’яти місяців. Тому, на мою думку, у разі нових обстрілів енергетики ворог більше застосовуватиме ударні БПЛА", – пояснив він.

Як раніше писав "Телеграф", голова Міністерства енергетики Герман Галущенко повідомив, що енергосистема України буде готова до ефективної роботи в холодну пору. Відповідні відомства готові забезпечити швидке реагування на можливі екстрені ситуації.