"Емоційний крок": в університеті Шевченка відмовились від вивчення російської та ще двох мов

Читать на русском
Автор
28239
КНУ імені Т.Г. Шевченка
КНУ імені Т.Г. Шевченка. Фото facebook.com/kyiv.university

Україні все одно знадобляться фахівці з російської мови

В Україні триває боротьба з використанням російської мови у публічному просторі. У Київському національному університеті імені Т.Г. Шевченка закрили програми з вивчення російської, білоруської мов та фарсі.

Про це в інтервʼю Українським Новинам розповів ректор КНУ Володимир Бугров. Він підкреслив, що відповідне рішення було ухвалене ще минулого року.

"Але це емоційний крок. Я абсолютно переконаний, що в школі вивчати російську мову та літературу не потрібно. Хіба що якісь зразки, можливо, в курсі світової літератури, для того, щоб можна було її ідентифікувати. Але, як ми у нас на медичному відділенні чи на біологічному факультеті вивчаємо віруси, у тому числі патогенні, так само в університеті чи в декількох має вивчатися російська література, але під наглядом викладача-дослідника, який може пояснити, як від Достоєвського дійшли до Захара Прилєпіна, як від російських філософів "Срібної доби", які були гуманістами, дійшли до Дугіна з його людиноненависницькою ідеологією", — підкреслив Бугров.

Він наголосив, що у питанні мови має бути критичний аналіз. На думку ректора, перемога України у війні не означатиме зникнення росії. "В тому чи іншому вигляді росія, Білорусь існуватимуть, і ми повинні розуміти, як вибудовувати з ними стосунки. І, власне кажучи, ми повинні мати фахівців", — зазначив він.

Бугров навів приклад, коли у радянські часи у провідних американських і європейських університетах була дисципліна "совєтологія". "Тобто фахівці, які для військового та політичного керівництва досліджували і готували висновки. Так само на сьогодні ми повинні формувати цю русистику спеціального ґатунку, тому що ми маємо розуміти, що може бути через 5 чи 10 років, хто там є лідерами, з ким далі працювати", — заявив він.

"Необхідно активно працювати над переосмисленням та розвіюванням численних міфів, які потужно використовувались у так званих "славістичних студіях", – це те, чим займаються наші академічні фахівці. Крім того, ми поглиблено займаємося вивченням національної ідентичності України – фахово, доступно й аргументовано", — підсумував ректор.

Нагадаємо, раніше секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що СБУ має звернути увагу на заяви із закликами повернути російську мову. Ймовірно, він натякав на недавні висловлювання Олексія Арестовича щодо того, що українці не повинні дискримінувати російськомовних громадян.