Посилення мобілізації неминуче? Чого чекати українцям у листопаді

Читать на русском
Автор
727
В Украні продовжується мобілізація
В Украні продовжується мобілізація. Фото zp247.com.ua

Збільшити кількість військових просять воїни ЗСУ

У серпні президент України Володимир Зеленський продовжив до 15 листопада дію воєнного стану та загальної мобілізації. Водночас в інформаційному полі тривають дискусії про можливе посилення мобілізаційних заходів.

Про потребу збільшити кількість військових заявляв і президент Володимир Зеленський, і народні депутати. Хоча слід зазначити, що жодних офіційних рішень з цього приводу не оголошувалось.

Ще у серпні Зеленський повідомив, що в Україні можуть мобілізувати більше людей. Він підкреслив, що з таким проханням до нього звернулися воїни ЗСУ, але поки що не зрозуміло, як це зробити.

Своєю чергою секретар парламентського комітету з питань національної безпеки оборони та розвідки Роман Костенко заявляв, що в Україні може виникнути потреба збільшити кількість військових, якщо рф мобілізує 700 тисяч осіб. Щодо термінів посилення мобілізації в росії Костенко зазначив що з різних джерел повідомляли, що це може статися восени.

Крім того, народний депутат, член комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Сергій Рахманін також не виключив посилення мобілізації, пише "Українська правда". Він навів приклад, коли планувалася велика наступальна операція, то, починаючи з листопада і приблизно по квітень-травень мобілізаційні плани суттєво збільшувалися.

"Зараз, наскільки я розумію, додаткова потреба в ресурсах знадобиться і через втрати особового складу (через загиблих, поранених під час бойових дій) і, можливо, через необхідність формувати нові з'єднання, нові бригади", — підкреслив нардеп.

Також слід зазначити, що у травні Верховна Рада більшістю голосів ухвалила рішення щодо зниження призовного віку в Україні з 27 до 25 років, що також дозволить одержати додатковий мобілізаційний ресурс. Водночас президент все ще не поставив під цим документом свій підпис.

Таким чином на сьогодні немає офіційних підстав стверджувати, що у листопаді мобілізаційні заходи буде посилено. Хоча до кінця жовтня позиція влади у цьому питанні може ще змінитись.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що, на думку ексміністра оборони Британії Бена Уоллеса, відсутність молодих людей на фронті негативно впливає на ефективність українських військ і настав час для молоді. Він зазначив, що однією з причин такого стану справ є те, що за 20 місяців війни резерви молодих добровольців та контрактників закінчилися, а призвати на фронт хлопців до 27 років військкоматам не дозволяє закон.