Доленосний перший чоловік і нападки на дітей. Що потрібно знати про життя та скандали Ірини Фаріон

Читать на русском
Автор
17896
Зараз Ірині Фаріон 59 років, але чи знаєте, яким було її життя?
Зараз Ірині Фаріон 59 років, але чи знаєте, яким було її життя?. Фото telegraf.com.ua

Цікаво, як колишній чоловік круто змінив вектор її життя

В останні пару тижнів, мабуть, кожен хоч раз чув про львівську політикиню та викладачку Ірину Фаріон. Однак вона за роки свого життя вже неодноразово потрапляла в епіцентр скандалів, просто не всі це вже пам’ятають. "Телеграф" вирішив коротко зібрати найцікавіші нюанси біографії Фаріон.

Юність, комсомол та перший чоловік

Ірина Фаріон народилася у квітні 1964 року у Львові у сім’ї бібліотекарки та слюсаря, у 1978 році вступила до комсомолу, у 1980-і роки очолювала гурток загального мовознавства та марксистсько-ленінської естетики, а у 1988-1989 роках була членом КПРС, проводила бесіди з іноземними громадянами для кращого вивчення ними російської. Фаріон довгий час заперечувала своє комсомольське минуле, доки журналісти не опублікували документи, знайдені у львівських архівах. Після цього Ірина заявила, що вступила до КПРС, щоб "знищувати її зсередини", і вийшла звідти у 1989 році через "серйозні конфлікти".

Заява Фаріон про вступ до КПРС, датована 1988 роком
Заява Фаріон про вступ до КПРС, датована 1988 роком

Цікаво, що того ж року Фаріон вийшла заміж та народила дочку Софію. Її обранцем став підприємець Остап Семчишин. Шлюб їх протримався недовго, і через "пару років" вони розлучилися через "розбіжності у поглядах".

З 1991 року, приблизно в один період із розлученням, Фаріон почала працювати у Львівській політехніці, з якої була звільнена лише 15 листопада 2023 року після чергового скандалу.

Низка скандалів

У Львові та околицях Фаріон давно була відома своїми радикальними поглядами та засудженням всього російського, проте на всеукраїнську площу це вийшло у 2010 році, коли Фаріон проводила у львівському дитсадку №67 заняття про проблему національної ідентичності та заявила, що "Міші" мають зватись "Михайликами", а "Альонкам" варто зібрати валізи та їжджати з України на московію. Тоді запис цієї бесіди потрапив у мережу і став відомим по всій Україні.

У 2012-2014 роках Фаріон була народним депутатом і запам’яталася низкою сцен у Верховній Раді.

Ірина Фаріон показує дулі в Раді
Одна з найвідоміших фото Фаріон у Раді. 20.05.2014. Автор — Владислав Мусієнко

У квітні 2014 року Фаріон заявила на адресу російськомовних нардепів, що ті, хто "розмовляють іншою мовою — або хам, або окупант. Хамів посилають, а окупантів розстрілюють".

Ірина Фаріон смішне фото з Ради
Ще одне ефектне фото Фаріон у Раді. Джерело: УНІАН

У 2017 році Фаріон заявила, що ті, хто не розмовляє українською мовою, не повинні мати права на роботу чи освіту в Україні, після чого журналіст Дмитро Гордон звинуватив її у розколюванні українців та запідозрив у роботі на ФСБ росії, тоді жінка пройшла перевірку на детекторі брехні, щоби довести, що не працює на російські спецслужби.

У 2018 році Фаріон заявляла: "якби українці просто ногою давали у щелепу кожному москворотому, війна стала б перемогою давно".

"Чому вони живуть в Україні і говорять мовою окупанта? Вони садомазохісти? Вони притягнули сюди війну! Де ми маємо війну сьогодні? Там, де були російськомовні громадяни. мова. Вони розумово відсталі, ці російськомовні!", — також говорила Ірина.

У тому ж 2018 році росія ввела санкції проти 322 громадян України, серед яких і Ірина Фаріон.

У 2019 році Фаріон все ще сварилася з Гордоном, бажала йому смерті в постах на фейсбуці, а також додала скандальний перл про Зеленського, який саме тоді балотувався в президенти: "Всі найбрудніші коменти йдуть передусім від бидляка Зеленського. Як розкішно, що ми їх так просто і легко ідентифікували. Рівень підтримки цього блазня — це коефіцієнт дебілів у країні".

На початку 2023 року з’явилося інтерв’ю Фаріон, в якому вона розповіла, що її онук у віці 3,5 років б’є у дитячому садку російськомовних дітей.

У березні 2023 року Фаріон також заявила, нібито маріупольці самі винні, що росія знищила їхнє місто.

5 листопада в інтерв’ю для Яніни Соколової політикиня знову висловилася на адресу російськомовних військових, у тому числі бійців "Азова".

"Що вам, хлопці, заважає виконувати статтю 29 Закону про Збройні сили України? Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд. Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою. То нехай себе назвуть "рускімі". Чому вони такі очманілі?", — сказала Фаріон.

Такі слова спричинили великий скандал, який загострився, коли студент із Криму надіслав Фаріон електронного листа підтримки, — та опублікувала його, не приховавши його особисті дані, через що до нього дійшли російські спецслужби. Ситуація досягла такого градусу напруження, що у Львівській політехніці розпочалися масові протести з вимогою про звільнення Фаріон, і 15 листопада відповідне рішення було ухвалено.

Особисте життя Фаріон

Як ми вже згадували, у 1989 році Ірина Фаріон вийшла заміж і пробула у шлюбі кілька років. Після цього офіційно вона більше не була заміжня і більше не заводила дітей. Нині її доньці близько 34 років, також вже є двоє онуків.

Своє особисте життя Фаріон досить давно приховувала, проте відомо, що перший її чоловік Остап Семчишин зник на війні із січня. Також воює і теперішній коханий.

Як раніше повідомляв "Телеграф", Ірина Фаріон вже заявила, що збирається йти до суду через звільнення з Львівської політехніки.