Війна — день 646: Україна зустріла перший день зими під атакою дронів

Читать на русском
Автор
8758
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 1 грудня 2023 року. Україна зустрічає перший день зими з новим циклоном, який несе сніг та ожеледицю. У всіх прифронтових областях прискорили будівництво оборонних споруд відповідно до доручення президента Володимира Зеленського, тоді як Міністерство оборони України готується у рази збільшувати виробництво снарядів та засобів ППО.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські правоохоронці заблокували канал незаконних перевезень людей з України до росії. Ним користувалися колаборанти та поплічники окупантів, повідомляє СБУ.

22:00 За даними Oryx, з 24 по 30 листопада втрати з обох сторін складають:

  • росія — 111 од. техніки;
  • Україна — 34 од. техніки.

21:00 Російський диктатор володимир путін вирішив збільшити штат армії рф. Він підписав указ про встановлення штатної чисельності збройних сил рф до 2209130 осіб, у тому числі 1320000 військових.

Таким чином чисельність військовослужбовців рф збільшиться майже на 170 тисяч осіб.

20:00 Зеленський повідомив, що на Ставці обговорили питання щодо вирішення проблем мобілізації та демобілізації в Україні.

"В цій сфері потрібні зміни. І це питання не просто про кількість тих, хто може бути мобілізований. Це питання про терміни – і для кожного, хто зараз у війську, для демобілізації, і для тих, хто прийде у військо.

І це питання про умови. Це комплексні речі, які мають опрацьовувати військове керівництво та Міноборони і які мають бути представлені Ставці для затвердження. Сьогодні були деякі пропозиції – я чекаю на комплексні рішення", – заявив президент.

19:00 Наразі вже було задокументовано понад 110 тисяч порушень російськими загарбниками законів та звичаїв війни на території України, заявив президент України Володимир Зеленський.

18:00 В окупованому Бердянську мешканці повідомляють про вибух, який чутно в кількох мікрорайонах.

17:00 Компанія Meta прозвітувала про ліквідацію мережі фейкових облікових записів, яка базувалася в Китаї. Боти публікували суперечливий контент щодо допомоги Україні.

16:00 Швейцарія заморозила фінансові активи росіян на суму близько 7,7 мільярда швейцарських франків (8,81 мільярда доларів). Кошти заморозили у рамках санкцій, покликаних покарати москву за вторгнення в Україну.

15:00 Російські війська вкотре атакували Херсонську область. Під обстрілом опинилося село Тягинки. Внаслідок чого загинув чоловік, ще одну жінку поранено.

14:00 За минулу добу внаслідок обстрілів Донеччини загинув один мирний житель, постраждало ще щість. Крім того, рятувальники знайшли тіла ще двох загиблих внаслідок удару напередодні по Новогродівці, пошукова операція триває, — в.о. начальника Донецької обласної військової адміністрації Ігор Мороз..

13:00 росія "не бачить причин" для перегляду цілей війни проти України, — заявив голова МЗС рф сергій лавров на пресконференції 1 грудня під час зустрічі ОБСЄ.

Фонд державного майна продаватиме через онлайн-аукціони в системі "Прозорро.Продажі" конфісковане російське майно, — пресслужба міністерство економіки.

12:00 На Байкало-Амурській залізничній магістралі в рф вибухнув ще один потяг із паливом, — це була спецоперація СБУ в Бурятії. В росії інцидент розслідують як теракт і стверджують, що вигоріли 14 цистерн з паливом та було пошкоджено колію.

11:00 "Ми хотіли швидших результатів. З цієї точки зору, на жаль, ми не досягли бажаних результатів. І це факт", – коментуючи контрнаступ ЗСУ, заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю AP.

На його думку, наразі Україні не вистачає зброї від союзників, аби швидше здобути прорив на фронті. Однак це "не означає, що ми маємо здаватися".

10:30 Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук показав нічну роботу херсонських зенітників, які боролися з черговою атакою російських окупантів.

9:00 За минулу добу на фронті відбулося 82 бойових зіткнення з ворогом. Найактивнішими напрямками є Бахмутський (24) та Авдіївський (20), повідомляє Генштаб ЗСУ.

8:00 Втрати окупантів за минулу добу та з початку війни:

Втрати армії рф в Україні 1.12.2023
Втрати армії рф в Україні 1.12.2023

7:00 Тривога у Київській області, там є загроза застосування ворожих БПЛА.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці регіонів України оголошувалася повітряна тривога. За повідомленнями ЗМІ, потужний вибух чули щонайменше у Кропивницькому. Чекаємо офіційних даних від місцевої влади та військових;
  • Україна отримає 1,2 млрд доларів від Світового банку для допомоги найуразливішим категоріям населення — сиротам, дітям під опікою, жертвам Чорнобиля, соціально незахищеним студентам тощо. Гарантії нашій державі надасть Японія;
  • очільник МВС України Ігор Клименко заявив, що за 11 місяців 2023 року втрати серед мирного населення держави склали близько 2 тисяч осіб. Ще 11 тисяч громадян за цей час отримали травми через російську агресію;
  • цієї ночі ХАМАС звільнив ще одну партію ізраїльських заручників. Світові медіа вже почали писати про ймовірне продовження перемир'я із Ізраїлем на один день, однак є дані про пуски ракет з території Гази. Атака начебто відбита, однак поки невідомо, як це вплине на подальші перемовини.

05:01 Останній "шахед", який блукав у небі біля Миколаївської області, знищили.

По областях дають відбій повітряної тривоги.

04:02 Російські терористи запустили в район Кропивницького дві ракети Х-59, місцеві мешканці чули вибухи. Обидві ракети, судячи з усього, знищені силами ППО. Офіційних коментарів ще не було.

По областях дають відбій повітряної тривоги.

03:09 БПЛА на сході та на півдні знищено. У Запоріжжі чули вибухи – робота ППО по безпілотниках.

У Миколаївській та Херсонській області знову оголошено повітряну тривогу через активність тактичної авіації російських терористів.

01:01 Перший день зими, нажаль, не обходиться без "шахедів", які швендяють українським небом. За даними Повітряних сил, безпілотники зафіксовані на півдні, у Херсонській та Миколаївській областях, напрям руку – Дніпропетровщина, ймовірно у бік Кривого Рогу.

00:00 Повітряні сили ЗСУ повідомляють про ворожі дрони, які прямують у напрямку Миколаєва одразу з боку Кривого Рогу та з моря.

Карта бойових дій на початок дня виглядає так. За даними аналітиків DeepState, ворог просунувся в районі Степового біля Красногорівки Донецької області.

Карта бойових дій в Україні на 1 грудня від DeepState
Карта бойових дій в Україні на 1 грудня від DeepState

Інформацію за 28 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 643: росіяни роблять з Авдіївки другий Бахмут, але зазнають величезних втрат

З даними за 29 листопада можна ознайомитись у трансляції:Війна — день 644: попри негоду окупанти штурмують Авдіївку та обстрілюють Україну

Про те, що відбувалося 30 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 645: окупанти посилюють тиск на Бахмут, а ЗСУ просуваються на півдні