Війна — день 645: окупанти посилюють тиск на Бахмут, а ЗСУ просуваються на півдні

Читать на русском
Автор
14150
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Україна продовжує стримувати російське вторгнення, а подекуди проводить наступальні операції. Зокрема це стосується Запорізької та Херсонської областей. При цьому росіяни повідомляють про суттєвий поступ у районі Бахмута, хоча українська сторона це заперечує. Загалом ситуація по всій лінії фронту залишається напруженою, а окупанти повсюдно використовують тактику штурмів групами по 5-10 осіб, що призводить лише до величезних втрат у живій силі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряні сили ЗСУ попередають про ворожі безпілотники.

США зосередилися на трьох головних напрямках у питанні допомоги Україні: посилення можливостей ППО, зміцнення енергетичної інфраструктури України, надання резервненого обладнання та матеріалів, — координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

22:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів переговори з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльзом Брауном. Обговорили фронт, домовилися продовжувати спільну роботу над пошуком технологічних рішень для здобуття переваги над противником у повітрі, вогневому ураженні та розмінуванні.

Володимир Зеленський провів низку важливих нарад в Запоріжжі, зокрема щодо укріплення прифронтових територій.

"На всіх основних напрямках, де потрібно посилитись, прискоритись з будівництвом споруд. Звичайно, це передусім Авдіївський, Мар’їнський та інші напрямки на Донеччині – максимум уваги. Харківщина – це Куп’янський напрямок, також оборонна лінія Купʼянськ – Лиман. І вся Харківщина, і Сумщина, і Чернігівщина, і Київська, і Рівненська область, Волинь. Також південь – Херсонська область", — прозвітував президент.

21:00 В Україні проводити вибори до закінчення воєнного стану не будуть. Відповідний меморандум був підписаний представниками всіх фракцій Верховної Ради.

22-річний та 37-річний поліцейські Бериславського районного відділу поліції на Херсонщині були поранені сьогодні в результаті дронової атаки ворога, — Іван Вигівський. Вони саме прямували на виклик.

Внаслідок авіаудару по Торецьку цього вечора загинула одна особа, ще троє постраждали.

19:40 Зафіксовано запуск ударних БпЛА типу "Shahed" з Чауди (Крим), — Повітряні сили ЗСУ.

18:00 Росіяни намагаються відновити надводний безпілотник "SeaBaby", щоб застосувати проти України, — пише "УП" з посиланням на джерела в спецслужбах.

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо прийняв посла США Гаутаму Рану і посла рф Ігоря Братчікова в Братиславі, після чого почав міркувати про можливу нормалізацію відносин із росією. Фіцо сказав, що пріоритетом його зовнішньої політики буде захист і просування словацьких національно-державних інтересів, які включають підтримку "мирних ініціатив", а не війни в Україні.

17:00 Країни ЄС узгодили пакет фінансової допомоги для України на €50 млрд протягом наступних 4 років. Єврокомісар з питань бюджету Йоханнес Ханн заявив, що пакет допомоги не оскаржується жодною з країн ЄС, навіть щодо обсягу.

В Кривому Розі чули вибухи, — попередньо сили ППО працювали по ворожому дрону.

В Новогродівці Донецької області вже двоє загиблих внаслідок нічного влучання по житловому будиинк,: з-під завалів дістали тіло ще одного чоловіка, ним виявився 55-річний мешканець будинку. Є ймовірність, що під завалами перебуває родина: 33-річна жінка, 38-річний чоловік та 8-річна дівчинка.

16:00 Російські війська поранили трьох мешканців Торецька Донецької області, які чекали на "гуманітарку", — Донецька обласна прокуратура.

15:00 Зеленський провів телефонні розмови з канцлером Німеччини Олафом Шольцом і прем’єр-міністром Британії Ріші Сунаком.

"Азов" не отримує військову техніку у достатній кількості через стереотипи та упередження з боку Заходу, через що вимушений самостійно забезпечувати себе нею, — офіцер 12 бригади спепризначення "Азов" НГУ, Герой України Лев Пашко.

14:00 Франція продовжить надавати військову допомогу Україні у 2024 році та збільшить постачання боєприпасів, — інженер-генерал з озброєння, голова Фонду підтримки України Жан-Франсуа Док.

13:00 В Джанкої на півночі окупованого Криму пролунали вибухи, — там знаходиться аеродром.

Зеленський приїхав на Куп'янський напрямок у Харківській області та побував у передовому командному пункті.

12:00 На окупованій території Херсонської області росіяни почали розгортати новосформовану дивізію десантних військ. Йдеться про 104-у армійську десантно-штурмову дивізію. Про це повідомляє розвідка Міноборони Британії.

11:00 У Новогродівці Донецької області під час розбору завалів багатоповерхівки після російського обстрілу виявили першого загиблого. За даними ДСНС, через дії загарбників був убитий 61-річний місцевий житель.

10:00 СБУ прийшла з обшуками до Почаївської лаври, що розташована в Тернопільській області. За попередніми даними, правоохоронні органи вирішили відреагувати на заяви про "поширення представниками Лаври російської ідеології".

СБУ у Почаївській лаврі
СБУ у Почаївській лаврі

9:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику ліквідованих окупантів. За добу кількість знищених російських загарбників знову поповнилася на понад тисячу осіб:

Втрати російської армії в Україні 30.11.2023
Втрати російської армії в Україні 30.11.2023

8:00 Минулої ночі українські захисники змогли успішно ліквідувати 14 із 20 ворожих безпілотників. "Шахеди" запускали по Україні із окупованого Криму та Приморсько-Шахтарську.

7:00 За останню добу на фронті серйозно зросла кількість бойових зіткнень із ворогом — аж до 101. Найактивнішими напрямками щодо боїв стали Лиманський (24) та Авдіївський (22). Детальніше — у свіжому зведенні Генштабу ЗСУ:

6:25 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в низці регіонів України лунали сигнали повітряної тривоги. Також повідомлялося про роботу засобів ППО на півдні, у центральних та західних регіонах України. Деталі чекаємо від військових та представників місцевої влади;
  • через російсько-українську війну у Сполучених Штатах Америки рекордно мобілізувалася оборонно-промислова база, заявили у Пентагоні. Слід зазначити, що такого об'єму виробництва не було кілька останніх десятиліть;
  • у ніч на 29 листопада в Україні було зафіксовано вибухи поблизу одразу двох вітчизняних ЗАЕС — Запорізької та Хмельницької. Про це у соцмережі Twitter (Х) заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі;
  • Bloomberg пише, що Ізраїль та ХАМАС можуть продовжити перемир'я, аби мати можливість і далі обмінюватися заручниками. Посприяти цьому прагнуть учасники переговорів із Катару та США;
  • в США у віці 100 років помер колишній держсекретар Генрі Кіссінджер. До самої смерті він лишався одним із найвпливовіших гравців зовнішньої політики у світі.

05:19 У небі України все це залишається кілька ударних безпілотників, які прямують курсом на Старокостянтинів у Хмельницькій області.

Для Запорізької, Дніпропетровської та Донецької областей оголошено тривогу через ракетну небезпеку з боку російських терористів.

03:00 Частина дронів, яку ще не збили, прямує у бік Київської області через Черкаську, через що там оголосили повітряну тривогу.

01:00 Атака дронів триває. БПЛА було зафіксовано на шляху до Миколаївської області, а також до Полтавської області

00:00 У частині східних та південних областей оголошено тривогу через наліт ударних БПЛА. Щонайменше два дрони були зафіксовані за напрямом Кривого Рогу.

Про те, що відбувалося 27 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 642: окупанти шукають слабкі місця біля Куп’янська та тиснуть на Бахмут

Інформацію за 28 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 643: росіяни роблять з Авдіївки другий Бахмут, але зазнають величезних втрат

З даними за 29 листопада можна ознайомитись у трансляції:Війна — день 644: попри негоду окупанти штурмують Авдіївку та обстрілюють Україну