Війна — день 654: Україна посилює мобілізацію та готується до відключень світла

Читати російською
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 9 грудня 2023 року. Україна пережила масову атаку, яка, згідно з деякими прогнозами, може стати першою серед зимових атак Росії проти України. Як стверджує український лідер Володимир Зеленський, головна мета України цієї зими — не дати ворогові закріпитися чи перехопити ініціативу на полі бою. Тим часом ТЦК посилили мобілізацію та розпочали рейди по тренажерних залах, тоді як енергетики вже приготували графіки відключення електрики.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Офісі Генпрокурора з посиланням на експертизи заявили, що ударні безпілотники типу Shahed-131\136, якими Росія обстрілює Україну з вересня 2022-го, виробляє іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company.

22:00 Група ударних БПЛА у західній частині Кіровоградської області курсом на Вінниччину, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

21:00 Херсон, місцеві пабліки повідомляють, що ворог веде обстріл передмістя балістичним озброєнням з окупованого лівого берега Дніпра.

20:00 Росія руйнує безпеку в Європі: Німеччина має бути готова до збільшення підтримки України на тлі ослаблення підтримки іншими, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на конференції Соціал-демократичної партії Німеччини.

19:00 Жителі Кривого Рогу чули потужний вибух — то спрацювала наша ППО по ворожій ракеті.

"Щодо вибуху, що чули. Все нормально. Дякуємо ППО!", — повідомив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

18:00 Росіяни з артилерії обстріляли Куп‘янськ — загинули дві жінки віком 57 та 71 рік, а 30-річний чоловік дістав поранення.

17:00 Дефіцит в енергосистемі України було зафіксовано 9 грудня. Аварійну допомогу третій день беруть у сусідніх країнах, повідомляє Укренерго.

16:00 У Дніпровському районі Херсона внаслідок обстрілу з боку російських окупаційних військ отримав поранення 29-річний чоловік.

Його стан оцінюється як легкий. Наразі травмований дообстежується у лікарні.

15:00 Над Сумською областю прикордонники збили антидроновою рушницею ворожий FPV-дрон. Безпілотник втратив висоту та впав на землю.

14:00 Окупанти вкотре обстріляли Херсон, відомо про 2 постраждалих – ОВА.

13:00 У російському Новоросійську щось вибухає

12:00 Протягом минулої доби, 8 грудня, наші військові ліквідували 396 російських терористів на Таврійському напрямку. Також знищили 11 одиниць військової техніки.

11:00 47% американців вважають, що допомога США для України має лишатися на попередньому рівні або бути посилена.

10:00 За тиждень, що минув, фахівцями Командування Сил підтримки Збройних Сил України обстежено та очищено від вибухонебезпечних предметів понад 762 га сільськогосподарських угідь, на яких вилучено та знешкоджено 947 вибухонебезпечних предметів.

09:00 Російська армія вдарила ракетами по Миколаєву. Це сталося ввечері 8 грудня. Влучання була на відкритій місцевості на околицях Миколаєва. На щастя, внаслідок атаки ніхто не постраждав.

08:00 Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 09.12.23 орієнтовно склали

07:00 Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

▪️Цієї ночі в Україні було відносно спокійно

▪️ Припинення Сполученими Штатами підтримки України приведе Росію на кордони Північноатлантичного союзу (НАТО). Це активує статтю 5 Статуту Альянсу і за це доведеться платити кров'ю американців, говорять у Білому домі.

▪️8 грудня російські війська вели наступальні операції поблизу Авдіївки та підтвердили наступ: захопили очисні споруди Авдіївки.

▪️Мовознавиця та народний депутат України VII скликання Ірина Фаріон подала позов до суду через звільнення з Національного університету "Львівська політехніка".

00:00 Україна отримає винищувачі F-16 у короткостроковій перспективі. Але в ході переговорів із союзниками обговорюються не лише вони.

"Короткостроково ми отримаємо F-16. Середньостроково, на перспективу також робили замовлення для Сил оборони майбутнього, але це 2027-2030 рік. Робота йде, скоро ми їх отримуватимемо. Ми обговорюємо не лише F-16, перелік величезний", — каже міністр оборони України Рустем Умеров.

Дані за 6 грудня можна побачити за посиланням: Війна — день 651: ЗСУ успішно контратакували на двох напрямках, ворог продовжує завдавати ударів по Україні

Що було в Україні 7 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 652: ЗСУ продовжують оборонятися на низці напрямків, росіяни зазнають втрат

Інформацію за 8 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 653: ЗСУ б’ють російських терористів, Авдіївка героїчно тримається