Війна — день 664: окупанти давлять попри негоду, а у ЗСУ почалися проблеми з боєприпасами

Читать на русском
Автор
9799
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові міцно тримають оборону під натиском окупантів і періодично роблять успішні контратаки, які закінчуються тяжкими втратами для росіян. Тим часом через суттєве погіршення погодних умов інтенсивність бойових дій зменшується, оскільки обидві сторони мають проблеми з маневруванням. Крім того, у ЗСУ місцями починає спостерігатися нестача боєприпасів, що призводить до того, що деякі операції доводиться згортати.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Масштабна повітряна тривога через ворожі "Шахеди"! Є повідомлення про роботу ППО у Київській області.

Японія має намір виділити Україні допомогу в $4,5 млрд, — агентство Kyodo з посиланням на главу Мінфіну країни Сюн'їті Судзукі.

Представники Японії раніше наголошували, що надали Україні гуманітарну, продовольчу, фінансову та інші види допомоги на суму понад $7,6 млрд.

22:00 Франція на початку 2024 року долучиться до підготовки українських льотчиків на західних винищувачах — йдеться про початкову підготовку, яку потім продовжать європейські партнери.

21:00 Авіація та підрозділи ракетних військ Сил оборони протягом доби завдали ударів по 8 районах зосередження збройних сил РФ, вразили, зокрема, пункт управління та 4 склади боєприпасів, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

20:00 Протягом доби відбулося 69 бойових зіткнень, найактивнішими дії росіян були на Авдіївському напрямку, де було відбито близько 30 атак супротивника, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Кабмін Італії продовжить військові поставки в Україну до кінця 2024 року, — Міноборони Італії. Тепер підтвердити рішення має парламент.

Поставки включають зброю, транспорт, електрогенератори та все необхідне для підтримки військових операцій на захист беззбройного цивільного населення.

17:00 Внаслідок ворожого обстрілу житлових кварталів у передмісті Херсона поранення отримали двоє людей — 65-річні чоловік і жінка.

У чоловіка, зокрема, вибухова травма, контузія, закритий перелом променевої кістки правого передпліччя. У жінки діагностовано вибухову травму і множинні осколкові поранення рук і ніг.

Обидва травмовані наразі ушпиталені у стані середньої тяжкості.

16:00 Росія в майбутньому може відкрити другий фронт у Європі та напасти на Молдову чи країни Балтії, заявив начальник штабу бельгійської армії адмірал Мішель Хофман.

15:00 За два дні, що минули, українськими силами було знищено близько 20 артилерійських систем ворога, також погода не дає можливості росіянам застосовувати тактичну авіацію протягом тижня, повідомила керівник пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

14:00 Збільшення ударів українських дронів по військових та стратегічних об'єктах на території Росії підтверджує ефективність цієї тактики, сказав представник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

На його думку, потрібно якнайбільше "шахедів" власного виробництва — "і всі туди, всі туди, на аеродром Морозовськ, на Москву на об'єкти критичної інфраструктури, енергетики".

"Якщо це ефективно і працює — все ж таки не зіб'ють. Це начебто повільна мета, але не так просто збивати", — сказав спікер Повітряних сил.

13:00 Росіяни заявили про роботу ППО у Москві через безпілотника. Закрили два аеропорти.

12:00 Окупаційна влада Волновахи придумала цинічний план прикриття російської військової техніки. Поруч із місцями стоянок техніки, що переміщується до зони бойових дій, загарбники встановили "польові кухні" для місцевих жителів. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петра Андрющенка.

11:00 У Росії вранці 19 грудня заявили про три атаки безпілотників на Брянську область. Про це повідомив у Telegram губернатор області Олександр Богомаза.

10:00 Україна створила нові мобільні вогневі групи ППО, які захищають українське небо від ворожих ракет та дронів не лише на суші, а й у воді. Про це повідомляє у Facebook командувач Об'єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо знищених на фронті окупантів. За останню добу українські захисники ліквідували ще понад тисячу ворогів!

Втрати армії РФ в Україні 19.12.2023
Втрати армії РФ в Україні 19.12.2023

8:00 Цієї ночі українським захисникам вдалося успішно знищити обидва дрони, запущені російськими окупантами. Обидві цілі були ліквідовані на Хмельниччині.

7:00 За останню добу на фронті збільшилася інтенсивність боїв — зафіксовано 105 зіткнень із ворогом. Найактивнішим напрямком залишається Авдіївка, також посилився тиск на Бахмут, повідомляють у Генштабі ЗСУ.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі росіяни вкотре атакували Україну за допомогою "шахедів". Повітряні тривоги початково оголошувалися на півдні та в центрі країни, але поступово змістилися на захід. Зокрема, однією із ціллю БПЛА був Старокостянтинів. Чекаємо на звіт від Повітряних Сил ЗСУ;
  • ворожі кораблі-ракетоносії вже три тижні не виходили на чергування у Чорне море. Востаннє вони робили це 29 листопада. Про це заявила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, підкресливши, що розслаблятися з приводу можливих ракетних атак все одно рано;
  • ПВК "Редут", яку контролює ГРУ Міноборони Росії, почала набір ВІЛ-позитивних найманців на війну в Україні, — росЗМІ;
  • командир бригади Нацгвардії "Азов" підполковник Денис Прокопенко ("Редіс") вважає, що війна в Україні буде тривати довго, тож закликав усіх, хто ще не в армії, зробити свідомий вибір на її користь: "Ми не знаємо точного дня, місяця чи року, коли ми переможемо і зможемо повернутись до наших родин. Але ми впевнені у тому, що скільки б не тривала війна, поруч із нами надійні побратими, в наших серцях любов до Батьківщини, а в руках — зброя. І все це не дозволить нам відступити: ані сьогодні, ані через рік або десять років".

05:00 Останні БПЛА були знищені поблизу Старокостянтинова. Нових пусків не фіксувалося, по областях дали відбій повітряної тривоги.

03:00 Остання група БПЛА змістилася на Вінниччину і прямує у бік Хмельницької області, повідомляють у Повітряних силах ЗСУ

01:00 БПЛА продовжують літати Україною. Частина їх рухається через Кіровоградську область у бік Черкаської.

00:00 Вже традиційно росіяни влаштовують нічний обстріл України за допомогою ударних БПЛА. За даними ЗС ЗСУ, одна з груп рухається по напряму Кривого Рогу, а друга через Херсонську область до Миколаївської.

Що було в Україні 16 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 661: росіяни атакують безпілотниками, ЗСУ займають нові рубежі

Інформацію за 17 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 662: окупанти готуються до затяжної війни, а ЗСУ накопичують ресурси

Про те, що відбувалося 18 грудня, можна у зведенні: Війна — день 663: росіяни засилають ДРГ, а Україна активно споруджує зміцнення