Польща домовилася з перевізниками: коли розблокують кордон з Україною (оновлено)

Читать на русском
Автор
1988
Польський кордон
Польський кордон. Фото trans.info

Перевізники вирішили "дати уряду час попрацювати"

Польські перевізники, які з листопада блокують прикордонні переходи з Україною, досягли згоди з урядом щодо деяких вимог. У зв’язку з цим вони призупиняють свій протест із 13:00 17 січня.

"Це не кінець, але протест буде припинено… Ми домовилися про певні умови, ми дамо уряду час попрацювати, оскільки це новий уряд", — заявив Томаш Борковський із Комітету захисту перевізників та роботодавців транспорту, його слова цитує агентство Reuters.

UPD Міністр інфраструктури Даріуш Клімчак повідомив, що угода з організаторами блокади пунктів пропуску на польсько-українському кордоні підписана. Документ містить сім пунктів і передбачає, що перевізники призупиняють протест до 1 березня. За цей час уряд Польщі зобов'язується вирішити їхні проблеми.

"Ми підписали угоду, результатом якої є припинення протесту на автомобільних пунктах пропуску у трьох населених пунктах – Корчевому, Гребінному, Дорохуську", – заявив Клімчак.

Клімчак додав, що угода означає не кінець діалогу, а "інтенсивні переговори". За його словами, протест зачіпає дуже багато напрямів міжнародної та внутрішньої політики.

Своєю чергою лідер протестувальників Рафал Меклер заявив, що якщо влада та перевізники не зможуть знайти рішення, то вони повернуться до блокування кордону. Він додав, що на кордоні залишається вся інфраструктура протестувальників – контейнери та трейлери.

Нагадаємо, польські фермери вирішили призупинити акцію протесту на прикордонному переході з Україною в Медиці після того, як уряд погодився на їхні вимоги на початку місяця. Проте перевізники продовжували блокувати три інші КПП на українсько-польському кордоні.

Польські фермери почали блокувати пункт пропуску на кордоні з Україною ще 23 листопада 2023 року. Вони припиняли протести із 24 грудня, але 4 січня знову повернулися до протестів. Вони заявляли про готовність блокувати кордон до 3 лютого.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Міністерство сільського господарства Румунії та фермери, які блокують кордон з Україною, досягли угоди, кілька вимог протестувальників було задоволено. Однак це не означає негайного припинення протестів.