Фури вже поїхали: поляки призупинили блокаду на кордоні України, нові деталі домовленостей

Читать на русском
Автор
2315
Ян Доброносов, "Телеграф"

Це ще не кінець блокади

Після досягнення домовленостей між урядами Польщі та перевізниками, які блокують український кордон, ситуація з блокадою зрушила з мертвої точки. Вже відомо про поновлення нормального режиму роботи на кількох пунктах пропуску.

Про це повідомляє пресслужба ДПСУ. Йдеться про пункти пропуску "Краковець" та "Рава-Руська". Тепер оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

UPD: Приблизно о 20.40 прикордонники повідомили, що польські фермери зняли блокаду і з КПП "Ягодин-Дорогуськ", після чого рух транспортних засобів в обидві сторони запрацював у нормальному режимі.

"Прикордонники спільно з працівниками контрольних служб працюють для того, щоб забезпечити пропуск максимальної кількості вантажівок", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до цього в’їзду в Україну перед цими пунктами пропуску чекали майже 700 вантажівок.

Тим часом у Мінвідновленні України розповіли про те, на яких умовах домовилося з польською владою про розблокування прикордонних пунктів на кордоні:

  • Створення окремого пасу в онлайн-черзі для порожніх вантажівок на "Ягодин – Дорогуськ". Технічно ця можливість доступна, як тільки буде відновлено стабільний рух на пункті пропуску, буде оцінена ефективність такого рішення.
  • Відкриття пункту пропуску "Угринів – Долгобичув" для порожніх вантажівок. Це також виконано.
  • Початок пілотного проєкту на пункті пропуску "Нижанковичі – Мальховіце" без реєстрації в електронній черзі перетину кордону.

Для довідки: блокаду польських перевізників внаслідок домовленостей не завершено, але призупинено до 1 березня. За цей час уряд Польщі зобов’язується вирішити їхні проблеми.

Нагадаємо, польські фермери вирішили призупинити акцію протесту на прикордонному переході з Україною в Медиці після того, як уряд погодився на їхні вимоги на початку місяця. Проте перевізники продовжували блокувати три інші КПП на українсько-польському кордоні.

Польські фермери почали блокувати пункт пропуску на кордоні з Україною ще 23 листопада 2023 року. Вони припиняли протести із 24 грудня, але 4 січня знову повернулися до протестів. Вони заявляли про готовність блокувати кордон до 3 лютого.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Міністерство сільського господарства Румунії та фермери, які блокують кордон з Україною, досягли угоди, кілька вимог протестувальників було задоволено. Однак це не означає негайного припинення протестів.