Є низка причин, чому Зеленський так часто став їздити до Європи - Ігар Тишкевіч

Читати російською
Автор

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігар Тишкевич пояснив, що стоїть за візитами українського президента до Європи

Травень ще не перейшов і за половину, а президент України Володимир Зеленський вже здійснив низку європейських візитів – перших таких із початку широкомасштабної російської агресії, яка розпочалася 24 лютого 2022 року.

3 травня Зеленський побував у Фінляндії. 4 травня – у Нідерландах, де Україна, Бельгія та Нідерланди підписали спільну декларацію про підтримку української держави та тиск на росію.

13 травня він відвідав із робочим візитом Італію. Там зустрівся з президентом країни Серджо Маттареллою, прем’єр-міністром Джорджею Мелоні, а також Папою Римським Франциском.

А 14 травня Зеленський прибув до Німеччини, де провів переговори з президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром та канцлером Олафом Шольцом.

Поки що результати нових європейських візитів Зеленського поводити зарано. А ось про причини активізації таких поїздок міркувати можна.

Одна з них – саміт НАТО у Вільнюсі, який відбудеться у липні. Зеленському необхідно досягти максимальної підтримки від європейських держав-членів Альянсу (у тому числі від держав "старої Європи") щодо євроатлантичних перспектив України найближчим часом.

Друге це те, про що так багато говорять останнім часом. А саме – наступ України на фронті.

Серед частини європейських політиків є чи то переконання, чи бажання схилитися до формату "заморозки" конфлікту (як деякі з них називають війну росії проти України) у разі, якщо наш наступ не буде таким успішним, як хотілося б. Частину європейських політиків лякає затяжна війна. Поки що ці голоси не є домінуючими, оскільки всі очікують, що ЗСУ незабаром зможуть показати чергові успіхи на фронті, на полі бою. Але ж не факт, що це буде нищівний удар, який може кардинально переламати ситуацію. Тим більше, що росія на тимчасово окупованих територіях активно готується до оборони.

Відповідно, є ризик, що після літньої військової кампанії Україну схилятимуть, зокрема наші європейські партнери, до того, щоб домовлятися з росією, скажімо так, на умовах "як є" на той момент.

Україну це не задовольняє. І щоб оновити параметри підтримки, провести, скажімо так, роз’яснювальну роботу – чому важливо домогтися миру на умовах, близьких до бажаних Україною – проводяться такі візити Зеленського.

Третій важливий момент – активізація поїздок українського президента, за кордон, це також демонстрація того, що Україна зараз більш стійка, ніж була раніше.

На початковому етапі широкомасштабного російського вторгнення 2022 року (а війна у нас, нагадаю, йде з 2014 року) Зеленський знаходився саме в Україні. Були надто великі ризики, якщо він залишить країну. І з погляду ставлення українських громадян до цього, і з погляду інформаційно-психологічних операцій з боку росіян, і з погляду необхідності здійснення постійного контролю над ситуацією. А візити за кордон, які почастішали останнім часом, – це, серед іншого, демонстрація того, що ситуація знаходиться під контролем. Що Україна зараз досить стійка.

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.