Виплат більше не буде: як частині українців не втратити гроші від держави

Читати російською
Автор

Щоб відновити виплати, потрібно знову стати на облік до органу соціального захисту

З 1 січня соціальні виплати нараховуватимуть за новим механізмом. Внутрішньо-переміщені особи (ВПО) можуть втратити свої виплати, якщо не виконають один простий крок. Про це нагадали у Міністерстві соціальної політики України.

Щоб не втратити гроші, при зміні місця фактичного проживання необхідно сповіщати про це уповноважені органи соціального захисту населення. У разі зміни місця проживання або повернення на постійне місце проживання необхідно наново ставати на облік.

Після нової постановки на облік орган соцзахисту за новим місцем проживання дає запит у відповідний орган за попереднім місцем проживання. Перевіряють факт проживання ВПО за вказаною адресою вибірково працівники територіального органу Національної соціальної сервісної служби України.

Якщо ВПО нема за місцем фактичного проживання/знаходження, то посадова особа робить відповідний запис в акті та залишає повідомлення. У документі сказано, що протягом 10 календарних днів слід з’явитися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем перебування на обліку для ідентифікації.

Якщо цього не зробити, то орган соцзахисту позбавляє переселенців соціальної допомоги на проживання з наступного місяця. Щоб відновити виплати, необхідно стати на облік за місцем фактичного проживання.

Раніше ми розповідали про те, пенсії в Україні призначатимуть по-новому. Збільшиться кількість осіб, які мають виплати.