Іменини 14 жовтня: кого вітаємо з Днем ангела у суботу за новим стилем

Читати російською
Автор

Не забудьте привітати з іменинами знайомих

У суботу, 14 жовтня, 2023 року відзначається Всесвітній день стандартів, День музики, Всесвітній день за майбутнє без карієсу, День "Я люблю пряжу".

Також у цей день за новим календарем в Україні вшановується пам’ять мучеників Назарія, Келсія, Гервасія, Протасія, преподобного Миколи Святоші, князя Чернігівського, Печерського чудотворця, преподобної Параскеви-Петки Сербської. А носії семи чоловічих та жіночих імен святкують свій День ангела.

Жіночі іменини 14 жовтня

Параска, — це слов’янська форма грецького імені Параскева, що дослівно означає "напередодні свята". 14 жовтня церквою вшановується свята преподобна Параскева Петка, Сербська, Болгарська.

Чоловічі іменини 14 жовтня

Гнат (Ігнатій), — це латинське ім’я, яке за різними версіями може перекладатися як "вогненний" або "невідомий". 14 жовтня вшановується митрополит Ігнатій.

Кузьма, — ім’я походить від давньогрецького "Космас", яке можна перекласти і як "коваль", і як "порядок", "світ", "всесвіт". 14 жовтня вшановується преподобний Косма Яхромський.

Максиміліан, — за різними версіями, це може бути латинське ім’я ("найбільший"), або давньоєврейське ("посланник божий"). 14 жовтня вшановується преподобномученик Максиміліан Марченко.

Михайло, — ім’я походить з давньоєврейської і перекладається як "рівний Богу", "подібний до Бога".

Назар, — це давньоєврейське ім’я, яке за різними версіями перекладається як "той, що присвятив себе Богу", "росток", "істина", "зоркий", "далекоглядний", "родом з Назарета". 14 жовтня вшановується мученик Назарій Римлянин.

Петро, — з давньогрецької мови перекладається як "скеля" або "камінь".

Як відомо, раніше цього року Православна церква України перейшла на новий календар і 14 жовтня відзначаються церковні свята, які раніше відзначалися 27 жовтня. А раніше цього дня за старим календарем святкували іменини носії імен Олександр, Олексій, Георгій, Григорій, Єгор, Іван, Михайло, Микола, Петро, Роман, Сава, Ян, Віра.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав лайфхак, як легко чистити горіхи руками.