Залишилися лише номери: під Маріуполем на цвинтарях сотні безіменних могил та їхня кількість зростає (відео)

Читать на русском
Автор
7635
У Маріуполі загинули тисячі українців Новина оновлена 27 жовтня 2022, 11:02
У Маріуполі загинули тисячі українців. Фото Телеграф

Щоб знайти свого родича у рядах могил, потрібні кошти та час

Український Маріуполь перебуває в окупації не один місяць, і цвинтарі навколо міста тільки зростають у міру розборів завалів. Але в людей у могилах немає ні імен, ні дат смерті — лише номери на табличках, що похилилися.

Жертви російських бомбардувань були поховані спочатку біля своїх будинків, а потім у безіменних могилах. Ті, за чиїми тілами не прийшли родичі і не відстояли жахливі черги в оточенні інших тіл, щоб упізнати і по-людськи попрощатися зі своїми близькими. Відео з рядими могил під номерами оприлюднила Маріупольська міськрада.

Тіл так багато, що між могилами майже немає дистанції, на деяких могилах — вкриты пилом вінки. Можливо, родичі шукали і знайшли ймовірну могилу, але на впізнання та ексгумацію потрібні час та кошти. За попередніми оцінками, на серпень у Маріуполі загинули до 90 тисяч людей.

У регіональних телеграм-каналах маріупольці обговорюють, що відбувається в місцях масових поховань, які розташувалися по периметру міста. Частину тіл вивозили до селища Мангуш. Щоб отримати свідоцтво про смерть навіть тих, чиї імена відомі, доводилося вистоювати черги в оточенні трупів, розповідають родичі загиблих. Місцем народження при цьому вказується псевдореспубліка "ДНР".

Масові поховання у Маріуполі
Після масових поховань кладовища не доглядають належним чином
Масові поховання Маріуполь
Людям доводилося отримувати документи про смерть у нелюдських умовах

Частина людей не може знайти своїх родичів досі. У місті зносять і вивозять як будсміття пошкоджені обстрілами будівлі. У їхніх підвалах та дворах можуть залишатися тіла людей. Про ідентифікацію нічого невідомо.

Навіть якщо відомо, що людину було поховано на конкретному цвинтарі, дізнатися, де її могила — непросто.

Маріуполь масові поховання
Масові поховання безладно

Окупанти при цьому організовують у місті то хресну ходу, то відкривають сезон у поспіху відбудованій частині Драмтеатру. На нього, нагадаємо, скинули авіабомбу. Українці вражені такою жорстокістю.

about Mariupol mass graves
Mariupol mass graves

Постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні у Twitter зазначає, що "Наш спільний обов’язок – повернути імена людям, похованим у цих безіменних могилах".

Нагадаємо, росія заперечує свої злочини у Маріуполі. Знищивши більшу частину міста і розікравши майно, вони заявляють, що військові рф тут ні до чого. З міста вивезли все цінне — навіть фонтани та тролейбуси. Щоб відновити хоча б половину міста, знадобиться щонайменше 14 млрд євро.