Отримання субсидій з 1 вересня: до чого готуватися

Читать на русском
Автор
28775
Субсидії нараховують на банківську карту заявника
Субсидії нараховують на банківську карту заявника. Фото Колаж "Телеграфу"

Отримувати субсидію восени та взимку можуть мільйони родин

Літо добігає кінця і з 1 вересня стартує останній місяць субсидій неопалювального сезону. Нагадаємо "літній" період допомоги від держави триває по 30 вересня. Опалювальний період при призначенні субсидій починається з 1 жовтня.

Однак в Пенсійному фонді нагадують, фінансування субсидій відбувається в поточному місяці за попередній, тобто в жовтні фінансуватимуться ще вересневі субсидії. Тож в українців, які мають скруту з грошима, ще є час подати заяву на отримання субсидії на опалювальний період.

Нагадаємо, аби отримувати субсидію з початку опалювального періоду — граничний термін подачі заяви це два місяці з його початку. У вересні також вже можна порахувати приблизний розмір субсидії для пенсіонерів. Зазначимо, що для розрахунку на опалювальний період з жовтня, в дохід рахується серпнева пенсія. Для отримання субсидії треба подати заяву. Наразі в ПФУ відкрили можливість спрощеної подачі, потрібні дані добиратимуть в реєстрах самостійно.

В ПФУ очікують, що на опалювальний період 2023-2024 років субсидія буде потрібна понад двом мільйонам заявників (кількість яка отримувала допомогу минулого опалювального періоду). Важлива умова лишилась незмінною — отримувати субсидію мають право ті, чиї витрати на комуналку перевищують 15% доходу.

Раніше "Телеграф" розповідав, що минулого опалювального сезону сума субсидії в середньому складала 1600 грн на місяць. Окремо вираховується субсидія на купівлю палива для печей та газового опалення, яка призначається раз на рік.