З паспортом рф досі був у Раді? Одіозний нардеп заявив про складання мандату

Читать на русском
Автор
3241
Андрій Аксьонов Новина оновлена 10 січня 2023, 09:52
Андрій Аксьонов. Фото Соцмережі

Андрій Аксьонов відзначився скандалами у Верховній Раді.

Депутат Верховної Ради IX скликання Андрій Аксьонов, який був організатором "референдуму за ДНР", а потім став нардепом на довиборах у Донецькій області у березні 2021 року, написав заяву про складання мандата.

Про це депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко повідомив у своєму Telegram-каналі.

За його словами, це той самий Аксьонов, який мав російський паспорт на момент обрання депутатом, був мером міста Добропілля, представником партії "Порядок", який переміг на довиборах до парламенту в 50-му окрузі на Донеччині, що відбулися 28 березня 2021 року.

"Як взагалі людина, яка мала російський паспорт, могла знаходитися в українському парламенті", — поставив резонне запитання Гончаренко.

Як повідомляє рух "Чесно", 2022 року під час голосування за Стамбульську конвенцію (повна назва — Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами), Аксьонов був одним з шести народних депутатів, які проголосували проти.

Під час агітації на 50-му окрузі 2021 року рух "Чесно" зафіксував приховану агітацію Аксьонова в день тиші та агітацію російською мовою.

До цього на конференції партії "Порядок" у Покровську її лідер, нардеп Муса Магомедов висунув кандидатуру Аксьонова на довибори у 50 окрузі. Його кандидатуру також підтримав колишній конкурент Аксьонова на виборах у парламент Руслан Требушкін.

2019 року був відсторонений від посади міського голови Добропілля на три місяці.

У 2018 році за фактом відвідання окупованого Криму без поважної причини та за підробку документів проти Аксьонова прокуратура відкрила кримінальну справу, але він не з’являвся на судові засідання, а згодом взагалі виїхав за кордон.

За даними прокуратури, щоб приховати свою відсутність на робочому місці у травні 2017 року, Аксьонов надав до міської ради підроблений листок непрацездатності. На підставі підроблених документів меру були нараховані й виплачені бюджетні кошти.

На сесії міськради не підтримав пропозицію вшанувати пам’ять загиблих бійців АТО хвилиною мовчання.

У 2015-му обраний міським головою Добропілля як самовисуванець.

Влітку 2014 року Аксьонов виїхав до анексованого Криму, де подав окупаційній адміністрації заявку на отримання громадянства рф. Місцем проживання в заяві мер вказав Севастополь.

Як заявляв народний депутат від БПП Дмитро Лубінець, Аксьонов 25 червня 2014 року отримав російський паспорт. Сам Аксьонов заперечував набуття громадянства рф. Служба безпеки України також стверджувала, що не мала документальних даних про наявність у нього російського паспорта, хоча раніше надавала відповідну інформацію щодо російського паспорта Аксьонова до ЦВК України за підписом першого заступника голови СБУ Р. Баранецького, йдеться на сторонці Wikipedia, присвяченій проросійському політику.

Як повідомляв "Телеграф", скандал навколо Аксьонова з організацією незаконного референдуму за перехід "під крило" угруповання бойовиків "ДНР" у селищі Новодонецьке (окраїна Добропілля) виник після того, як інформацію про це оприлюднив журналіст Денис Казанський. За його словами, Аксьонова не змушували організовувати "референдум ДНР". На той момент місто було під контролем місцевих проукраїнських активістів, які утримували ситуацію у Добропіллі до приходу добробатів та ЗСУ.

Нагадаємо, що присягу нардепа Аксьонов також складав зі скандалом. Він зачитував текст присяги із ложі для гостей, оскільки опозиція заблокувала парламентську трибуну.

Також нагадаємо, це вже не перша заява про складання мандата від проросійських політиків. В кінці листопада-2022 заяву написала депутатка від забороненої в Україні партії ОПЗЖ Юлія Льовочкіна.