Війна — день 243: ЗСУ прориваються на Херсонщині, а окупанти готуються до вуличних боїв

Читать на русском
Автор
35056
Повномасштабна війна триває 243 дні
Повномасштабна війна триває 243 дні

Оперативно про головне 24 жовтня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває вже 243 дні. Окупанти продовжують евакуювати мирних жителів з Херсона та готувати місто до вуличних боїв, доки ВСУ підходять все ближче до облцентру, при цьому росіяни повідомляють, що українські війська також почали рух на Луганському напрямку. Разом з тим, не виключено, що росіяни можуть влаштувати масштабний вибух на Каховській ГЕС або навіть вдатися до використання одного з різновидів ядерної зброї — "брудної бомби".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 жовтня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські військові збили третій за добу бойовий російський гелікоптер Ка-52 у Бериславському районі Херсонської області, повідомляє Повітряне Командування ЗСУ.

22:00 Розслідувачі The Insider, Bellingcat та Der Spiegel знайшли секретний підрозділ у складі Головного обчислювального центру Збройних сил рф та ідентифікували 30 військових інженерів, які наводять ракети на цивільні об'єкти України.

21:00 З початку повномасштабного вторгнення збройні сили Росії здійснили 85 атак на об'єкти електроенергетики, з них 51 — у жовтні, повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін.

20:00 Суд обрав запобіжний захід президенту корпорації "Мотор Січ" В'ячеславу Богуслаєву у вигляді утримання під вартою терміном на 60 діб.

19:00 Українські військові вибили російських окупантів із сіл Кармазинівка, М'ясожарівка та Невське Сватівського району Луганської області, а також із с.Новосадово Лиманського району Донецької області, повідомляють у Генеральному штабі Збройних сил України.

18:00 Німеччина поставить Україні ще три комплекси ППО IRIS-T, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на українсько-німецькому економічному форумі, повідомляє український прем'єр Денис Шмигаль.

17:00 За півгодини у Бериславському районі Херсонської області українські військові збили два російські ударні вертольоти Ка-52, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Зеленський підписав указ про призначення Сергія Попка начальником Київської міської військової адміністрації. На цій посаді він замінив Миколу Жирнова.

16:00 Для чого путін з шойгу знову розмахують "брудною бомбою"? Дії та мотиви диктатора і його посіпак пояснив в ексклюзивному коментарі "Телеграфу" експерт із питань міжнародної безпеки Григорій Перепелиця.

15:00 У Міністерстві оборони росії заявили, що Київ нібито може замаскувати спрацювання "брудної бомби" під позаштатну детонацію російського ядерного запасу.

Всі сили та засоби реагування рф привела в готовність.

14:00 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запросив експертів МАГАТЕ обстежити мирні об'єкти України, на яких, як стверджує росія, розробляють "брудні бомби", — гендиректор організації Рафаель Гроссі погодився.

13:35 Після спокійного ранку на території всієї України оголошено повітряну тривогу.

Генеральний штаб ЗСУ опублікував звернення до російських окупантів:

12:20 У Новій Каховці дуже гучно. Окупанти заявили, ніби ЗСУ обстріляли місто з "Вільхи" та HIMARS, і три з 19 снарядів влучили по ГЕС.

10:00 Ще майже 500 окупантів полягли на українській землі за добу.

Втрати росії в Україні 24.10.2022
Втрати росії в Україні 24.10.2022

08:40 Українські сили протиповітряної оборони дедалі успішніше збивають дрони-камікадзе "Шахед", які використовує росія — британська розвідка.

Російські окупанти тиснуть фізично та морально на працівників ЗАЕС, аби вони підписали контракти з "Росатомом", також вони заборонили працівникам станції виїзд на територію, підконтрольну українській владі, — Генштаб ЗСУ.

07:10 Кілька важливих новин на ранок:

  • заяви шойгу про нібитот підготовку Україною "брудної бомби" — спроба зменшити допомогу Заходу на фоні поразки рф на фронті, вважають в ISW;
  • пропагандиста Антона Красовського звільнили з Russia Today після закликів топити українських дітей, які вважають росію окупантом;
  • у України в газосховищах близько 14,2 млрд кубів газу, і цього абсолютно достатньо, щоб стабільно пройти цю зиму, — Шмигаль;
  • у рф в Чорному морі напоготові 16 ракет типу "Калібр".

05:00 Ізраїль дав Україні розвіддані для боротьби із дронами-камікадзе, — NYT.

03:49 В Одесі під час повітряної тривоги пролунав вибух.

03:00 Бійці ЗСУ вбили на Півдні семеро окупантів та знищили їхній комплекс "Зоопарк".

02:05 В Угорщині спалахнули масштабні протести, під час яких люди вийшли на вулиці з плакатами: "Орбане, забирайся геть", "Немає вчителів, немає майбутнього" та "росіяни, геть додому".

02:00 "Найскладніша зима": Шмигаль заявив, що Україні вистачить газу, щоб "стабільно пройти цю зиму".

Пост Шмигаля

01:34 Кулеба поспілкувався з Блінкеном: обговорили російський фейк про "брудну бомбу".

Твіт голови МІД Олексія Кулеби.

01:30 "Думка про "брудну бомбу" нам огидна": Рєзніков запросив місії МАГАТЕ та ООН для перевірки.

Твіт Міністра обороні України

01:00 Шольц та голова Єврокомісії запропонували розробити "план Маршалла" для України.

00:20 У МЗС підтвердили участь Пелосі у саміті Кримської платформи.

00:00 Західні ЗМІ повідомляють, що Ізраїль передав Україні розвіддані, які необхідні для боротьби з іранськими БПЛА

Нагадаємо, інформація за 21 жовтня доступна у трансляції: "Війна — день 240: в Україні масові відключення світла, колаборанти біжать із Херсонщини"

З інформацією за 22 жовтня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 241: окупанти знову накрили Україну ракетами, доки ЗСУ просуваються вглиб фронту"

Про те, що відбувалося 23 жовтня, читайте у зведенні: "Війна — день 242: окупанти біжать із Херсонщини, але продовжують терор дронами та ракетами".