Війна — день 343: ЗСУ тиснуть на Луганщині, а окупанти бомбять мирні міста

Читать на русском
Автор
16792
Бої за Україну тривають 343 дні
Бої за Україну тривають 343 дні

Оперативно про головне 1 лютого

Російське вторгнення в Україну триває 343 дні. Найбільші зусилля ворог концентрує на напрямі Бахмута, проте змушений тримати оборону на Луганщині, де ЗСУ продовжують наступальні дії. При цьому окупанти намагаються повернути втрачені позиції біля Кремінної. Водночас противник продовжує обстріли на всій лінії фронту, через що продовжують страждати мирні міста.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Увечері окупанти обстріляли Краматорськ на Донеччині, є поранені, повідомив міський голова Олександр Гончаренко.

22:00 На Сході тривають запеклі бої. Ворог намагається розширити географію наступу на Лиманському напрямі та робить потужні спроби прорвати нашу оборону, повідомляє заступник міністра оборони Ганна Маляр.

21:00 Новий пакет американської військової допомоги Україні, який вперше міститиме далекобійні снаряди, може бути оголошений вже в п’ятницю — The Wall Street Journal.

20:00 Контррозвідка Служби безпеки України запобігла витоку секретної інформації з одного з провідних державних підприємств, що входить до структури державного концерну "Укроборонпром".

19:00 Три мешканці с.Єлино Корюківського району Чернігівської області загинули і один отримав поранення внаслідок обстрілу з боку російських окупантів у середу вдень, повідомляться на сторінці Оперативного командування "Північ".

18:00 Сполучені Штати ввели санкції щодо 12 компаній та 10 фізичних осіб, які допомагають російській владі ухилятися від західних санкцій, повідомляє прес-служба Мінфіну США.

17:00 У Бахмуті залишається близько 200 дітей, евакуація продовжується, повідомляють у Нацполіції.

16:00 Євросоюз планує збільшити кількість українських військових, які проходять підготовку в рамках місії ЄС, з 15 000 до 30 000 осіб.

СБУ розслідує участь окремих будівельних компаній Києва у легалізації коштів Медведчука та інших підсанкційних осіб.

15:00 Електронна петиція про забезпечення жінок у ЗСУ необхідними засобами гігієни, яка розміщена на сайті президента України, набрала понад 25 тисяч потрібних підписів. Тепер її має розглянути глава держави.

Російські військові обстріляли кладовище в Краматорську Донецької області.

14:00 У Києві було чутно вибухи, попередньо це навчання в області.

Білоруські військові почали самостійно обслуговувати оперативно-тактичного ракетного комплекса "Іскандер".

Іскандери Білорусі
Іскандери Білорусі

13:00 У Маріуполі зафіксували рух великої колони рф з 25 машин з живою силою та боєкомплектом у напрямку Мангуш/Бердянськ.

12:00 Вранці в Мелітополі Запорізької області виникла масштабна пожежа в районі бази російських окупантів, повідомляє мер Іван Федоров.

У Чорному морі на бойовому чергуванні рф залишається три носії "Калібрів", загальний залп становить близько 20 крилатих ракет.

Російські пропагандисти показали, як виглядає зараз прифронтовий Соледар на Донеччині:

11:00 Федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен прибув у середу з візитом до Києва.

У Донецькій області українські прикордонники знищили ударний безпілотник російської армії.

Прокурора оголосила нову підозру колишньому президенту АТ "Мотор Січ" В'ячеславу Богуслаєву, — з'ясувалося, що у 2017 році він організував господарську діяльність відокремленого підрозділу — Сніжнянський машинобудівний завод в окупованому Сніжному на Донеччині, сплачував "податки" та "митні платежі" бойовикам "днр".

10:00 Байден може зустрітися із Зеленським та Дудою у Польщі.

Як пишуть польські ЗМІ, зустріч може відбутися у Варшаві чи Жешуві. Зеленський "представить мирний план та закликатиме до проведення міжнародної конференції, присвяченої Україні". Дата можливої зустрічі наразі не називається.

08:00 Головні бої ще попереду, і жодного сценарію не можна виключати в найближчі два-три тижні, — заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 01.02.2023
Втрати росії в Україні 01.02.2023

07:00 Тільки ядерний статус може дати гарантії безпеки, тому Україна хоче почати цю дискусію, — посол України в Німеччині Олексій Макєєв.

Генштаб ЗСУ: противник продовжує зазнавати втрат. Так, в районі Новоіванівки Луганської області облаштовано ще один військовий шпиталь. На лікуванні перебуває близько 100 російських військовослужбовців. Ступінь важкості поранення зазвичай занижують та не обліковують у медичних документах. Після надання мінімальної допомоги — відправляють на передову.

06:00 Американський виробник зброї General Atomics пропонує уряду України придбати два бойові дрони Reaper MQ-9 за символічну суму в один долар, щоб підвищити обороноздатність ЗСУ перед імовірним російським наступом, — The Wall Street Journal.

3:00 Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що наступ росіян на Харківщині не буде несподіванкою, а роботи щодо зміцнення обороноздатності ведуться по всій лінії державного кордону.

1:00 США готують новий пакет військової допомоги на 2,2 мільярда доларів, до якого увійдуть далекобійні ракети GLSDB

00:00 У Польщі планують прискорити підготовку українських танкістів з управління Leopard 2. Зокрема, завдяки інтенсифікації перші екіпажі планують навчити за п’ять тижнів, замість 10.

Про те, що відбувалося 29 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 340: окупанти штурмують Бахмут і Вугледар, а ЗСУ тиснуть на Луганщині

Інформація за 30 січня доступна у зведенні: Війна — день 341: окупанти тиснуть на Донбасі та обстрілюють мирні міста

З даними за 31 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 342: окупанти тиснуть на Бахмут і готуються до масштабного наступу