Війна — день 342: окупанти тиснуть на Бахмут і готуються до масштабного наступу

Читать на русском
Автор
23084
Бої за Україну тривають 342 дні
Бої за Україну тривають 342 дні

Оперативно про головне 31 січня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 342 дні. Окупанти продовжують завдавати ударів по населених пунктах вздовж усієї лінії фронту і продовжують основними силами тиснути на Бахмут. Керівництво України, своєю чергою, розуміє, що росія готує новий масштабний наступ з метою здобути хоч якусь перемогу, проте успішність цієї витівки там ставлять під сумнів. Тим більше, що велика партія західної військової техніки вже знаходиться на півдорозі в Україну.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 31 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський пообіцяв нові кадрові рішення після невеликого "кадрового затишшя", яке настало зараз.

22:00 Уряд Норвегії 7 лютого надасть парламенту детальний план довгострокової підтримки України, повідомляє видання Vårt Land з посиланням на власні джерела.

Очікується, що в рамках програми, розрахованої на п'ять років, Україні виділять значні кошти у розмірі мільярдів норвезьких крон. При цьому у 2023 році загальну суму допомоги буде поділено порівну на військову та громадянську підтримку.

21:00 США можуть незабаром оголосити новий пакет військової допомоги Україні, заявила перший заступник речника адміністрації президента США Олівія Далтон.

20:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен під час переговорів із владою Ізраїлю переконував її у тому, щоб ізраїльська сторона допомагала Україні не лише у гуманітарній галузі, а й у військовій.

19:00 Франція допоможе у придбанні радіолокаційних систем GM 200 (Ground Master 200) для української протиповітряної оборони, заявив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню.

18:00 Франція поставить Україні 12 додаткових самохідних артилерійських установок Caesar на додаток до переданих раніше 18 гармат, заявив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

17:00 Внаслідок обстрілів Бахмута російськими окупантами у вівторок у місті загинуло 2 особи, ще 4 отримали поранення, повідомив голова Донецької ОВ Павло Кириленко.

16:00 У першій хвилі вкладів від партнерів Збройні сили України отримають від 120 до 140 одиниць сучасних танків західних моделей, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

15:00 ВАКС визнав необґрунтованим пред'явлену ексголові НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву підозру у заволодінні шляхом зловживання своїм службовим становищем понад 229 млн грн, повідомив його адвокат Олексій Носов.

14:00 Британська розвідка оприлюднила свіжу карту бойових дій в Україні, — окупанти продовжують масовані атаки на Донбасі та намагаються просунутися.

Карта бойових дій в Україні 31.01.2023 від британської розвідки
Карта бойових дій в Україні 31.01.2023 від британської розвідки

13:00 Новий наступ з Білорусі малоймовірний, росія скоріше за все зосередиться на окупації більшої території на Донбасі, проте Україна зробить все можливе, щоб вже до літа повернути Крим, — стверджує голова ГУР Кирило Буданов.

Президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що Крим більше не буде Україною, – в МЗС України знайшли, що відповісти.

12:00 росіяни "готуються до чогось" на сході у лютому, скоро завершується навчальний курс свіжомобілізованих і, скоріше за все, вони приїдуть на Луганщину, — повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

11:45 Відбій тривоги.

11:20 В Україні масштабна тривога. Причина — активність авіації в Білорусі.

10:30 Повномасштабного вторгнення росії в Україну можна було б уникнути, якби Захід мав сміливість та послідовність привести Україну до НАТО, вважає екс-прем'єр Британії Борис Джонсон.

На фронт пішли 2 депутати з 423 членів парламенту, Роман Костенко та Роман Лозинський, повідомив речник ВР Руслан Стефанчук в ефірі телемарафону.

09:00 В Києві чутно вибухи, — це планові роботи.

Харківщина: внаслідок обстрілу Вовчанська загинув 62-річний чоловік, ще одна жінка поранна; у Куп'янську зруйновано об'єкт транспортної інфраструктури.

Генштаб ЗСУ оприлюднив орієнтовні втрати ворога на 31.01.2023

Втрати росії в Україні 31.01.2023
Втрати росії в Україні 31.01.2023

08:00 В Білорусі сьогодні розпочинаються нові навчання спільно з росією. Заявлено, що протягом тижня білоруські та російські військові відпрацьовуватимуть "прийняття рішень в інтересах забезпечення військової безпеки Союзної держави".

07:00 Генштаб ЗСУ: Противник продовжує зазнавати великих втрат та почав використовувати додаткові цивільні медичні установи для розміщення поранених російських загарбників. У місті Луганськ, на території пологового будинку міської лікарні № 3 та пологового будинку обласної лікарні, окупанти розгорнули "польовий шпиталь", де лікують російських військовослужбовців. У зв’язку з використанням противником двох пологових будинків для лікування поранених росіян в місті можливо прийняти пологи лише в Луганському обласному перинатальному центрі, де катастрофічно не вистачає місць та створюються ризики і несприятливі умови для пологів.

06:00 Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що США не планують відправляти винищувачі F-16 в Україну, — пише журналіст української служби "Голосу Америки" Остап Яриш.

Тим часом колишній міністр оборони США Марк Еспер стверджує, що США мають терміново передати Україні сучасні винищувачі, аби посприяти українському контрнаступу.

3:00 Росіяни не залишили надії отримати іранські балістичні ракети, повідомив речник ВР ЗСУ Юрій Ігнат

2:00 Норвегія має намір передати Україні танки Leopard 2 не пізніше кінця березня

00:00 Нідерланди готові розглянути запит на постачання винищувачів F-16 до України, хоч Київ такого запиту ще не давав.

"Але якщо це станеться, це буде важливим етапом. Ми розглянемо його та проконсультуємося з нашими союзниками", — сказав прем’єр країни Марк Рютте.

З даними за 28 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 339: окупанти тиснуть на Вугледар та штурмують Бахмут

Про те, що відбувалося 29 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 340: окупанти штурмують Бахмут і Вугледар, а ЗСУ тиснуть на Луганщині

Інформація за 30 січня доступна у зведенні: Війна — день 341: окупанти тиснуть на Донбасі та обстрілюють мирні міста