Війна — день 376: окупанти намагаються оточити Бахмут і запускають дрони по Україні

Читать на русском
Автор
29279
Бої за Україну продовжуються 376 днів
Бої за Україну продовжуються 376 днів

Оперативно про головне 6 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 376 днів. Окупанти намагаються продавити лінію українського захисту в Луганській області й для цього стягує туди величезну кількість техніки та солдатів, ще однією гарячою точкою є Бахмут, який продовжує триматися попри те, що його оточили з трьох боків. Однак стійкий опір ЗСУ не дозволяє загарбникам досягти своїх цілей, через що вони зриваються на мирних жителях і руйнують цілі міста.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 6 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна очікує на прибуття в Україну зенітно-ракетних комплексів Patriot та SAMP-T після квітня 2023 року, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на інформоване джерело.

22:00 Київський апеляційний суд залишив чинним вирок суду колишньому народному депутату України та кандидату в президенти Олегу Царьову. Його засудили до 12 років ув'язнення.

21:00 За оцінками НАТО, росія втратила в Бахмуті в 5 разів більше військових, ніж Україна, повідомив CNN військовий представник Північноатлантичного альянсу.

20:00 Російська армія кинула у бій на Бахмутському напрямі свої найкращі підрозділи, використовуючи ствольні та реактивні системи залпового вогню, заявив представник східного угруповання військ Сергій Череповатий.

19:00 Україні вдалося повернути 8-річного хлопчика із тимчасової окупованої росією території. Наразі він перебуває з бабусею, повідомив омбудсмен Лубінець.

18:00 У Києві 7 березня Державне бюро розслідувань проводитиме слідчий експеримент у мікрорайоні Осокорки. У зв'язку з цим мешканці можуть чути звуки пострілів, також можливе ускладнення руху.

Болгарія за останні два роки відправила в Україну зброю на суму понад 1 мільярд доларів. Постачання здійснювалися через країни-посередники, включаючи США, Велику Британію та Польщу, повідомляє Euractiv.

17:00 У Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується тимчасово заборонити членам проросійських партій брати участь у виборах.

Дефіцит потужностей в енергосистемі України відсутній уже 23-й день поспіль і наразі не прогнозується.

рамзан кадиров почав вербувати у свої війська бойовиків з так званої "армії ДНР", щоб посилити свою владу.

16:00 Минулої доби Сили оборони півдня ліквідували 18 членів російської диверсійно-розвідувальної групи, які пересувалися на моторних човнах біля Херсона, повідомляє Оперативне командування "Південь".

Російські атомники складають списки обладнання Науково-технічного центру на Запорізькій АЕС з метою його демонтажу та подальшого вивезення у разі відступу окупантів, повідомляє НАЕК "Енергоатом".

15:00 Кількість ракетоносіїв росії в Чорному морі зменшилася до трьох, загальний залп — до 16 "Калібрів".

14:00 Зеленський провів нове засідання Ставки, на якому обговорив з головкомом ЗСУ Валерієм Залужним та командувачем оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Олександром Сирським ситуацію в Бахмуті: "Вони висловилися за продовження оборонної операції та подальше посилення наших позицій у Бахмуті".

13:00 Російські війська "поставили на паузу" масовані ракетні атаки по Україні, проте ймовірність ударів залишається високою, — ОК "Південь".

В Запоріжжі завершили аварійно-рятувальні роботи на місці влучання ракети у багатоповерхівку, оголошено жалобу, 13 людей знайшли загиблими, ще дві особи вважаються зниклими.

12:00 В Бердянську почастішали облави на родини, де діти не навчаються в окупаційних школах приходять рано вранці або вночі, перевіряють техніку, погрожують забрати дітей, а дітей від 14 років змушують оформлювати російські паспорти, — пишуть місцеві канали.

11:00 Внаслідок агресії росії проти України загинули вже 364 дитини, ще понад 931 постраждали, — ювенальні прокурори.

У росії в Чорному морі наразі чотири ракетоносії із загальним залпом 24 ракети типу "Калібр".

10:50 Відбій повітряної тривоги.

10:00 Вночі росіяни завдали ракетного удару по Краматорську — зруйнували школу. За попередньою інформацією, без постраждалих. Ось так виглядає Краматорськ після нічного обстрілу:

09:00 На всій території України повітряна тривога через зліт носіїв "Кинджалів".

В ніч на 6 березня ворог запустив 15 дронів-камікадзе з півночі, 13 з них знищили, — Повітряні сили ЗСУ.

Біля с. Бударки Чугуївського району Харківської області російський боєприпас, попередньо ПТУР, влучив у цивільний автомобіль "Нива". Загинуло подружжя – 48-річний чоловік та 45-річна жінка, повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

08:00 Вночі ворог спрямував чотири безпілотники на Дніпропетровську область, їх успішно збили сили ППО.

За минулу добу росія орієнтовно втратила в Україні 15 БпЛА, два засоби ППО, дев'ять танків та більше 600 окупантів:

Втрати росії в Україні 06.03.2023
Втрати росії в Україні 06.03.2023

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • в Білгородській області росії заявляють про збиття ракет цієї ночі;
  • Сили оборони мають можливість доставляти до Бахмута боєприпаси, їжу та ліки, а також забирати поранених, — речник Східного угруповання ЗСУ Череватий;
  • ворог основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках; колони військових рф маневрують на лінії Нова Каховка-Армянськ, щоб ввести в оману Сили оборони України, проте це не є ефективним; у Волновасі на Донеччині на базі професійного технічного училища окупанти створили базу відновлення пошкодженої техніки та залучають студентів до робіт, — Генштаб ЗСУ;
  • Іран має намір наприкінці цього року за сприяння росії вивести на орбіту два супутники власної розробки;
  • Євросоюз подолав залежність від постачання газу та нафти з рф і компенсував 80% експорту шляхом постачання з Норвегії та США;
  • Південна Корея значно наростила постачання зброї через глобальну підтримку України, експорт зріс у 2022 році на 140% до 17,3 млрд доларів.

06:00 Атаки військ Росії на Донбасі створюють хороші умови для контрнаступу ЗСУ, — ISW.

05:00 Відхід українських військових з Бахмута не сприятиме прориву армії рфї, — військовий експерт.

03:00 Візит двох українських пілотів до США допоможе визначити рівень знань та вмінь льотчиків ЗСУ, — Ігнат.

01:30 На Харківщині знищено ворожі БПЛА, — начальник гарнізону.

01:00 У низці областей України оголосили тривогу, на Київщині працює ППО.

00:00 Моніторингові групи попереджають про високі ризики атаки дронами. Тим часом кілька цілей зайшли у повітряний простір України з боку Чернігівської та Полтавської областей.

Про те, що відбувалося 3 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 373: на Донбасі тривають важкі бої, в Росії все частіше лунають вибухи

Інформація за 4 березня доступна у зведенні: Війна — день 374: окупанти змінили тактику під Бахмутом і тиснуть на Луганщину

З даними за 5 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 375: росіяни штурмують Бахмут, але зазнають тяжких втрат