Війна — день 374: окупанти змінили тактику під Бахмутом і тиснуть на Луганщину

Читать на русском
Автор
22560
Бої за україну тривають 374 дні
Бої за україну тривають 374 дні

Оперативно про головне 4 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 374 дні. Окупанти посилили атаки в районі Кремінної та Куп’янська, а також змінили тактику під Бахмутом, який вони намагаються оточити. Водночас ЗСУ посилюють свою присутність у повітряному просторі над окупованими територіями, а невідомі безпілотники все частіше з’являються й у російському повітряному просторі. При цьому, за даними розвідки, вирішальна битва, яка визначить результат війни, відбудеться вже найближчими місяцями.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 росія не взяла під контроль місто Бахмут на Донеччині, масового відведення звідти українських військ не відбувається, заявив представник Східного угруповання військ Сергій Черевий.

22:00 Незважаючи на плани росіян, Україна на завершення опалювального сезону виходить із профіцитом потужності, заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

21:00 Російські окупанти обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області з реактивної артилерії. В результаті загинули двоє людей.

20:00 Україна отримає від західних партнерів винищувачі, це лише питання часу, заявив прем'єр-міністр Латвії Криш'яніс Каріньш.

19:00 Кількість жертв ракетного удару по п'ятиповерховому будинку в Запоріжжі збільшилася до 11 осіб, повідомила Держслужба з НС. "О 16:30 при розборі завалів у п'ятиповерховому житловому будинку вилучено тіло загиблої жінки. Усього деблоковано тіла 11 загиблих (з них одна дитина)", — повідомила ДСНС.

18:00 Німецький оборонний концерн Rheinmetall хоче купити 96 танків Leopard 1 швейцарської оборонної фірми Ruag для відправки в Україну.

17:00 В Україну приїхав начальник Штабу оборони Збройних Сил Канади Уейн Ейр, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. "Докладно поінформував колегу з оперативної ситуації на фронті. Особливу увагу звернув на Східний напрямок", — поінформував Залужний.

16:00 Російські окупанти скинули гранату на автомобіль українських правоохоронців у звільненому смт Антонівка Херсонської області, четверо поліцейських госпіталізовані з пораненнями та контузіями.

15:00 У НАТО озвучили свої цифри втрат росіян: лише офіцерів майже дві тисячі.

14:00 Спікер Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий прокоментував інформацію про підрив двох важливих мостів у районі Бахмута. "Це війна і в такому шквалі вогню знищуються і об'єкти критичної інфраструктури. Але досвід уже більш ніж річної війни у великому масштабі та взагалі дев'ятирічної війни проти окупанта дозволяє нам перебудовувати оборону і надалі чинити опір, незважаючи на те, що він завдає шкоди інфраструктурі", — сказав він.

13:00 Побоюється за свій "нейтралітет": Китай розлютився на росію через витік важливої інформації.

12:00 В росії заявили, що шойгу знову в Україні: журналіст звернув увагу на проколи пропаганди.

11:00 У Білгородській області безпілотник атакував підстанцію нафтопроводу "Транснефть-Дружба", евакуйовано 4 особи, повідомляють росзмі. Також у Курській області було обстріляно Глушківський район, подробиці поки невідомі.

10:00 Командувач Сил спецоперацій ЗСУ Віктор Хоренко відвідав Бахмут, де перевірив роботу своїх підрозділів.

09:00 Генштаб ЗСУ повідомляє свіжу статистику щодо ліквідованих російських загарбників:

Втрати армії росії станом на 4.03.2023
Втрати противника станом на 4.03.2023

Президентка Європарламенту Роберта Метсола знаходиться у Києві із офіційним візитом. До столиці політикиня прибула вночі.

08:00 Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по Запоріжжі зросла до 10 людей. Як заявляють у ДСНС області, серед жертв є й неповнолітня дитина. Розбори завалів продовжуються.

Завали будинку в Запоріжжі фото
Завали все ще розбирають, шукаючи людей

Неспокійною видалася ніч для Дніпропетровщини. Внаслідок обстрілів Марганця та Нікополя є серйозні руйнування.

07:00 Українські війська можуть готуватися до відступу з Бахмута. Про це заявляють в Інституті вивчення війни, посилаючись на останні дані зі зведення на фронті. До того ж, фахівці звертають увагу на те, що на Бахмутському напрямку почали руйнувати мости, ймовірно, щоб ускладнити пересування окупантів.

Карта боїв на Донбасі 4.03
Карта боїв на Донбасі 4.03

Тим часом гауляйтери в Криму закликають місцевих жителів вступати до "добровільних дружин". Для початку їх членів хочуть змусити патрулювати вулиці. У Генштабі ЗСУ зазначають, що подібна поведінка може бути пов'язана з острахом активізації проукраїнського руху.

06:00 У окупантів намітилися проблеми із застосуванням авіації на фронті, — військовий експерт про збитий Су-34.

05:00 ЗСУ знищили колону техніки росіян біля Сватового, — ISW.

04:00 росія затягує процес розгляду пропозицій щодо обміну цивільних бранців та намагається незаконно засудити деяких із них, — омбудсмен Лубінець.

03:00 У п'ятницю, 03 березня, ворог випустив по двом громадам Дніпропетровщини понад 100 снарядів, є руйнування.

02:00 Частина жителів Брянської області рф приєдналася до руху, який закликає бунтувати проти влади, — ГУР.

01:15 Президент Європарламенту Роберта Метсола прибула до Києва і зустрілася зі спікером Ради Русланом Стефанчуком.

01:00 Ракетний удар ворога по Запоріжжю: з-під завалів дістали ще два тіла.

00:00 Лідери США та Німеччини Джо Байден та Олаф Шольц обговорили подальшу підтримку України

Інформація за 1 березня доступна у зведенні: Війна — день 371: окупанти штурмують на сході та б’ють дронами по містах

З даними за 2 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 372: окупанти обстрілюють мирні міста та влаштовують провокації

Про те, що відбувалося 3 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 373: на Донбасі тривають важкі бої, в росії все частіше лунають вибухи