Війна — день 373: на Донбасі тривають тяжкі бої, в росії все частіше лунають вибухи

Читать на русском
Автор
28303
Бої за Україну тривають 373 дні
Бої за Україну тривають 373 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 3 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 373 дні. Армія окупантів незважаючи на тяжкі втрати продовжує штурмувати українські позиції на Донбасі. Тим часом у Європейській частині росії відбуваються різноманітні НП, які окупанти намагаються "звалити" на Україну. Так, істерика "до небес" піднялася в росії на тлі "диверсії" в Брянській області, відповідальність за яку взяв на себе "Російський добровольчий корпус". Крім цього, у Підмосков’ї, а саме в районі міста Коломна, місцеві жителі чули сильний вибух.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Потенційні мобілізовані активно тікають із території "Придністровської Молдавської республіки", проте провокації з боку Придністров'я все одно можливі, повідомив речник ГУР МОУ Андрій Юсов.

22:00 На аеродромі в російському Брянську пролунали два вибухи. За одними даними, там нібито збили український дрон, за іншими — просто винищувач перейшов на надзвукову швидкість. Влада і пропагандистські ЗМІ ніяк не можуть дійти єдиного знаменника.

21:00 Уряд Німеччини звернувся до Швейцарії щодо купівлі її законсервованих танків Leopard 2, щоб сформувати обіцяні Україні два батальйони. Берлін просить сусідів продати частину з 96 танків виробнику Rheinmetall, оскільки це дозволить європейським країнам заповнити свої прогалини у власних запасах.

20:00 Ряд російських пабліків та ЗМІ повідомляють про вибухи у Брянській області.

"Два вибухи пролунали в районі міжнародного аеропорту Брянська. Попередньо системою ППО було збито український дрон".

Офіційної інформації поки що не надходило.

19:00 Білий дім готується оголосити про надання Україні пакету допомоги у сфері безпеки на суму близько 400 млн доларів. Туди увійдуть боєприпаси для ракетних установок HIMARS і різних артилерійських систем, таких як 155-мм і 105-мм. І вперше увійдуть броньовані мостоукладачі — система, що використовується для наведення мостів через траншеї і вузькі водні перешкоди.

18:00 Президент Володимир Зеленський назвав потребу номер один для фронту. За його словами, це — не танки і не літаки, а артилерія, військове споряження та снаряди.

17:00 Стало відомо, що бійці 24-ї окремої мехбригади ЗСУ ім. короля Данила успішно застосовують 120 мм іранські міномети HM-16, які несподівано потрапили до рук українських військових.

16:00 Втрати росіян біля Бахмута становлять близько 500 убитих і поранених щодня, заявив Резніков.

15:00 Командувач Східного угрупування військ генерал-полковник Олександр Сирський знову відвідав Бахмут.

14:00 В окупованому Єнакієвому на Донеччині впав російський літак. Одна з можливих причин — "дружній вогонь" самих окупантів (Єнакієве не надто близько до лінії фронту).

13:00 Зеленський прибув до Львова разом з президентом Латвії Егілсом Левітсом. Вони вшанували памʼять полеглих українських воїнів.

12:00 Окупанти вночі підірвали міст, що з'єднує Бахмут із сусіднім селом Хромове. У поліції заявляють, що сподіваються відремонтувати міст найближчим часом: він є важливим для евакуації цивільного населення та переміщення вантажів, у тому числі боєприпасів.

11:00 "Я впевнений, що у нас буде два-три типи винищувачів. Буде один основний літак, і це залежатиме від того, який з них кращий для України. Для наших аеродромів, для наших інженерів, для обслуговування", — міністр оборони України Олексій Резніков.

10:00 Голова Офісу президента Україні Андрій Єрмак: "Перемогти ворога на полі бою — реально, і наша нація зробить це. Задушити росіян санкціями, примусити відповідати за злочини — це також буде. Вступ в НАТО — наша мета, щоб після перемоги зафіксувати безпеку для України".

09:00 Рятувальники в Запоріжжі дістали з-під завалів тіла ще двох загиблих внаслідок вчорашнього удару по п'ятиповерхівці.

Вночі ворог завдавав ударів по Очакову на Миколаївщині, пошкоджено лікувально-профілактичний заклад та дошкільний навчальний заклад.

08:00 росія за добу втратила близько 800 окупантів:

Втрати росії в Україні 03.03.2023
Втрати росії в Україні 03.03.2023

07:00 Генштаб ЗСУ: в населеному пункті Бойове Херсонської області місцеві жителі відмовилися передати окупантам "на баланс" свої зімельні ділянки, — їх вивезли у невідомому напрямку для проведення "фільтраційних заходів", а у їх будинки розквартировують російських найманців.

За минулу добу наші захисники збили ворожий штурмовик Су-25, гелікоптер Мі-24 та 7 БпЛА (1 — типу "Суперкам", 2 – "Орлан" та 4 – "Ланцет").

06:00 Війська рф просунулися в напрямку до Кремінної і безуспішно атакують Вугледар, — ISW.

05:00 США сповнені рішучості підтримувати Україну у довгостроковій перспективі, — голова Пентагону Ллойд Остін.

03:00 Переговори Байдена і Шольца у Вашингтоні будуть сфокусовані навколо війни Росії проти України, — Білий дім.

01:00 Війська та техніка РФ повинні залишити Запорізьку АЕС, — заява Євросоюзу.

00:00 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що у Бахмуті окупанти втрачають у сім разів більше солдатів, ніж українська сторона.

Рятувальники продовжують розбір завалів та демонтаж небезпечних елементів на місці ракетного удару по житловому будинку у Запоріжжі.

Канцлер ФРН Олаф Шольц у п’ятницю прибуває з візитом до Вашингтона, де його прийме президент США Джо Байден; лідери обговорять допомогу Україні, санкції проти росії та питання безпеки, повідомили у Білому домі.

Про те, що відбувалося 28 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 370: окупанти застосовують нову тактику на Донбасі та обстрілюють міста

Інформація за 1 березня доступна у зведенні: Війна — день 371: окупанти штурмують на сході і б’ють дронами містами

З даними за 2 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 372: окупанти обстрілюють мирні міста та влаштовують провокації