Війна — день 569: ЗСУ просуваються в контрнаступі і готуються повертати Крим

Читать на русском
Автор
27047
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 15 вересня 2023 року. Сили оборони України з кожним днем відрізняються новими унікальними операціями проти російських окупантів і досягають все більших успіхів на полі бою. Росіяни своєю чергою поки що продовжують спроби атак і наступу, хоч і безуспішних.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Словаччина і Угорщина слідом за Польщею забороняють імпорт українського зерна.

Україна найближчим часом отримає понад десять танків Abrams від США, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

21:00 Зеленський зустрінеться з Байденом у Білому домі наступного четверга, 21 вересня, повідомляється, що очільник держави також відвідає Конгрес США, пише AFP.

Польща з опівночі забороняє ввезення українського зерна на національному рівні, заявив прем'єр країни Матеуш Моравецький. Це рішення було ухвалено після скасування загальноєвропейського обмеження імпорту українського зерна.

20:00 Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції після 15 вересня.

19:00 Внаслідок удару по Новій Каховці загинула одна людина, ще 12 осіб постраждали, повідомляє прокуратура.

Окупанти в Маріуполі знищили понад половину лікарень та усі їхні дитячі відділення, дітей нема де лікувати і доводиться возити до Донецька, пише Маріупольська міська рада.

16:00 Україна повернула на підконтрольну територію тіла ще 51 полеглого українського військовослужбовця. Про це повідомляє Координаційний штаб із поводження з військовополоненими.

"Передача тіл відбулася завдяки спільній роботі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Управління цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗСУ та Управління з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин МВС", — йдеться у повідомленні.

Великобританія Внесла ПВК "Вагнера" до списку терористичних організацій. Таким чином, допомога та схвалення діяльності в королівстві зазнаватиме кримінального переслідування. Про це пише Reuters.

15:00 Полк Калиновського повідомляє про звільнення Кліщеївки під Бахмутом

14:00 У ЗСУ підтвердили, що вибух у Новій Каховці стався через падіння російської авіабомби.

13:00 рф вивела в Чорне море невипробуваний корабель — ракетоносій "Циклон". Він споряджається 8 "Калібрамі".

12:00 15 вересня — День фахівців військ радіаційного, хімічного, біологічного захисту. У Генштабі ЗСУ нагадали, чим ми маємо завдячувати цим бійцям.

11:00 У Новій Каховці чули кілька потужних вибухів. Повідомляється про ймовірне скидання авіабомби на місто, вже є загиблі.

10:00 Розвідка Британії підтвердила знищення корабля та субмарини в окупованому Севастополі. БДК "Мінськ" отримав функціональні руйнування, а підводний човен "Ростов-на-Дону" — катастрофічні пошкодження. На його відновлення потрібні роки та сотні мільйонів доларів. Крім того, на очищення сухих доків від уламків піде багато місяців, що створює серйозну проблему для технічного обслуговування ЧФ рф.

9:00 За даними Генштабу ЗСУ, минулої доби наші воїни ліквідували 470 окупантів. Вони також знищили 13 ворожих танків та багато іншої військової російської техніки.

7:00 У Вінницькій та Хмельницькій областях чули вибухи. Деталі щодо наслідків поки уточнюються, йде дорозвідка повітряного простору.

Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:30 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли пропустити:

  • у тимчасово окупованому Мелітополі під ранок лунали потужні вибухи. За даними мера міста Івана Федорова, наразі розвідка намагається з'ясувати, що ж там "хлопало" у окупантів;
  • Фінляндія закінчила будівництво першої ділянки стіни на кордоні з росією. Наразі біля міста Іматра вже несуть службу представники прикордонної служби країни;
  • в ГУР заявили, що до українського полону щодня потрапляють десятки російських окупантів — як ті, кого захоплюють в бою, так і ті, хто вирішує здатися добровільно;
  • мовна підготовка українських пілотів для навчання на літаках F-16 розпочнеться вже у вересні, — Пентагон.

00:00 Президент України Володимир Зеленський анонсував створення в Україні такої нової посади як військовий омбудсмен: "Це справді потрібно. Потрібно, щоб була потужна система правозахисту воїнів у самому секторі оборони", — сказав він у своєму вечірньому зверненні.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк стверджує, що ЗСУ виконують три основні завдання для деокупації Криму: знищують ППО, щоб відкрити небо над півостровом, транспортну логістику окупантів і виганяють залишки Чорноморського флоту росії з вод Криму.

Тим часом карта бойових дій на початок доби від DeepState виглядає так:

Карта бойових дій Україна 15.09.2023 DeepState

З даними за 12 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 566: ЗСУ мають суттєвий прогрес на деяких напрямках

Про те, що відбувалося 13 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 567: потужна "бавовна" у Криму, окупанти продовжують обстріл міст

Інформацію за 14 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 568: окупанти зазнають тяжких втрат, але продовжують тероризувати міста дронами-камікадзе