Війна — день 646: Україна зустріла перший день зими під атакою дронів

Читати російською
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 1 грудня 2023 року. Україна зустрічає перший день зими з новим циклоном, який несе сніг та ожеледицю. У всіх прифронтових областях прискорили будівництво оборонних споруд відповідно до доручення президента Володимира Зеленського, тоді як Міністерство оборони України готується у рази збільшувати виробництво снарядів та засобів ППО.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські правоохоронці заблокували канал незаконних перевезень людей з України до росії. Ним користувалися колаборанти та поплічники окупантів, повідомляє СБУ.

22:00 За даними Oryx, з 24 по 30 листопада втрати з обох сторін складають:

  • росія — 111 од. техніки;
  • Україна — 34 од. техніки.

21:00 Російський диктатор володимир путін вирішив збільшити штат армії рф. Він підписав указ про встановлення штатної чисельності збройних сил рф до 2209130 осіб, у тому числі 1320000 військових.

Таким чином чисельність військовослужбовців рф збільшиться майже на 170 тисяч осіб.

20:00 Зеленський повідомив, що на Ставці обговорили питання щодо вирішення проблем мобілізації та демобілізації в Україні.

"В цій сфері потрібні зміни. І це питання не просто про кількість тих, хто може бути мобілізований. Це питання про терміни – і для кожного, хто зараз у війську, для демобілізації, і для тих, хто прийде у військо.

І це питання про умови. Це комплексні речі, які мають опрацьовувати військове керівництво та Міноборони і які мають бути представлені Ставці для затвердження. Сьогодні були деякі пропозиції – я чекаю на комплексні рішення", – заявив президент.

19:00 Наразі вже було задокументовано понад 110 тисяч порушень російськими загарбниками законів та звичаїв війни на території України, заявив президент України Володимир Зеленський.

18:00 В окупованому Бердянську мешканці повідомляють про вибух, який чутно в кількох мікрорайонах.

17:00 Компанія Meta прозвітувала про ліквідацію мережі фейкових облікових записів, яка базувалася в Китаї. Боти публікували суперечливий контент щодо допомоги Україні.

16:00 Швейцарія заморозила фінансові активи росіян на суму близько 7,7 мільярда швейцарських франків (8,81 мільярда доларів). Кошти заморозили у рамках санкцій, покликаних покарати москву за вторгнення в Україну.

15:00 Російські війська вкотре атакували Херсонську область. Під обстрілом опинилося село Тягинки. Внаслідок чого загинув чоловік, ще одну жінку поранено.

14:00 За минулу добу внаслідок обстрілів Донеччини загинув один мирний житель, постраждало ще щість. Крім того, рятувальники знайшли тіла ще двох загиблих внаслідок удару напередодні по Новогродівці, пошукова операція триває, — в.о. начальника Донецької обласної військової адміністрації Ігор Мороз..

13:00 росія "не бачить причин" для перегляду цілей війни проти України, — заявив голова МЗС рф сергій лавров на пресконференції 1 грудня під час зустрічі ОБСЄ.

Фонд державного майна продаватиме через онлайн-аукціони в системі "Прозорро.Продажі" конфісковане російське майно, — пресслужба міністерство економіки.

12:00 На Байкало-Амурській залізничній магістралі в рф вибухнув ще один потяг із паливом, — це була спецоперація СБУ в Бурятії. В росії інцидент розслідують як теракт і стверджують, що вигоріли 14 цистерн з паливом та було пошкоджено колію.

11:00 "Ми хотіли швидших результатів. З цієї точки зору, на жаль, ми не досягли бажаних результатів. І це факт", – коментуючи контрнаступ ЗСУ, заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю AP.

На його думку, наразі Україні не вистачає зброї від союзників, аби швидше здобути прорив на фронті. Однак це "не означає, що ми маємо здаватися".

10:30 Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук показав нічну роботу херсонських зенітників, які боролися з черговою атакою російських окупантів.

9:00 За минулу добу на фронті відбулося 82 бойових зіткнення з ворогом. Найактивнішими напрямками є Бахмутський (24) та Авдіївський (20), повідомляє Генштаб ЗСУ.

8:00 Втрати окупантів за минулу добу та з початку війни:

Втрати армії рф в Україні 1.12.2023

7:00 Тривога у Київській області, там є загроза застосування ворожих БПЛА.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці регіонів України оголошувалася повітряна тривога. За повідомленнями ЗМІ, потужний вибух чули щонайменше у Кропивницькому. Чекаємо офіційних даних від місцевої влади та військових;
  • Україна отримає 1,2 млрд доларів від Світового банку для допомоги найуразливішим категоріям населення — сиротам, дітям під опікою, жертвам Чорнобиля, соціально незахищеним студентам тощо. Гарантії нашій державі надасть Японія;
  • очільник МВС України Ігор Клименко заявив, що за 11 місяців 2023 року втрати серед мирного населення держави склали близько 2 тисяч осіб. Ще 11 тисяч громадян за цей час отримали травми через російську агресію;
  • цієї ночі ХАМАС звільнив ще одну партію ізраїльських заручників. Світові медіа вже почали писати про ймовірне продовження перемир'я із Ізраїлем на один день, однак є дані про пуски ракет з території Гази. Атака начебто відбита, однак поки невідомо, як це вплине на подальші перемовини.

05:01 Останній "шахед", який блукав у небі біля Миколаївської області, знищили.

По областях дають відбій повітряної тривоги.

04:02 Російські терористи запустили в район Кропивницького дві ракети Х-59, місцеві мешканці чули вибухи. Обидві ракети, судячи з усього, знищені силами ППО. Офіційних коментарів ще не було.

По областях дають відбій повітряної тривоги.

03:09 БПЛА на сході та на півдні знищено. У Запоріжжі чули вибухи – робота ППО по безпілотниках.

У Миколаївській та Херсонській області знову оголошено повітряну тривогу через активність тактичної авіації російських терористів.

01:01 Перший день зими, нажаль, не обходиться без "шахедів", які швендяють українським небом. За даними Повітряних сил, безпілотники зафіксовані на півдні, у Херсонській та Миколаївській областях, напрям руку – Дніпропетровщина, ймовірно у бік Кривого Рогу.

00:00 Повітряні сили ЗСУ повідомляють про ворожі дрони, які прямують у напрямку Миколаєва одразу з боку Кривого Рогу та з моря.

Карта бойових дій на початок дня виглядає так. За даними аналітиків DeepState, ворог просунувся в районі Степового біля Красногорівки Донецької області.

Карта бойових дій в Україні на 1 грудня від DeepState

Інформацію за 28 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 643: росіяни роблять з Авдіївки другий Бахмут, але зазнають величезних втрат

З даними за 29 листопада можна ознайомитись у трансляції:Війна — день 644: попри негоду окупанти штурмують Авдіївку та обстрілюють Україну

Про те, що відбувалося 30 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 645: окупанти посилюють тиск на Бахмут, а ЗСУ просуваються на півдні