Війна — день 665: окупанти змінили тактику під Авдіївкою та посилюють тиск на фронті

Читать на русском
Автор
10692
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Попри суттєве погіршення погодних умов, бойові дії в Україні продовжуються, а їхня інтенсивність не знижується. Найбільшу кількість атак росіяни здійснюють біля Авдіївки, де супротивник вкотре змінив тактику з численних дрібних атак на більш рідкісні, але масивні штурми із залученням великої кількості техніки та військових. При цьому в інших місцях окупанти намагаються вибити ЗСУ з їхніх позицій з використанням забороненої хімічної зброї.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент України Володимир Зеленський за підсумками селекторної наради у середу заявив про необхідність підвищення рівня ефективності застосування дронів, зокрема FPV-дронів, у всіх напрямках фронту.

22:00 У небі над Сумщиною силами протиповітряної оборони знищено два ворожих БпЛА типу "шахед", — ОВА.

21:00 Президент Володимир Зеленський сьогодні, 20 грудня, провів селектор із військовими. Окрема розмова торкнулася і теми дронів.

"Селектор. Військові — доповідь про ситуацію на фронті. Внутрішня ситуація — безпека, доповідь від правоохоронців, ліквідація наслідків російського обстрілу Херсона — жорсткий обстріл. Відповімо ворогу", — йдеться у повідомленні.

20:00 Протягом доби відбулося 89 бойових зіткнень, зокрема, активними бойовими діями відзначено зайнятий Силами оборони плацдарм на лівому березі Дніпра – там зафіксовано 29 штурмових дій росіян, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

18:00 Україна може виграти війну з Росією протягом наступних трьох років зі збільшенням обсягів військової продукції для ЗСУ, а також нав'язуючи перспективу нестерпного рівня виснаження РФ, вважають у Міноборони Естонії.

16:00 Авдіївський коксохім повністю розбитий і не підлягає відновленню, заявив голова міської адміністрації Віталій Барабаш.

Його можна лише відбудувати заново.

Барабаш зазначив, що до війни близько 70% бюджету Авдіївки наповнювалися за рахунок коксохіму.

15:00 Литва передала українським військовим нову партію військової допомоги. Вона прибула до України сьогодні. Литовська армія перевезла та передала українським воїнам необхідне бойове спорядження та кілька десятків тисяч сухпайків.

14:00 Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, прем'єр-міністр Латвії Евіка Силіна та прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас у середу підписали спільну декларацію про єдине регіональне здійснення санкцій Євросоюзу проти Росії, яка продовжує війну проти України, та Білорусі, яка є співучасником агресії .

13:00 71% опитаних українців — саме така кількість людей не підтримують ідею можливого звільнення Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Про це свідчать дані свіжого опитування КМІС.

12:00 СБУ змогла відправити за ґрати ще двох зрадників, які працювали на окупантів у Харківській області. Вони допомагали загарбникам вимагати їжу в інших місцевих жителів, погрожуючи "підвалом" або навіть розстрілом. Обом засудженим доведеться відбути серйозне покарання.

11:00 ДБР розкрило в Запоріжжі схему з ухилення від мобілізації, яку організували в одному з районних ТЦК. Нею встигли скористатися щонайменше 300 осіб.

10:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику знищених росіян за останню добу:

Втрати армії РФ в Україні 20.12.2023
Втрати армії РФ в Україні 20.12.2023

9:00 У Херсоні знову лунають вибухи. Судячи з усього, ворог знову обстрілює місто з артилерії, що стоїть на тимчасово окупованому лівому березі.

8:00 За минулу добу на фронті зафіксовано 87 бойових зіткнень. Найбільш активними напрямками є Авдіївський, Мар'їнський, Бахмутський та Запорізький, повідомляє Генштаб ЗСУ.

07:00 У ніч проти 20 грудня було зафіксовано 20 пусків "Шахедів" по Україні. З них вдалося знищити 18 у межах Одеської, Херсонської, Дніпропетровської, Вінницької, Хмельницької, Київської, Чернігівської та Кіровоградської областей. Також ворог атакував ракетами із ЗРК С-300 із Білгородської області по Харківщині. Про це розповіли у Повітряних силах України.

06:00 Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що вночі окупанти вдарили територією одного з транспортних депо. Міський голова наголосив, що це виключно цивільний об'єкт.

05:00 Останні БПЛА росіян знищені над Старокостянтиновом.

Російські терористи завдали удару по Кропивницькому. Попередньо, використовувалася балістика.

3:00 Залишки дронів продовжують літати Україною і рухаються у бік Старокостянтинова.

1:00 Нова хвиля безпілотників рухається у бік Черкаської області з півдня, а для східних областей оголошено загрозу застосування балістичної зброї. У Харкові та області чули вибухи.

00:00 Росіяни знову запустили ударні БПЛА по Україні. Повідомляється про вибухи у Херсоні, а також про роботу ППО у Київській області.

Інформацію за 17 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 662: окупанти готуються до затяжної війни, а ЗСУ накопичують ресурси

Про те, що відбувалося 18 грудня, можна у зведенні: Війна — день 663: росіяни засилають ДРГ, а Україна активно споруджує зміцнення

Що було в Україні 19 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 664: окупанти тиснуть попри негоду, а ВСУ почалися проблеми з боєприпасами