Російського олігарха Фрідмана оголошено в розшук СБУ: що відомо

Читать на русском
Автор
3145
Михайло Фрідман
Михайло Фрідман. Фото Відкриті джерела

Російський олігарх у розшуку за справою про фінансування війни в Україні

Служба безпеки України оголосила у розшук російського олігарха Михайла Фрідмана, якому на початку вересня повідомили про підозру. Донедавна він був співвласником українського Sense Bank (раніше – Альфа-Банк Україна) та володіє активами в Україні.

Про це йдеться у базі даних на сайті МВС України. Вказано, що Фрідман є особою, яка "приховується від органів досудового розслідування".

У картці зазначено, що Фрідман "зник" 10 жовтня 2023 року. Його звинувачують за ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, чи захоплення державної влади, зміни меж території чи державного кордону України). Згідно зі статтею, російському олігарху загрожує від п'яти до семи років позбавлення волі.

З 2013 року Фрідман жив у Лондоні, а напередодні продав свою частину у російській компанії "Роснєфть" за 14 млрд доларів. У жовтні 2023 року переїхав жити до Ізраїлю, але після нападу ХАМАС повернувся до Росії. Його адвокати казали, що він хотів би повернутися в Британію.

Нагадаємо, що у липні 2022 року стало відомо, що Михайло Фрідман та ще один російський олігарх Петро Авен нібито отримали українське громадянство і мають намір сплачувати податки в українську скарбницю. Ця інформація викликала резонанс у мережі, а у російській "Альфа-груп" її спростували. Статки Михайла Фрідмана оцінюються приблизно в 13,3 млрд доларів.

Також відомо, що влітку 2023 США ввели санкції проти Михайла Фрідмана. Його вважають близьким колом Володимира Путіна та підозрюють у фінансуванні війни в Україні. А восени 2022 року російський олігарх запропонував Україні 1 млрд доларів в обмін на те, що з нього знімуть санкції, накладені країнами ЄС.

Після повномасштабного вторгнення Путіна в Україну Михайло Фрідман засудив дії Росії та назвав їх трагедією. Сам російський олігарх родом із Львова, де в нього залишилися батьки.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що СБУ оголосила у розшук патріарха Кирила, який славить у РФ війну проти України. Його підозрюють одразу за кількома статтями УКУ.