Які свята українці люблять найбільше (і це не 8 березня): соціолог розказав про нові тренди

Читать на русском
Автор
5942
Міжнародний жіночий день втрачає популярність через війну
Міжнародний жіночий день втрачає популярність через війну. Фото Колаж "Телеграфу"

Володимир Паніотто розповів "Телеграфу" про зміну вподобань за роки війни і яке свято точно вже можна відміняти

Попри те, що в Україні будь-яке державне свято під час воєнного стану є звичайним робочим днем, чимало громадян і громадянок все одно мають намір відзначати 8 березня.

Хоча стосовно доречності цього вже кілька тижнів тривають "баталії" у соцмережах, а також проходило опитування у "Дії". Там, користувачів запитали, чи треба скасувати 8 березня чи все ж таки залишити Міжнародний жіночий день як державне свято. Нагадаємо також, раніше в парламент група авторів внесла законопроєкт, який пропонує прибрати з українського календаря три святкові дати, серед яких — 8 березня.

Володимир Паніотто, президент Київського міжнародного інституту соціології, доктор філософських наук розказав "Телеграфу", як за останнє десятиліття змінилося ставлення українців до 8 березня та чи варто його взагалі залишати/не залишати держсвятом.

Які суспільні настрої можна відмітити у зв'язку зі святкуванням в Україні 8 березня та яким чином війна вплинула на ставлення українців до цього свята?

— Суспільні настрої змінюються дуже суттєво. Дійсно, якщо ми розглянемо динаміку ставлення до 8 березня, то в 2013 році для приблизно половини населення України (49%) воно було найбільш улюбленим святом. Саме така кількість респондентів під час соціологічного дослідження на запитання, яке для вас найбільш важливе та улюблене свято, відповіли, що саме 8 березня.

Потім, у 2020 році, було вже 40%. У 2021 р. — 33%. А зараз — 25%. Тобто, для чверті населення країни це улюблене свято. Є також різниця між чоловіками і жінками. Не дуже велика, але все ж таки. Для 27% жінок 8 березня є найбільш улюбленим святом, а для чоловіків — 23%.

Розмови йдуть з приводу святкування/не святкування, але на мій погляд, у нас забагато дискусій з цього приводу. Мені здається, поки є люди, для яких 8 березня є улюбленим святом, його треба святкувати. Нехай у людей буде це свято. Воно не є якимось таким "совковим". Це міжнародне свято. Те, що його святкували у Радянському Союзі, то й що?! Можу сказати, що Різдво чи Великдень буде святкувати країна-агресор. І що далі? Ми з цього приводу маємо відмовлятися від цих свят?!

До речі, Великдень і Різдво — два найбільш улюблених свята українців. Цікаво також, що День Незалежності України (24 серпня) і День захисника/захисниці України (14 жовтня) потіснили по симпатіям Новий рік. Раніше на третьому місці був Новий рік, а тут це свято опинилося на 5-му після Дня Незалежності і Дня захисників.

До того, під час попередніх опитувань, ці два свята були десь наприкінці списку улюблених серед українців. Правда, в 2014 році вони дещо піднялись у рейтингу — з того моменту до них покращилося ставлення громадян.

На мій погляд, 8 березня треба відзначати, поки людей, які його святкують, не стане менше 10%. Для прикладу, тих українців, для яких улюбленим залишається День праці (1 травня), зараз є 5%. Ще рік тому було 12%. От День праці вже немає сенсу святкувати чи робити його державним святом. Хто хоче, звичайно, мають його святкувати, адже це теж міжнародний день.

Однак нагадаю, зараз взагалі воєнний стан, і всі вихідні дні на свята відмінили. Перенесення святкових днів на будні також відмінено. Відтак, 8 березня на період воєнного стану не має бути вихідним днем, згідно із Законом України (№2352-IX).

Наскільки репрезентативним є опитування щодо долі 8 березня, яке проводить Мінцифри у застосунку "Дія"?

— Звичайно ж, це опитування не може бути репрезентативним. Тому що число користувачів "Дії" суттєво відрізняється від загальної кількості громадян. Додатком користується близько 50% українців, але ті хто відповідають в "Дії", здебільшого молодші, якась їхня кількість не має вищої освіти тощо. Тобто фактично ми втрачаємо думку близько 40% громадян.

Простіше провести соціологічне дослідження на дві тисячі респондентів, а не на мільйони, і отримати більш точну інформацію про ставлення населення.

Але для деяких категорій населення воно репрезентативне.

Чи не забагато в Україні до війни було державних свят? Адже іноземці із західних країн часом дивувалися, як так можна щороку втрачати стільки днів на святкування та відпочинок замість роботи і генерації капіталу. Наприклад, якщо говорити про Новий рік, то раніше половина січня у нас фактично випадала із нормального ритму життя країни. А якщо додати ще 8 березня, Великдень і так далі, виходив приблизно місяць суспільного відпочинку…

— До речі, додам ще, що День перемоги теж фактично відходить у минуле. У нас десь 30% його ще вважали улюбленим святом (дані на 2021 рік). Зараз же він більше асоціюється з радянським періодом, і тепер 9 травня вважають святковим тільки 13% громадян. Тому День перемоги теж мабуть відійде.

Щодо кількості свят, то мені здається, в інших країнах також багато святкують. Хоча у різних країнах — по-різному. Наприклад, в Сполучених Штатах дуже короткі відпустки, і так далі.

Стосовно того, як українці ставляться до скорочення свят під час війни, ми таке питання респондентам не задавали, але, судячи з усього іншого, то позитивно.

Якщо говорити про зменшення свят у мирний час, маю сумнів, що громадянам це сподобається. Хоча хто знає, можливо і закріпляться ці зміни. Нам важко сказати зараз, які зміни, що відбулися в країні, збережуться, а які не збережуться після війни. Зрозуміло, що деякі тенденції (ставлення до росіян, ставлення до росії чи до Білорусі), будуть зберігатися одне-два покоління. Ще це також залежить від того, що далі там буде (в цих країнах і які будуть наслідки війни для України. Авт.).

Може швидко змінитися ставлення і до президента в залежності від того, що далі буде відбуватися. По-перше, чим і як закінчиться війна, а по-друге, що буде потрібно зробити після війни.

Тому не знаю, чи треба кількість свят скорочувати, чи не треба. У респондентів ми про таке не запитували.

Зазначимо, повна назва свята 8 березня — Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир (згідно з рішенням ООН від 1977 року). Ця міжнародна дата щорічно відзначається на згадку про культурні, політичні та соціально-економічні досягнення жінок.

Темою цієї дати також є рух за права людини, виокремлюючи права жінок та привертаючи увагу до таких питань, як гендерна рівність, сексизм, репродуктивні права та насильство щодо жінок. Розпочиналось як соціалістичне політичне свято, і є змішаним в культурі багатьох країн, насамперед в Європі (особливо в блоці країн СРСР). Протягом 20-го століття відзначалось в СРСР та країнах соцтабору як державне свято. Вважається найзначнішим з феміністичних свят.

8 березня лишилося державним святом і вихідним днем в багатьох пострадянських країнах та державах третього світу: Азербайджан, Ангола, Афганістан, Білорусь, Буркіна-Фасо, Вірменія, В’єтнам, Гвінея-Бісау, Грузія, Еритрея, Замбія, Казахстан, Камбоджа, Киргизстан, Китай, Куба, Лаос, Молдова, Монголія, росія, Таджикистан, Туркменістан, Уганда, Узбекистан і Україна.