У Києво-Печерській лаврі спецназ поліції, люди забарикадувалися в приміщеннях: що відбувається (онлайн)

Читать на русском
Автор
10140
Священників та вірян не пускають у Нижні печери
Священників та вірян не пускають у Нижні печери. Фото Фото "Телеграф"

Раніше суд задовольнив позов заповідника щодо усунення перешкод до користування майном

У Києво-Печерській лаврі знову гаряче. На наступний день після рішення суду повернути державі майно лаври, поліція оточила територію, а всередині працює комісія Мінкульту, повідомляє кореспондент "Телеграфу".

Зокрема, адміністрація заповідника вирішила тимчасово обмежити доступ відвідувачів на територію. Обмеження стосуються Нижньої Лаври, а забезпечити його виконання покликали силовиків.

Всередині працює комісія Мінкульту в супроводі правоохоронців, вони перебувають на території Нижніх печер. Слідчі дії ще не починалися.

Поки без затримань, але віряни УПЦ МП вже починають стягувати свою "групу підтримки". Представниця УПЦ МП вже сперечається з поліцією та не дозволяє зйомку, повідомляє кореспондент:

Що відбувається у лаврі зараз:

16:18 — Остапенко вважає, що швидше за все УПЦ МП знову подадуть апеляцію на рішення суду, тому повністю виселити їх з території лаври за допомогою силовиків вдасться лише через деякий час. Про це він заявив у коментарі "5 каналу".

14:13 — Тимчасом в.о. гендиректора заповідника Максим Остапенко у соцмережах пожартував, що екзальтованих парафіян, які відмовляються покидати лавру, можна було б розігнати з пожежного шланга.

УПЦ МП не покидають лавру кілька місяців
Коментарі про прихожан УПЦ МП

13:00 — Тимчасом прихильники УПЦ МП забарикадувалися у готелі на території Києво-Печерської Лаври:

12:55 — У Лаврі працюють 3 храми: храм Агапіта, Храм преподобного Сергія Радонезького та Воскресенський собор (Афганський храм). Права вірян не обмежуються, пояснив особливості роботи об'єкта в.о. гендиректора заповідника Максим Остапенко.

Через перешкоджання і провокації на певний час закрили доступ для відвідувачів до Нижньої Лаври. Після завершення процесу повернення майна державі, доступ відновлять. Монахи і персонал монастиря мають вільний доступ до території нижньої Лаври, а ось стороннім провокаторам зараз туди не зайти.

"Сьогодні все дуже спокійно, правоохоронці діють дуже професійно і якісно. Ми одне з приміщень, 68-й корпус, повернули вже в користування заповідником. Залишилося три готельні корпуси, в яких зараз перебувають оці сторонні особи. Допуск туди нових людей перекрито і після звільнення цими людьми приміщень ми далі продовжимо роботу і ці корпуси будуть вже знаходитися в користування заповідника", — каже Остапенко.

Він додав, що зараз є потреба в готельних об'єктах, заповідник з військовими запускають цілий комплекс реабілітаційних програм духовного відновлення. Є проекти по саме духовному відновленню військовослужбовців, тих хто отримав поранення, полонених. В цих приміщеннях буде запущена ця програма і вона буде слугувати на користь людям, які постраждали від війни.

12:06 — Парафіяни УПЦ МП кидаються на журналістів зі словами "Це все Порошенко оце сотворив":

11:50 — В.о. гендиректора Нацзаповідника "Києво-Печерська Лавра" Максим Остапенко розповів, що у Лаврі перебувають сторонні особи. Провокатори перешкоджають роботі правоохоронних органів:

"У приміщеннях, які не використовувалися для релігійних потреб (готелі, об'єкти харчування, торговельні точки, виробничі об'єкти), продовжують знаходитися невідомі особи — не ченці монастиря. Люди, які не є членами релігійної громади монастиря. Мова зараз іде про те, щоб повністю припинити перебування там сторонніх осіб і державні об'єкти повернути в користування заповідником. Щонайменше у трьох об'єктах вони забарикадувалися, ми сподіваємося, що з часом поліція повністю відновить користування цими об'єктами", — каже Остапенко.

Нагадаємо, 10 серпня Господарський суд міста Києва задовольнив позов Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" до УПЦ МП щодо усунення перешкод до користування майном. Йдеться про діяльність комісії, яка займається переданням 79 об'єктів нижньої Лаври з користування УПЦ МП, із якою розірвано договір користування.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що 4 липня, комісія Мінкульту прибула до Києво-Печерської лаври та спробувала опечатати корпуси. Їх своєю чергою вже давно мали залишити представники УПЦ МП через розірвання договору оренди. Це була не перша спроба комісії провести подібну роботу, однак щоразу парафіяни блокують їхні дії.