"Квартальське" минуле і гардеробні скандали: що ми знаємо про Олену Зеленську, під яку в Україні хочуть створити ціле відомство

Читать на русском
Автор
1246
Олена Зеленська. Фото: facebook.com/olenazelenska.official
Олена Зеленська. Фото: facebook.com/olenazelenska.official. Фото facebook.com/olenazelenska.official

Перша леді Олена Зеленська незабаром може очолити приватне відомство при Офісі президента

Олена Зеленська, яка до обрання Володимира Зеленського президентом України не була публічною, до Дня Незалежності провела в Києві Саміт перших леді та джентльменів. А незабаром в Україні і зовсім може з’явитися окремий Офіс першої леді. "Телеграф" вирішив нагадати, ніж відома дружина президента України Володимира Зеленського.

Освіта

Олена Володимирівна Зеленська, в дівоцтві Кияшко, народилася 6 лютого 1978 року в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області. Закінчила з відзнакою місцевий технічний університет, отримавши спеціальність "архітектор". Але архітектором ніколи не працювала.

Історія знайомства з Зеленським

З Володимиром Зеленським Олена навчалася в паралельних класах місцевої 95-ї гімназії. Однак знайомство відбулося вже в студентські роки. Обидва вчилися в одному університеті, тільки Олена на будівельному факультеті, а Володимир — на юридичному. Уже тоді Олена долучилася до гумористичної діяльності Зеленського, допомагаючи з номерами для КВН. Пара зустрічалася 8 років, а офіційно уклала шлюб в 2003 році. У Зеленських двоє дітей: Кирило (2013 року народження) і Олександра (2004 року народження).

Чим займалася до президентства Зеленського

До того, як Зеленський здобув перемогу на президентських виборах в 2019 році, Олена працювала сценаристом студії "Квартал-95". Працювала над такими проектами, як "Вечірній квартал", "Розсміши коміка", "Вечірній Київ", "Жіночий квартал". На публіці особливо не світилася.

Діяльність першої леді

У ролі першої леді почала брати участь в зарубіжних візитах президента. Займається реформою харчування в українських школах, створенням аудіогідів українською мовою в музеях різних країн. Ратує за безбар’єрність в нашому соціумі і гендерна рівність. У 2021 році за ініціативою Зеленської, вперше організований Саміт перших леді та джентльменів. Туди з’їхалися дружини голів Латвії, Литви, Сербії, Лівану, Ізраїлю, Німеччини, Хорватії, Коста-Ріки, Бразилії та Євроради.

В планах

Нещодавно стало відомо, що президент планує створити в Україні спеціальне відомство — Офіс першої леді, на базі існуючого ОП Андрія Єрмака. За словами Зеленського, так перша леді зможе реалізувати всі ініціативи та допомогти українцям. Запевняє, що гроші з держбюджету на окреме відомство для його дружини брати не будуть.

Вплив Зеленської на чоловіка

Олена Зеленська, як стало відомо "Телеграфу" з оточення президентської пари, найбільше має вплив на гаранта. Перша леді неохоче підтримувала рішення чоловіка податися в президенти, а зараз, за інформацією видання, одна з небагатьох, хто виступає проти другого терміну Зеленського. Втім, до її думки президент прислухається, остаточного рішення поки немає.

Факапи

Разом з чоловіком Зеленська двічі потрапляла під критику за образи до Дня вишиванки. То українці засумнівалися, що одяг на першій леді можна вважати справжньою вишиванкою, то їх звинуватили в схожості наряду з російським народним костюмом.

Тоді як в Омані перша леді нарвалася на хвилю хейту через нібито пляжні шльопанці, в яких прийшла в Національний музей.

Олена Зеленська в шльопанцях в Омані
Олена Зеленська в Національному музеї Оману. Фото: facebook.com/nationalmuseumoman

Незважаючи на публічність першої леді, одна з газет Туреччини переплутала Олену з Вірою Брежнєвою, яка разом із Зеленським знялася у фільмі "Вісім кращих побачень", і використовувала в статті фото співачки, а не дружини українського президента.

Стиль

Гардероб першої леді відрізняється елегантністю і відповідає діловому стилю.

Зеленські в Букінгемському палаці
Зустріч Зеленських з принцом Вільямом і Кейт Міддлтон. Фото: facebook.com/olenazelenska.official

Найчастіше Зеленська віддає перевагу одягу українських дизайнерів. Серед них Артем Климчук, Катерина Сільченко, Олена Рева, Юлія Богдан, Іван Фролов.