Масштабний збій на 6 годин "вирубив" Facebook і Instagram по всьому світу: що відомо про причини

Читать на русском
Автор
1785
Соціальні мережі та інтернет-сервіси Новина оновлена 05 вересня 2022, 09:35
Соціальні мережі та інтернет-сервіси. Фото dorohov.design

Світ "лихоманило" через масштабний збій

Увечері в понеділок, 4 жовтня, почався один з найбільших збоїв у "всесвітній павутині". "Обвал" почався з найпопулярніших соціальних мереж Facebook і Instagram.

Коли все почалося

Перші неполадки в роботі Facebook і Instagram, а також месенджера Whatsapp почалися близько 18:20 понеділка. Користувачі почали скаржитися на "падіння" сторінок і сайтів в цілому.

У користувачів, які намагалися зайти в той же Facebook з комп’ютерів або ноутбуків, несправність виглядала ось так:

Збій в роботі Facebook
Збій в роботі Facebook

У користувачів додатка Facebook для мобільних пристроїв він просто не оновлювався.

Схожа ситуація і з "інстою". Соцмережа, також як і Facebook, "лягла".

Спостерігалися проблеми в роботі популярної у молоді соцмережі Tik-Tok.

Також збої в роботі спостерігалися в роботі сервісів таких інтернет-гігантів як Google, Amazon і інших.

Даний глобальний збій торкнувся також роботи інтернет-платформ Netflix, Steam і PlayStation.

Безпосередньо збій не торкнувся Twitter і Telegram. Але користувачі інших соцмереж і месенджерів почали активно реєструватися робочих соцмережі і месенджері, що почало призводити до збоїв у компаній: швидкість їх роботи суттєво сповільнилася, і почали спостерігатися збої під час активного з’єднання і відправці повідомлень.

Також якийсь час просто не вдавалося завантажити додаток Telegram.

Кого торкнувся збій

Перебої в роботі соцмереж та інтернет-платформ спостерігалися в усьому світі, однак найбільше скарг в перші години доводилося на Європу і Близький Схід.

Інформації про навіть приблизну чисельність користувачів, позбавлених зв’язку зі своїми профілями/акаунтами/сторінками в соцмережах і месенджерах, невідома, однак можна припустити, що вона дуже значна, адже місячна аудиторія Facebook’а становить близько 1,5 млрд користувачів, а у Instagram вона ще більш активна і обширна: щоденну активність на платформі проявляють 2,5 млрд користувачів. У Tik-Tok ж кількість активних користувачів в місяць оцінюється в 800 млн. Аудиторія WhatsApp щомісяця активних користувачів налічує близько 2 млрд людей.

Уже після 22:00 з’явилася інформація, що Instagram, Facebook і WhatsApp перестали працювати по всьому світу.

Втрати

Масштабний збій привів до серйозних втрат для всього IT-сектора і конкретних інтернет-гігантів зокрема. Так, за даними біржі NASDAQ, акції багатьох технологічних компаній сильно втратили у вартості.

Найбільше вдарило по Facebook, ціна якої просіла на більш ніж 5%. А власник Facebook Марк Цукерберг втратив через цей колапс вже $ 6,6 млрд (175 млрд грн).

Однак дісталося і компаніям, які до збоїв соцмереж були причетні. У список "постраждалих" потрапили технологічні гіганти Microsoft і Apple, виробник вакцин Moderna і інші.

В цілому ж індекс NASDAQ в понеділок увечері просів більш ніж на 2,3%.

Не залишилася без втрат і Україна. Так, за даними сайту Netblocks.org один день простою Facebook, Instagram і WhatsUp обійдеться українській економіці в більш $5,3 млн збитків (понад 130 млн грн).

Відновлення роботи

Близько першої години ночі вівторка, 5 жовтня, за київським часом соціальні мережі Facebook і Instagram відновили роботу. В цілому популярні соцмережі не працювали близько 6 годин. Станом на ранок вівторка всі майданчики і сервіси працюють в штатному режимі.

Причини збою

Офіційної інформації про причини події глобального збою не було аж до відновлення роботи систем. У Facebook лише відписалися, що намагаються відновити роботу, і порадили чекати, коли все полагодять. Ну і вибачилися за незручності.

Повідомлення від підтримки Facebook

Разом з тим, рештою робочих мессенджерів і соцмереж поширювалася інформація про те, що дані більше ніж 1,5 мільярда користувачів Facebook продаються на популярному хакерському форумі.

Там імена, e-mail, телефонні номери, локації, id користувачів FB.

Поки що підтвердження або спростування цієї інформації від представників соцмережі немає. Як і немає інформації, чи пов’язане це зі збоєм в роботі.

Також деякі ЗМІ відзначають, що сервіси Facebook впали після викривального інтерв’ю колишнього співробітника компанії, який в ефірі CBS розповів про пріоритети прибутку над безпекою користувачів.

Разом з тим, сайт газети The New York Times з посиланням на анонімних співробітників компанії Facebook повідомляє, що збій в роботі соцмереж і месенджера навряд чи стався внаслідок кібератаки.

Надалі з’ясувалося, що причиною збою стали зміни конфігурації маршрутизаторів .Про це повідомила Facebook Engineering вже по завершенню відновлення роботи сервісів.

Відреагував на падіння Facebook і його власник Марк Цукерберг. Власник компанії з особистої сторінки вибачився перед користувачами за збій і зазначив, що Facebook, Instagram, WhatsApp і Messenger повернулися до життя.

Тим часом в соцмережах щосили потішаються над ситуацією і плодять меми зі страшною силою.

Також в жарт висловлювалися припущення про причетність до події президента України Володимира Зеленського.